Nu overheidsmaatregelen nodig voor gezondere leefstijl
Om Nederlanders te helpen met een gezondere leefstijl zijn meer maatregelen van de overheid nodig. Zo zou groente en fruit goedkoper moeten worden en ongezond eten juist duurder. Het komende kabinet moet deze en andere ingrepen verankeren in het nieuwe regeerakkoord. Dat zeggen hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum en hoogleraar voeding & gezondheid Jaap Seidell.
Overgewicht en corona
De helft van de Nederlanders is te zwaar. De overheid stelde twee jaar geleden in het Nationaal Preventieakkoord tot doel om overgewicht in twintig jaar tijd terug te dringen van bijna 50 naar 38 procent van de bevolking. Juist in deze tijd is het belangrijk om af te vallen. Want wie te zwaar is, loopt extra risico op corona. Bovendien werken bij ernstig overgewicht vaccins minder goed.
Afvallen is moeilijk en duur
Maar afvallen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bert Laman (62) weegt 120 kilogram en zou graag terug willen naar onder de 100 kilo. Hij vertelt in Meldpunt dat hij ontzettend bang is om corona te krijgen en mede daardoor al bijna een jaar niet naar de supermarkt gaat. Van wat hij nu online bestelt, blijkt het gezonde eten meestal duurder dan het ongezonde eten.
BTW op groente en fruit moet omlaag
Daarom vinden de hoogleraren Liesbeth van Rossum en Jaap Seidell dat een nieuw kabinet met verstrekkende maatregelen moet komen om overgewicht daadkrachtiger te bestrijden. Maatregelen die veel verder gaan dan het Preventieakkoord. Zo zou onder andere de BTW op groente en fruit fors omlaag moeten. Ook stellen zij een invoering van de suikertaks voor, een belasting om ongezond eten duurder te maken. Beiden lichten deze, en andere benodigde maatregelen, in de video bovenaan deze pagina.
Hoe bestrijden we overgewicht? Dit zijn de plannen van politieke partijen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Mijn Eetmeter is een mooie app
Over de prijs van gezond en vers eten: volgens voorbeelden in het programma zou vers voedsel duurder zijn. Voorbeeld: pakje soep tov verse ingedrienten. Wat vergeten wordt is dat met de verse ingrediënten veel meer soep gemaakt wordt. In porties invriezen en aankoopbedrag delen door minstens 3. Ontbijt: muesli van bio+ bevat geen suiker. Magere yoghurt niet duurder dan melk. Alleen de bosbessen maken het duurder maar die zijn niet noodzakelijk. Vers is gezonder omdat men geen geraffineerde suikers en e-nummers binnenkrijgt. Steeds weer wordt het misverstand dat vers duurder is aangewakkerd. Belang Unilever? Sponseren zij het voedingscentrum? Graag genuanceerder beeld.
Helemaal mee eens. En echt gezond wordt het voor ouderen pas als het vlees ook uit het voedingspatroon geschrapt wordt. Dat scheelt enorm in de portemonnaie. In plaats van vlees een curry met bonen, een kaassaus of desnoods een kant en klare vleesvervanger. Het westerse voedingspatroon bevat meestal al zoveel eiwitten dat extra eiwitten in de warme maaltijd niet nodig zijn voor volwassenen.
Verder is het ook beter voor het milieu (en goedkoper) om alleen seizoensgroentes te eten en de andere groentes uit de vriezer of pot en blik.
Het is niet nodig om allerlei exotisch fruit te eten voor een gezonde lifestyle. Sinaasappels bevatten ook veel vitamine c en onze grootouders aten kool in de winter waardoor ze voldoende binnenkregen. Mango’s, kiwi’s en bosbessen zijn luxe producten net als taart en bonbons. Die zouden niet thuis moeten horen in een aanbeveling voor een gezond ontbijt. Een banaan (ook een exoot) is zeker zo lekker.
Ik gebruik geen voorverpakte producten en dus geen toegevoegde suikers en andere enge toevoegingen.
Voor een maaltijd sta ik met gemak 1 uur in de keuken.
Dan is alles vers en lekker.
Restjes gaan in de vriezer voor als ik een keer weinig tijd heb.
Hier wordt niks weg gegooid.
Gewoon een beetje creatief zijn, eventueel een restje aanvullen met wat rijst of pasta.
Ik eet wel vlees of vis, maar ook alleen maar pure producten. Geen slavink of vissticks dus. Dat is bewerkt. En zo kan ik voor 30 euro per week lekker eten.