10 Tips voor een online pakjesavond
Het is bijna pakjesavond. De coronabeperkingen maken het onmogelijk het groots in één ruimte te vieren. Maar niet bij de pakken neerzitten! Want we kunnen het altijd nog samen online vieren. Dat kan bijvoorbeeld op Zoom of Teams. We hebben het even getest. En het blijkt eigenlijk net zo leuk te zijn. Hieronder 10 tips voor een geslaagde sinterklaasavond online.
Tip 1: wijs vooraf een organisator aan
Er is altijd wel één persoon in de familie die wat handiger is op internet. Wijs deze figuur aan als de organisator. Meestal is dat een tiener of twintiger. Want die zijn opgegroeid met internet. Deze organisator stuurt een vergaderlinkje rond voor Teams of Zoom. De digibeten hoeven niets anders te doen dan dat blauwe linkje in hun mail aan te klikken. Daarna kunnen ze deelnemen aan het feest. Kies gewoon voor ‘deelnemen in je browser.’ Een speciale app downloaden is echt niet nodig. Zeg dat even tegen opa en oma. Bij een klein gezelschap kun je het trouwens ook doen in een Whatsappgroep.
Tip 2: verzin een leuke naam voor het feestje
Geef je pakjesavond op het internet een leuke naam. Dan krijgen de deelnemers er nog meer zin in.
Tip 3: doe op tijd een test of alles werkt
We komen niet zomaar een week voor pakjesavond met deze tips. Dat geeft u de tijd om eventjes goed te kunnen oefenen. Je kunt dagen van tevoren al testen of je microfoon en camera werkt. Je kunt nepcadeautjes voor de camera houden. Je kunt een kladgedicht voor de lens houden. Kan iedereen het zien? Mooi, dan zal het op sinterklaasavond ook goed gaan.
Tip 4: breng vooraf de cadeautjes vast weg naar de verschillende adressen
Je kunt het vieren met alleen je eigen cadeautjes thuis. De anderen kijken vanuit hun huizen toe op hun scherm. Maar je kunt ook vooraf cadeautjes afleveren en ophalen. Uitruilen van cadeaus in families werkt heel leuk. Zeker surprises die op tijd worden langsgebracht maken het nóg leuker.
Tip 5: maak alles klaar een half uur voor de start op de dag zelf
Begin niet pas 5 minuten voor aanvang van het feestje met je computer aan te zetten. Start lekker een half uur eerder. Dat geldt ook voor deelnemers op iPad of smartphone. Dan kun je weer kijken of alles werkt.
Tip 6: maak afspraken over de tijdsduur van je gezamenlijke online sinterklaasfeestje
Het hoeft geen uren te vieren pakjesavond online. Een uurtje kan echt meer dan genoeg zijn. Het is best intensief om te volgen namelijk. Bij een groot gezelschap verdeeld over meerder huizen wordt het gauw te veel informatie. Je kunt na dat uur gewoon in eigen kring doorgaan.
Tip 7: doe alles wat je anders ook doet op sinterklaasavond, maar let op de camera
Begin je avondje gezellig zingend. Pak je cadeautjes uit voor de camera. Kijk mee met de anderen. Doe gewoon wat je anders ook doet bij een normale viering. Maar weet wel: de camera ziet en hoort alles. Zeg geen onaardige dingen over de cadeaus. Want de gever kan alles horen en zien.
Tip 8: wijs deelnemers hun beurt aan
Lees af en toe een gedicht voor. Niet allemaal door elkaar praten. Wijs aan wie er aan de beurt is. De organisator kan dat doen. Of opa of oma.
Tip 9: neem af en toe pauze
Je hoeft je feest niet af te raffelen. Verder mag je gerust een kwartiertje pauze nemen en dan weer doorgaan. Zo blijft de aandacht er beter bij.
Tip 10: maak af en toe een screenshot
Als het feest voorbij is wil je wel de foto’s hebben. Je kunt af en toe een schermfoto maken. Ook kun je filmpjes maken tijdens het uitpakken van de cadeaus. Die foto’s en video’s stuur je dan weer naar je familieleden. Leuk als herinnering voor later.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Corona maatregelen maken niets onmogelijk is maar net hoe je er zelf instaat
Mij en de rest van mijn familie dien waar we zin in hebben
Zijn niet voor niets geprikt