Registeren Inloggen

Anderen steunen hoeft niet alleen financieel: zo kan het ook en zegt u beleefd nee tegen goede doelen

Er zijn eindeloos veel goede doelen. Maar u kunt onmogelijk overal aan doneren. Hoe zegt u beleefd ‘nee’? En wat kunt u nog meer doen ter ondersteuning?

Eindeloos doneren

Met de feestdagen in aantocht vliegen de goede doelen u om de oren. Kerst staat immers in het teken van omkijken naar en lief zijn voor elkaar. Vandaar ook dat diverse doelen, groot en klein, in de decembermaand extra aandacht vragen. Denk aan uw kleinkinderen die meedoen aan een sponsorloop tot hulp voor minderbedeelden in eigen land, slachtoffers in oorlogsgebieden en ontwikkelingslanden. En vergeet ook onderzoek voor ziektes en de dieren niet, die hulp nodig hebben of in een asiel zitten. En allemaal verdienen ze aandacht en ondersteuning. Maar aan alle doelen geld geven, is te veel van het goede. Bovendien heeft niet iedereen geld over om te doneren. Maar ‘nee’ zeggen kan toch lastig zijn.

Schuldgevoel

Nee zeggen tegen een goed doel voelt namelijk ongemakkelijk. Want hebben die mensen of dieren het geld niet veel harder nodig dan uzelf? Bent u dan niet egoïstisch? Zeker in de decembermaand waarin veel mensen wat meer te besteden hebben en ook meer uitgeven, kan het extra krom voelen om de portemonnee dicht te houden voor donaties. Sommige mensen hebben immers niets te vieren.

Wat het extra lastig kan maken, zijn bekenden die zich inzetten voor een goed doel. Wanneer uw (klein)kinderen en buren rondgaan om geld op te halen, is het misschien nog moeilijker om nee te verkopen. De sociale druk is dan te groot. Toch moet u zich niet schuldig voelen wanneer u niets doneert. Dat is uw eigen keuze en niemand kan in uw portemonnee kijken. Wat belangrijker is, is hoe u weigert.

Zo zegt u beleefd ‘nee’ tegen goede doelen

Hoe u handelt in een situatie waarin u om geld wordt gevraagd, kan meer zeggen dan of u doneert. Iemand die een paar euro in de collectebus gooit, maar vervolgens de deur dichtsmijt wordt niet als vriendelijk beschouwd. Daarom geven we tips hoe u het beste kunt weigeren om te doneren, zonder onaardig over te komen:

  • Kap het gesprek niet meteen af, maar luister naar het verhaal van de persoon die u om geld vraagt. Of dit nu uw familieleden, buren, een onbekende collectant of een dakloze op straat is. Door te luisteren, neemt u de ander serieus en geeft u de persoon het gevoel gehoord te worden.
  • Verplaats u in de ander. Hoeveel dichte deuren of negerende mensen zullen er al geweest zijn? Toon begrip en respect.
  • Leg uit dat u begrijpt waarom iemand vraagt om de donatie en bedank diegene voor de moeite. U kunt ook aangeven dat u het een goed initiatief vindt. Maar wees wel eerlijk en leg uit dat u niet wilt doneren. U kunt als reden geven dat u deze maand zelf niet zoveel te besteden heeft, of dat u al andere doelen steunt. Meer uitleg of een discussie is niet nodig.

Dit kunt u nog meer doen om anderen en goede doelen te steunen

Geld doneren is niet de enige weg om iemand of een goed doel te steunen. Dit kunt u ook op andere manieren doen. Denk bijvoorbeeld eens hieraan:

  • Ga mee collecteren: zo haalt u samen geld op en weet u meteen hoe het voelt om aan de andere kant van de deur te staan.
  • Word vrijwilliger: zet u in door bijvoorbeeld mee te helpen bij initiatieven als de voedselbank of sluit u aan bij de natuurbescherming, een tehuis of een zorginstelling.
  • Start een inzamelingsactie: doneer uw kerstpakket, of spullen als kleding en speelgoed aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. En vraag ook anderen in uw omgeving om dit te doen.
  • Neem iets extra’s mee uit de supermarkt: zoals een broodje of stuk fruit, en geef dit aan de dakloze uit de buurt. Of kook een portie meer.
  • Koop bewust: sommige bedrijven doneren een deel van hun omzet of uw aankoopbedrag aan een goed doel. Op deze manier kunt u ook uw steentje bijdragen.

Toch doneren?

Voelt het niet goed om niets te doneren? Dan moet u het vooral wel doen. Maar laat u niet onder druk zetten om een fors bedrag te geven. Geef alleen wat u zelf wilt en kunt missen. Let overigens wel op dat u aan een betrouwbaar goed doel doneert, want er zijn helaas ook mensen die hier misbruik van maken. Hoe u controleert of alles in de haak is, leggen we uit in dit artikel. 

Zo weet u of een goed doel betrouwbaar is 

(Bron: AD, NRC, Archief,

Geef een reactie

Reacties (2)

    Doneren opzicht geen bezwaar , ieder mens heeft deze mogelijkheid , echter wat mij [ en waarschijnlijk meer mensen] is de enorme tegenstelling in Nederland, Armoede en super Rijkdom !! Juist deze vaak sterk overdreven rijkdom is óók een mogelijkheid om via de overheid een soort mede menselijk financiële bijdrage te schenken aan de mensen welke vaak gedwongen in Armoede moeten leven ! Dat is een form van Solidariteit / Medemenselijkheid !!

    Nee, ik doneer niet meer. Heb de salarissen van de heren directeuren eens opgezocht. wat een fortuin verdienen deze heren. Nu doe ik mee met de vrienden- en postcodeloterij, die geven ook aan goede doelen, en misschien win ik dan nog een kleinigheid.