Zijn pure chocolade paaseitjes gezonder?
In het paasweekend is het traditie om chocolade-eieren te eten. In allerlei soorten en maten, geuren, kleuren en smaken. Over pure chocolade wordt al lange tijd gezegd dat het gunstige effecten heeft voor de gezondheid en gemoedstoestand. Maar hoe zit dat nou echt?
Flavanolen
Pure chocola zou goed zijn voor onze gezondheid. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) bij voldoende inname een gunstig effect hebben op de elasticiteit van de bloedvaten.
Hoe puurder hoe beter?
Je zou daarom zeggen; hoe meer cacao in de chocolade, hoe gunstiger het effect. Toch zit dat anders, vertelt Anne Lutgerink van het Voedingscentrum. ”Dit is namelijk afhankelijk van het soort cacaoboon en de omstandigheden waarin deze groeit en wordt verwerkt.’’
”Ook zijn de hoeveelheden die je in een reep uit de supermarkt vindt, niet hoog genoeg om voor gunstige effecten te zorgen. Of je moet er zoveel van eten, dat je er misselijk van wordt. Het maakt daarom niet uit welke reep je neemt. Dus of er nu 70 procent cacao in zit, 80 of 90, dat maakt voor je gezondheid weinig verschil.’’
Witte chocola meer suiker
Verder is het zo dat veel chocoladesoorten teveel suiker en verzadigd vet bevatten om ze gezond te noemen. Bij melk- en witte chocola is het suikerpercentage het hoogst met zo’n 50 tot 60 procent. Pure chocola bevat ongeveer 40 procent suiker.
Pure chocola meer verzadigd vet
Pure chocola bevat dan wel minder suiker, het is meestal wel vetter. Gemiddeld is zo’n 40 tot 50 procent van een reep zeer pure chocolade vet. Bij melkchocolade is dat ongeveer een derde. Dit vet komt uit de cacaoboter en de melk. Over het algemeen geldt: hoe minder suiker, hoe meer cacao én vet. Van witte chocola hoeft u helemaal niks te verwachten. Het bevat vet, suiker en geen cacaopoeder, dus ook geen flavanolen.
Alleen deze chocola is gezond
Chocola adverteren als ‘gezond’ mogen fabrikanten dus niet. Al is er 1 uitzondering: Acticoa. Deze chocoladeparels, online te koop, mogen van de Europese Voedselautoriteit EFSA als enige een gezondheidsclaim dragen, omdat die bijzonder veel flavanolen bevatten. ”Ook is het op een goede manier verwerkt, waardoor de stofjes goed bewaard zijn gebleven’’, zegt het Voedingscentrum.
200 mg flavanolen het minimum
Voor een positief effect moet u dagelijks ten minste 200 milligram flavanolen eten. Dat komt overeen met ongeveer 10 gram chocolade met een hoog gehalte aan flavonolen. ”Daarvan is uit onderzoek gebleken dat het bijdraagt aan behoud van elasticiteit van de bloedvaten. Dit betekent echter niet direct dat je ook verminderde kans hebt op hart- en vaatziekten. Daar is geen causaal verband tussen.’’
Maken paaseitjes ons vrolijk?
De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade, hoewel het effect minder sterk is dan bij koffie. Ook zitten er stoffen in cacao die de stemming kunnen verbeteren. Maar ook deze stoffen zijn in chocolade in veel te lage hoeveelheid aanwezig om een meetbaar effect op de stemming te hebben.
Maar, geeft het Voedingscentrum aan, ”je kunt natuurlijk wel heel blij worden van de smaak van chocolade. En een paaseitje past prima in gezond voedingspatroon, zolang je let op een goede balans in je hele eetpatroon. Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje. Dus neem lekker dat chocolade-eitje met Pasen, alleen niet het hele zakje.”
(Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Iemand die om welke reden dan ook aanleg heeft om snel kilos aan te komen, zou ik aanraden hoe lekker het ook is geen te nemen want dat ze er stofjes in doen om je verslavend te maken is een waarheid als een koe.