Mager rundergehakt is vaak te vet
Heeft u zich weleens afgevraagd hoe hoog het vetpercentage van mager rundergehakt moet zijn? Volgens de EU maar 7 procent. De Consumentenbond deed een steekproef en schrok van de resultaten. Die liepen namelijk uiteen van 7,9 tot 16,5 procent. Dat vraagt om aanscherping in de Nederlandse Warenwet, waar 15 procent het maximum is.
Steekproef
Bij de steekproef onderzocht de Consumentenbond 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Er waren maar 5 soorten die onder de 10 procent scoorden:
- Lebon: mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt)
- Dirk 1 De Beste: rundergehakt extra mager
- Lidl: extra mager rundergehakt
- Aldi: extra mager rundergehakt
- Spar: mager rundergehakt.
Supermarkten beloven beterschap
Er zaten er ook bij met boven de 15% vet. Dat is meer dan is toegestaan in de Nederlandse Warenwet. Voor de duidelijkheid: bij normaal gehakt is dat 25 procent. Maar de supermarkten zeggen dat de etiketten voor mager gehakt soms niet kloppen en beloven deze nu aan te passen. Want het werkelijke vetgehalte zou lager zijn. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, oordeelt dat sommige supermarkten hun klanten misleiden. De organisatie bespeurt zelfs rundergehakt in het aanbod dat “vetter is dan shoarmavlees of spareribs van varken.”
“Dat verwacht je niet,” zegt ze. “De term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been. En het is hartstikke ongezond. Want vet in gehakt is dierlijk en daarom voor een groot deel verzadigd. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed. En dat is ongezond voor je hart en bloedvaten.”
Maximaal 10 procent vet bij wet
Al in 2017 constateerde de Consumentenbond dit probleem. Toen was er al het pleidooi voor maximaal 10 procent vet bij wet. Maar ook dat is nog altijd 3 procent boven de Europese norm. Molenaar: “Het vetgehalte zou duidelijk op de voorkant van de verpakking moeten staan. Zo weten de consumenten wat ze kopen.”
Ook is er een brief gestuurd naar het ministerie van VWS en het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten. Daarin dringt de Consumentenbond aan op het aanscherpen van de Warenwet.
Bron: Consumentenbond
Foto: ANP
We blijven te dik, roken en drinken nog te veel. Helpt de preventieve aanpak wel?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Beste Redactie,
Neem liever geen onwetenschappelijke onzin van consumentenbond over, hun sponsoring door Unilever is al langer bekend.
De EU heeft Becel niet van niks verboden hun nonsens dat het het cholesterolgehalte zou verlagen.
Dat commerciële fabeltje is door de rechter naar fabeltjesland verwezen.
Bij sommige mensen slaat de Cholesterol huishouding op hol, maar het recentste onderzoek lijkt veeleer de “zoetstoffen” en vooral teveel geraffineerde bietsuikers te zijn.
In Nederland mag die reclame ook al lang niet meer, de huidige bewering is daarom nu zo multiinterpretabel dat hij van Rutte zou kunnen komen (ook Unilever medewerker…)
Vet van *natuurlijke* oorsprong is niet alleen ongevaarlijk (zolang je geen 3 kilo reuzel per dag eet) maar zelfs essentieel voor een duurzame aanleg en vervanging van de isolerende vetmantel om de uitlopers van zenuwcellen!
De explosie aan de deficiënte zenuwaandoening zoals ALS zou volgens onderzoek in de Lancet zijn oorsprong kunnen vinden in het vervangen van een paar procenten vet door tientallen procenten suikers.
Zie ook het Vifit schandaal dat door marketing als “gezond” word verkocht maar dat feitelijk een soort Cola is qua suikergehalte.
Obesitas word niet veroorzaakt door vet eten, integendeel, zou je het voor elkaar krijgen alle suikers (melasse maple syrup en al die verhullende troep overal in) uit je voeding te verwijderen zou je een half everzwijn per dag moeten eten, om hetzelfde effect te krijgen als een groot dubbel cheeseburger met fritesaus en grote cola van de McDrek.
Het is de combinatie van vet+suikers die overgewicht veroorzaakt, het vet is nodig om de lipides te kunnen bouwen voor een gezond zenuwstelsel, en de Suikers (pas sinds de 17de eeuw beschikbaar en toen een in afsluitbare suikerdozen achter slot en grendel bewaarde luxe) heeft de huidige zittende ‘werker’ nergens voor nodig, en word dus gelijk als vet opgeslagen.
Het word puur toegevoegd omdat het net als zijn vloeibare vorm Al cohl, desastreus verslavend werkt.
Na 3 uur is alle suiker omgezet, en heb je weer honger, probeer het maar eens, neem een boterham met mayonaise en rauwe ham en je hebt 6 tot 8 uur geen trek meer, laat staan honger.
Ontbijt nu eens met McDrek of Unilever Cereals of Oatmeals, tegen de koffietijd om 11 uur heb je alweer een leeg knagend gevoel dat dan met koekjes of mars opgelost word…
Maar om 12:30… HONGER, en dan de megadip na de Suikerexplosie uit de kantine automaat (het ‘gelletje’ is hippe verslaving nu) terwijl een plak cervelaat je tot 8 uur een duurzaam energiek gevoel geeft.
In Engeland zijn de onnodig toegevoegde suikers alsverslavend aangemerkt en da automaten uit scholen verwijderd, en de suikers in de Cola gehalveerd. In Mexico gaan ze nog verder om de Agel Saxische Ziekte te bestrijden, daar zaten soms wel qp Cola verkooppunten in een lange straat.
In Nederland is op vooral veel Unilever producten de gespecificeerde inhoudsdeclaratie verdwenen…
In de ons omringend landen gaat de richting de gezonde kant op, niet alleen netjes koolhydraten ‘waarvan xx gr suiker’ maar ‘xx suikers’ waar dus ook de natuurlijke fructoses en verhulde siropen worden meegeteld.
Best wel schrikken dan, rolletje drop, 56 gr koolhydraten, waarvan 49 gr suikers…
Eetje een zak drop op, krijg je een half pak hartsuiker binnen…
Waar leven de gezondste mensen, juist rond de middellandse zee en in Azie waar ze alles in *olie* bakken, en de bruchetta in de olie dopen, en tja wat is een spaghetti zonder olie en spek, smakeloze droge tarwe 😉