Elles de Bruin: kleding lijkt wel een wegwerpproduct
Elles de Bruin schrijft iedere 2 weken een column over iets dat haar opvalt, dwarszit of wat ze simpelweg heeft meegemaakt. Deze week verbaast Elles zich over hoeveel nieuwe kleding haar dochter koopt.
Opnieuw een tasje
Mijn dochter (19) kwam thuis met (opnieuw) een tasje met nieuwe kleding. Ik dacht onmiddellijk aan haar uitpuilende kledingkast en een kamer waar je bijna niet kan binnenkomen door de kleren die her en der op de grond liggen. Ze krijgt 60 euro kleedgeld per maand. Dat is volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) redelijk. Dan denk je, 60 euro, daar kun je toch niet zoveel mee? Maar dat klopt niet.
Spotgoedkope kleding
Kleding is bij grote ketens als Zara, H&M en Primark spotgoedkoop en je kunt er met 60 euro veel kopen, zeker in de opruiming. En dan belandt het in de slaapkamer van mijn dochter. Af en toe wordt het maar een paar keer gedragen. Het lijkt erop alsof kleding een wegwerpproduct is geworden, met alle gevolgen van dien. Afvalbergen met kleding, die ze zelfs in Afrika niet meer willen hebben. En dan hebben we het niet eens over de kinderhanden die deze goedkope kleding vaak maken.
Minder kopen en vaker tweedehands
Dan het goede nieuws: mijn dochter heeft zich voorgenomen om dit jaar minder kleding te kopen. En bovendien zie ik dat ze tegenwoordig heel vaak kleding koopt in tweedehandswinkels en dat van haarzelf vaak ook online verkoopt. De jongeren hebben de toekomst en ik geloof echt dat er een kentering plaatsvindt. Mijn dochters voeren zelf die discussie ook. En dan maar hopen dat die tasjes met kleren minder mijn huis binnenkomen..
(Bron: MAX Magazine, p.40. Foto: Shutterstock)