Is een houten snijplank minder hygiënisch dan de plastic variant?
In elke keuken is er wel een exemplaar van te vinden: de snijplank. Dit onmisbare hulpmiddel in de keuken is te verkrijgen in allerlei soorten en maten, zo worden ze bijvoorbeeld van verschillende materialen gemaakt, vaak plastic of hout. Maar er heerst veel verdeeldheid over welk materiaal nou hygiënischer is. Wij zoeken het voor u uit.
Broeinest van bacteriën
Er wordt vaak gedacht dat houten snijplanken een stuk minder hygiënisch zijn dan de plastic variant. Lange tijd dachten zelfs deskundigen dat we de houten snijplank beter konden mijden uit de keuken. Dit omdat het hout een broeinest van bacteriën zou zijn, zeker wanneer u er vlees op zou snijden. Maar uit onderzoek van een Amerikaanse wetenschapper uit 2006 en uit later onderzoek van de Nederlandse Wageningen Universiteit blijkt dat niet juist te zijn.
De voor- en nadelen
“Het nadeel van hout is dat er gemakkelijker micro-organismen op achterblijven en overleven, maar die blijken grotendeels ín het hout te trekken waardoor de overdracht naar bijvoorbeeld een schoon stuk vlees klein is. Plastic is harder, bacteriën blijven op het oppervlak en in de snijgroeven zitten, waardoor de overdracht makkelijker gaat”, vertelt Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Wageningen Universiteit aan nieuwswebsite Nu.nl.
Schoonmaken is het belangrijkst
Maar als plastic niet beter bestand blijkt tegen bacteriën dan hout, hoe kunt u uw snijplank dan nog op een hygiënische manier blijven gebruiken? Beumer legt uit: “Plastic op hout, het belangrijkste is en blijft het schoonmaken van de plank. Plastic is gemakkelijker schoon te maken, maar ook een houten snijplank wordt redelijk schoon onder stromend water met een beetje afwasmiddel of in de vaatwasser.”
Ziekteverwekkende bacteriën
Het goed schoonmaken van uw snijplank zorgt er overigens niet voor dat de plank daarna volledig vrij is van bacteriën. Maar dit is ook nagenoeg onmogelijk, zeker wanneer u bedenkt dat een schoon aanrecht al tussen de 10 en 100 bacteriën per vierkante centimeter bevat. Gelukkig zijn dit voornamelijk huis- tuin en keukenbacteriën die over het algemeen geen ziektes verwekken.
Als er toch een ziekteverwekkende bacterie op uw snijplank terecht komt is het zaak dat deze niet kan uitgroeien. Daarom is het bijvoorbeeld niet verstandig om eerste rauwe kip en daarna groenten op dezelfde snijplank te snijden. Maar wanneer u de snijplank, hout of plastic, tussendoor maar vaak genoeg schoonmaakt is kan u uw snijplank volgens Beumer prima voor verschillende producten gebruiken.
Laat de plank goed drogen
Maar ook bij het schoonmaken is het zaak om dit op de juiste manier te doen. Het is namelijk erg belangrijk dat de plank goed kan drogen en afdrogen met een theedoek alleen is niet voldoende. “Het oppervlak blijft dan wat vochtig. Laat de plank daarom vooral niet plat op het aanrecht drogen, maar zet hem op zijn kant”, legt Beumer uit. Ook direct na het afwassen stapelen in geen goed idee. In de laagjes vocht tussen de planken groeien dan zoveel bacteriën dat de plank uiteindelijk viezer is dan voor het schoonmaken.
Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.