IJslaag in de vriezer? Tips om het apparaat te ontdooien
Het is niet de leukste klus, maar wel 1 die om meerdere redenen nuttig is om regelmatig te herhalen: het ontdooien van de vriezer. Niet alleen bespaart het energie en bevordert het de werking van het apparaat, het zorgt ook voor extra ruimte als de lades en vriesvakken weer van een laag ijs ontdaan zijn.
Hoe vaak ijs verwijderen?
Hoe vaak een vriezer ontdooid moet worden is afhankelijk van het type. Een zogenaamde ‘no frost’-vriezer maakt geen ijs aan en hoeft vrijwel nooit ontdooid te worden. Andere types moeten 1 tot enkele keren per jaar ontdooid worden. In de papieren staat dit meestal aangegeven. De ijsontwikkeling ontstaat door watermoleculen in de lucht, die vastvriezen aan de koelelementen van de vriezer. Om dit te voorkomen doet u er goed aan de deur steeds kort open te houden. Als de deur per ongeluk langere tijd opengestaan heeft, dan zal zich al snel een laagje ijskristallen vormen.
Energiebesparing
Des te meer ijs zich in de vriezer afzet, des te minder goed werkt het apparaat. Het verbruik neemt behoorlijk toe als er een dikke laag ijs in de weg zit. Met maar 2 millimeter ijs aan de binnenkant, kan een vriezer al tot 10 procent meer energie gebruiken.
Voorbereiding
Omdat de vriezer leeggehaald moet worden en de stekker uit het stopcontact gaat is het handig een moment uit te kiezen dat die minder vol zit. Plaats gevoelige levenswaren zo mogelijk in een 2e vriezer, een koelbox of buiten, als het vriest. Als u snel te werk gaat kunt u bevroren etenswaren ook tijdelijk in de koelkast leggen. Sommige producten kunnen na ontdooien probleemloos weer ingevroren worden, maar dat geldt niet voor alles.
Benodigdheden
Vaak is een vriezer voorzien van een slangetje of ander soort uitloop waardoor het smeltwater wegloopt. Soms worden er ook speciale bakjes meegeleverd waar het smeltwater in terecht komt en anders moet u zelf iets plaatsen dat het water opvangt. Heeft u een gevoelige vloer of komt er veel water vrij, leg dan ook een dweil klaar. Ontdooit u alleen het vriesgedeelte bovenin een koelkast? Leg dan om het smeltwater op te vangen een dweil of een paar theedoeken in het vriesvak.
Gebruik eventueel een krabbertje, als die met het apparaat meegeleverd, is om het ijs te verwijderen. Gebruik anders in elk geval een voorwerp van plastic of hout, zoals bijvoorbeeld een ijskrabber van een auto of houten spatel. In elk geval geen metalen of te scherpe voorwerpen, zoals een mes. Anders kunt u de wanden van de vriezer beschadigen. Draag zo nodig handschoenen om uw handen (tegen de kou) te beschermen.
Het proces versnellen
Moet er veel ijs verwijderd worden, dan doen bakjes of een pan heet water wonderen. Zet een pan met kokend water of kleinere bakjes (op onderzetters) in de vriezer. De hete stoom versnelt het smeltproces. Ook kunt u heet water in een daarvoor geschikte plantenspuit doen en een hete straal op het ijs spuiten. Een föhn werkt ook heel doeltreffend, maar zorg wel dat die niet met smeltwater in aanraking kan komen. Het krabben zal hierdoor vergemakkelijkt worden.
Na afloop
Na het ontdooien kunt u de vriezer meteen ook een schoonmaakbeurt geven. Neem alle wanden en vakken af met een sopje van warm water en zorg dat u alle vlakken vervolgens zeer goed droogt. Bijvoorbeeld met een goed absorberende theedoek of vaatdoekjes. Als er vocht achterblijft, zal dit anders namelijk meteen weer opvriezen. Laat de vriezer nadat u de stroom weer ingeschakeld heeft eerst goed koud worden voor u de levenswaren erin terug plaatst.
Nog enkele bespaartips
Als u met een aantal zaken rekening houdt, kunt u extra energie besparen. Plaats de vriezer bijvoorbeeld uit de buurt van andere apparaten die warmte afgeven, zoals de oven of vaatwasser. Laat daarnaast een ruimte van zo’n 10 centimeter vrij tot de muur, zodat de vriezer zijn warmte goed kwijt kan. Wilt u een maaltijd invriezen, laat het dan eerst goed afkoelen voor u het in de vriezer plaatst. Haalt u iets uit de vriezer om te ontdooien, dan kunt u dat het beste in de koelkast doen. Buiten dat het sowieso beter voor het ontdooiproces is, helpt dat ingevroren product daarnaast dan weer mee aan de koeling van de koelkast, wat energie bespaart.