Een praatje over het weer is belangrijker dan u denkt
Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de supermarkt en gesprekjes met leden van de kaartclub. Contacten met kennissen en mensen die iets verder van je af staan, blijken belangrijker dan gedacht om eenzaamheid tegen te gaan. Juist in coronatijd.
Contact met vaag bekenden broodnodig
Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Tilburg University. ‘Mensen missen het praatje over het weer meer dan we dachten’, zegt Gerine Lodder, één van de onderzoekers en gedragswetenschapper aan de Tilburg University. ‘Het lijkt dus belangrijk om ook contact te zoeken met mensen die wat verder weg van je staan.’
Eenzaamheid verdubbeld door afstand
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, probeert iedereen zich zo goed mogelijk aan de RIVM-regels te houden. Bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand en ‘geen bezoek, tenzij’. Dit heeft er voor gezorgd dat Nederlanders zich eenzamer voelen dan voor de crisis. In coronatijd is de groep eenzame ouderen verdubbeld, heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau eerder bekend gemaakt.
Vandaag start de #WeekTegenEenzaamheid. En juist in coronatijd moeten we naar elkaar omkijken. Vraag je alleenstaande buurvrouw of je een boodschap voor haar kan doen of bel je opa om te vragen hoe het met hem gaat. Een klein gebaar kan het verschil maken. https://t.co/xiyoX5G8Au pic.twitter.com/KwirZp975S
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) October 1, 2020
Kleine gebaren helpen
Het onderzoeksteam van Tilburg University heeft onderzocht welke concrete acties helpen om eenzaamheid tegen te gaan. Door de coronamaatregelen zijn onze sociale contacten veranderd en iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. Onderzoeker Lodder: ‘Sommigen gaan videobellen, chatten meer, of sturen vaker een kaartje. Anderen bieden hulp aan een ander aan, gaan koken, tuinieren, sporten, bidden of mediteren.’ Hoe meer activiteiten mensen ondernemen, hoe minder eenzaam zij zich voelen. Meer voorbeelden van wat mensen kunnen doen om met een klein gebaar het verschil te maken voor de ander staan op de site van Een tegen Eenzaamheid. Dat is een project van het ministerie van VWS.
[npo_player prid=”WO_MAX_16303821″]
Tip van minister de Jonge
Minister Hugo de Jonge is verantwoordelijk voor dit project en zegt: ‘Juist in coronatijd is het belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken. Zeker als het gaat om de ouderen in onze samenleving. Vraag je alleenstaande buurvrouw of je een boodschap voor haar kunt meenemen of bel je opa iets vaker om te vragen hoe zijn dag is geweest. Wat voor jou een kleine moeite is, kan voor een ander ontzettend veel betekenen. Blijf met elkaar in contact. Ook op 1,5 meter.’
Week tegen Eenzaamheid
Tot en met 8 oktober loopt de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Er vinden tal van activiteiten plaats met als boodschap: ‘Kom erbij!’. Iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het bezoeken of organiseren van een activiteit. Sinds de start van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid doen 185 gemeenten en meer dan 130 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Meer informatie over het actieprogramma vindt u op de site van Een tegen Eenzaamheid.
Trees heeft gelukkig de bingo nog
Trees Cosse-Van Berkel uit Den Haag komt weinig de deur uit en heeft nauwelijks sociale contacten. Haar man overleed tien jaar geleden na veertig jaar huwelijk zonder kinderen. De wereld van mevrouw Cosse wordt steeds kleiner. Enthousiast doet ze mee met Bingo TV die de Boodschappen Begeleidingsdienst organiseert en via de lokale omroep uitzendt. Elles de Bruin bingoot met haar mee. Bekijk het in deze video.