Registeren Inloggen

Heerlijk op vakantie: maar wat doet u met uw huisdier?

Alles is geregeld voor de vakantie, er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Maar dan schiet u ineens te binnen: wat doe ik met mijn lieve huisdier als ik weg ben? 

Huisdier

Misschien is, zoals hierboven omschreven, alles al in kannen en kruiken wat de vakantie betreft. Of u wilt last minute nog een vakantie boeken. Heerlijk. Maar wat soms over het hoofd wordt gezien, is wat er moet gebeuren met de huisdieren. Dumpen is natuurlijk nooit de oplossing. Maar wat dan wel?

Huisdier meenemen op vakantie

Uiteraard kunt u ervoor kiezen om uw huisdier mee te nemen. Al is dat niet voor elk huisdier geschikt. Katten en knaagdieren worden daar namelijk niet vrolijk van. Honden daarentegen kunt u gemakkelijker meenemen. Toch is het ook bij hen van belang dat de geplande vakantie geschikt is. Gaat u naar een heel warm land of veel autorijden? En heeft uw hond een korte snuit, hele dikke vacht of een grote angst voor auto’s? Dan kunt u uw lieve viervoeter beter niet op sleeptouw nemen. Hoe leuk u het ook zou vinden.

Daarnaast gelden er in het buitenland andere regels. Zo zijn in sommige landen bepaalde rassen niet toegestaan of geldt er een muilkorf- en aanlijnplicht. Mag uw trouwe vriend mee? Vergeet dan niet een paspoort en eventuele vaccinaties en inentingen te regelen voor uw hond. Anders loopt u het risico dat uw hond ernstig ziek kan worden of zelfs kan overlijden. Misschien denkt u dat dit in Europa niet kan gebeuren, maar het risico op andere, onbekende parasieten bestaat al wanneer u zuidelijker reist dan Parijs.

In dit artikel leest u waar u nog meer op moet letten als u uw huisdier mee wil nemen op vakantie.

Pension

Een andere mogelijkheid is een pension. Hier kunt u uw geliefde dieren laten verzorgen in de tijd dat u weg bent. U moet hier echter wel wat voor over hebben, want de prijs voor een hond tikt al gauw 40 euro per dag aan. De kans dat u nu nog een plek vindt voor uw huisdier is overigens erg klein. Plekken in pensions worden namelijk al maanden voor de zomervakantie geboekt. Wees dus op tijd met het regelen van een onderkomen. Bent u nog op zoek naar een goed pension? Controleer dan of het bedrijf het verplichte bewijs van vakbekwaamheid heeft.

Goed om te weten is dat katten het niet altijd kunnen waarderen om naar een pension te gaan. Katten zijn namelijk erg gehecht aan hun thuis. Worden ze uit hun vertrouwde omgeving gehaald, dan kan dat veel stress veroorzaken.

Betaalde oppas

Vindt u het geen prettig idee om uw huisdier ergens anders onder te brengen? Dan kunt u ook een betaalde oppas overwegen. Deze kan dagelijks bij u thuis komen, of de gehele vakantieperiode in uw huis verblijven, om uw dier te verzorgen. De kosten liggen meestal een stuk lager dan bij een pension en uw huisdier kan in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven.

Wel is het goed om ruim voor de vakantie al kennis te maken met de oppas. Op die manier kan het dier aan de oppas wennen en kunt u vertellen hoe uw huisdier in elkaar steekt. Informatie over karaktertrekken, voorkeuren voor plekken of snoepjes kunnen allemaal van pas komen. En is er geen klik, of voelt het voor u niet goed? Dan kunt u rustig verder zoeken.

Familie, vrienden en buren

Tot slot de meest voor de hand liggende optie: vraag uw vrienden, familie of buren om een oogje in het zeil te houden. Of ze nu tijdelijk in uw huis verblijven, uw diertje bij hen laten logeren of dagelijks langsgaan voor eten en een aai, het kan allemaal. Extra fijn is dat uw huisdier waarschijnlijk al enigszins gewend is aan deze personen en u zeker weet dat uw vriendje in goede handen is. Bovendien vragen de meeste mensen hier niets voor, of dezelfde gunst wanneer zij op vakantie gaan. Maar een souvenir meenemen wordt vast erg gewaardeerd.

Tips

Om de verzorging van uw maatje vlekkeloos te laten verlopen, geven we hieronder nog enkele tips:

  • Bij het (vroeg) boeken van een vakantie kunt u het beste ook meteen een oppas of onderkomen voor uw huisdier regelen. Zo voorkomt u dat uw huisdier nergens terecht kan of niet de juiste zorg krijgt.
  • Brengt u uw hond of kat onder bij een pension? Zorg er dan voor dat de chipgegevens zijn geregistreerd en kloppen. Op die manier kan er altijd contact met u worden opgenomen. Ook als het beestje ontsnapt en wordt gevonden door een vreemde.
  • Gaat uw hond mee op (auto)vakantie? Airco in de auto is dan ontzettend belangrijk. Maar laat uw lieve dier nooit alleen in de auto zitten. Dit is niet alleen gevaarlijk vanwege hitte, maar ook heel stressvol.
  • Brengt u uw kat naar een logeeradres? Maak dan de afspraak dat uw kat niet naar buiten mag. Een kat kan in een vreemde omgeving niet altijd de weg terugvinden naar het tijdelijke huis.

Huisdier mee op reis, wat moet ik regelen?

(Bron: Dierenbescherming, NU.nl, Telegraaf. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie