Voedselhulp: wanneer komt u in aanmerking voor een boodschappenkaart van het Rode Kruis?
Eten en drinken zijn basisbehoeften. Toch zijn er nog te veel mensen die zich dit niet kunnen veroorloven. Ook in Nederland zijn er mensen die de boodschappen niet kunnen betalen. Om hun te helpen biedt het Rode Kruis de boodschappenkaart aan. Wanneer komt iemand hiervoor in aanmerking?
Voedselnood in Nederland
Bij voedselnood denken we al gauw aan landen op andere continenten. Nederland wordt immers gezien als een welvarend land. Maar ook op eigen bodem zijn er mensen die zich geen (of te weinig) boodschappen kunnen veroorloven. Volgens het Rode Kruis zijn er maar liefst 450.000 mensen in Nederland die hiermee te maken hebben en geen hulp ontvangen. Dat zoveel mensen eten en drinken niet (meer) kunnen betalen, is een gevolg van onder andere stijgende prijzen van huur en energie. Pas nadat deze vaste lasten zijn betaald, wordt er gekeken naar geld voor boodschappen. Maar ook de prijzen van eten en drinken zijn flink gestegen, wat het budget nog kleiner maakt.
Boodschappenkaart
Om deze mensen te helpen, biedt het Rode Kruis sinds de coronapandemie de boodschappenkaart aan. Met dit hulpmiddel ontvangen mensen af en toe, of zelfs wekelijks, geld om boodschappen te kunnen kopen. Het bedrag wordt aangepast aan het aantal gezinsleden binnen het huishouden en is gebaseerd op richtlijnen van het Nibud. Zo ontvangt 1 persoon ruim 20 euro per week en een huishouden van 6 personen 86 euro. Volgens het Rode Kruis is de boodschappenkaart sinds 2020 al ruim een miljoen keer uitgedeeld.
Wie komt in aanmerking voor de boodschappenkaart?
De kaart is bedoeld voor degenen die (nog) niet in aanmerking komen voor andere hulp. Bijvoorbeeld die van de Voedselbank. Dat kan gebeuren wanneer iemand een net te hoog inkomen heeft, of niet de juiste documenten in bezit heeft. Bij het Rode Kruis is dit geen vereiste. De boodschappenkaart is echter een tijdelijk hulpmiddel, waar men maximaal 6 maanden gebruik van kan maken. Wie in aanmerking komt voor de kaart, ontvangt een betaalkaart die automatisch wordt opgeladen. Deze is ook digitaal beschikbaar. Vervolgens kan de kaart verzilverd worden bij een deelnemende supermarkt.
Hoe kunt u de kaart krijgen?
Het Rode Kruis werkt met veel (lokale) partners samen. Zij kunnen op scholen, in wijken of bij organisaties polsen of u de hulp goed kunt gebruiken. Als uit een gesprek blijkt dat dit het geval is, zult u samen een formulier invullen om u aan te melden voor de boodschappenkaart. Heeft u vragen over de kaart, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het Rode Kruis of hen een bericht sturen via WhatsApp.
Andere organisaties die hulp bieden
Moet u (of iemand die u kent) iedere maand de eindjes aan elkaar knopen? Of is er zelfs helemaal geen geld voor zaken als voeding, energie, kleding, zorg of sport? Via de website Hulp bij Armoede kunt u per woonplaats allerlei organisaties vinden die een helpende hand bieden. Van gratis ondersteuning en begeleiding tot het vinden van de juiste subsidiepotjes. Komt u er zelf niet uit? Trek dan aan de bel bij uw gemeente. Zij kunnen u ook ondersteuning bieden.
(Bron: Het Rode Kruis, NOS, Nibud, Hulp bij Armoede, Archief. Foto: Shutterstock)