Registeren Inloggen

Huisdier mee op reis, wat moet ik regelen?

Een huisdier voelt voor veel mensen als een familielid. Dus als de familie op vakantie gaat, gaan er heel wat huisdieren mee. Maar wat vindt een hond of kat hiervan? En hoe bereidt u zich het beste voor op het meenemen van uw huisdier? Dierenarts Jenny Buijtels weet er alles van.

Voor wie doet u het?

Van alle huisdieren gaat de hond het vaakst mee op vakantie. En hoe gezellig het ook is, een huisdier mee, het vraagt wel de nodige voorbereiding. Dat begint al met de vraag of het huisdier het wel fijn vindt om mee te gaan. “Katten zijn bijvoorbeeld gehecht aan hun omgeving. Hen doe je niet direct een plezier om mee te nemen naar een andere omgeving”, aldus Buijtels. Een (lange) autorit is voor het ene dier geen probleem, de ander kan er niet goed tegen. En voor een hond met een dikke vacht, is bijvoorbeeld een warme bestemming niet wenselijk. Honden kunnen echt problemen krijgen door de hitte.

Dierenpaspoort

Gaat de hond of kat toch mee, dan moet u als eerste een Europees dierenpaspoort regelen. Dit paspoort is bij de dierenarts verkrijgbaar. De meeste dieren hebben het al, want in veel gevallen krijgt u het bij de aanschaf van de hond of kat. In het paspoort staan alle vaccinaties en een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Ook moet de hond of kat een chip hebben. Een tatoeage is ook toegestaan alleen als die voor 3 juli 2011 gezet is. Daarnaast geldt voor reizen binnen de Europese Unie dat honden en katten ingeënt moeten zijn tegen hondsdolheid (rabiës), minimaal 21 dagen voor de reis. Dus wacht hier niet te lang mee. Ga na welke eisen er in het land van uw bestemming gesteld worden ten aanzien van behandeling tegen infecties veroorzaakt door parasieten en of uw hond of kat eerst in quarantaine moet of een aanvullend bloedonderzoek. Elk land heeft zo zijn eigen regels als het gaat om het reizen met (huis)dieren.

Regels in het buitenland

Ga goed te rade wat er in het land van uw bestemming aan regels geldt en wat er mogelijk voor risico’s zijn voor uw huisdier. Zo kan het zijn dat de hond gemuilkorfd moet lopen, zoals in Hongarije. In Duitsland en Engeland bent u verplicht om de hond in de auto vast te kunnen zetten met een hondengordel of achter een hondenrek en in Italië en Oostenrijk dient u de hond te allen tijde aan te lijnen. Dat geldt ook op veel plaatsen in Kroatië. En heeft u een Pit Bull Terrier, Japanse Tosa, Mastiff, Staffordshire Terriër, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Ovtcharka of een hond die hierop lijkt? Ga dan na of de hond wel mee mag, want deze rassen zijn in sommige landen verboden.

Goed verzekerd

Gaat u de weiden en bossen in? Controleer de hond dan goed op teken. Loop elke dag de vacht na. En de hond kan, net als wij, ziek worden. Zorg ervoor dat u hiervoor verzekerd bent. Heeft het dier een aandoening waar het medicijnen voor krijgt? Schrijf dan goed op om welke aandoening en medicijnen het gaat zodat u in geval van nood kunt vertellen wat er aan de hand is. In veel Europese landen zoals Frankrijk, Spanje, Denemarken en Italië, en bepaalde regio’s in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor hondenbezitters.

Op de website van het Landelijk Centrum Gezelschapsdieren (LICG) is een overzicht te vinden van wat de regels zijn voor huisdieren binnen Europa en buiten Europa.

Dierenarts Jenny Buijtels bespreekt dit onderwerp in MAX vakantieman op maandag 7 juli 2019.

(Bron: MAX Vandaag)

Geef een reactie