Hoe lang is water uit de kraan of een flesje houdbaar?
Water is van levensbelang. Sterker nog, ons lichaam bestaat voor ongeveer de helft uit water. Maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid van water? Hoe lang kunnen we water uit de kraan bewaren? En uit flesjes?
Hoeveel moet ik drinken?
Het is belangrijk dat u iedere dag voldoende drinkt. Volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar hebben gemiddeld tussen de 1,5 en 2 liter vocht per dag nodig. Om erachter te komen hoeveel u precies nodig heeft, adviseert het Voedingscentrum om 30ml water per kilogram lichaamsgewicht te rekenen. Het is dus verstandig om naast andere levensbehoeften ook genoeg water in huis te hebben voor noodsituaties waarbij er geen stroom of water beschikbaar is. De overheid adviseert om 3 liter per persoon per dag op voorraad te hebben. Maar wat kunt u dan het beste in huis hebben? Want hoe lang is water uit de kraan houdbaar? En dat uit een flesje?
Uit de kraan
Het kraanwater in Nederland is van goede kwaliteit. In weinig landen zijn de normen en controles zo streng als in ons land. Het water dat uit de kraan komt is dus hartstikke veilig en kunt u gewoon gebruiken om flessen mee te vullen als voorraad. Maar hoe lang is dit houdbaar nadat u het heeft getapt? Waterdeskundige Roberta Hofman van onderzoeksinstituut KWR vertelt aan de Gelderlander (januari 2025) dat dit onduidelijk is omdat er nooit goed onderzoek naar is gedaan. Er zijn wel factoren die de houdbaarheid beïnvloeden, zoals de temperatuur en hoeveelheid licht op de plek waar u het water bewaart. Ook kunt u het beter niet onafgedekt bewaren, omdat er dan bacteriën van buitenaf bij kunnen komen. De deskundige verwacht dat wanneer het water afgesloten, koel en donker wordt bewaard dit prima een jaar houdbaar kan zijn. Om dit te controleren kunt u zelf na een halfjaar testen hoe het water ruikt en smaakt. Smaakt het minder lekker, dan kunt u de flessen opnieuw vullen.
Uit flessen
Water is ook verkrijgbaar in flessen. Dit water wordt onder een bepaalde druk in de fles gedaan, maar verder wordt er niets toegevoegd. Water uit flessen hebben een tenminste houdbaar tot (THT) etiket, maar omdat er eigenlijk niets in zit wat kan bederven kunt u een ongeopende fles langer gebruiken dan dat het etiket aangeeft. Tara Eikenaar van het Voedingscentrum vertelt aan LINDA (augustus 2024) dat dit tot 1 jaar na de THT-datum en mogelijk langer kan, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Maar hoe zit het als een flesje al geopend is? Eenmaal geopend is water uit een flesje minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel immers bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in geopende flesjes maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Wat is verder verstandig om in huis te hebben?
Naast water zijn er ook andere zaken die belangrijk zijn om in huis te hebben voor noodgevallen. Denk aan voldoende eten, een EHBO-doos, zaklampen, contant geld, kaarsen en een radio. Wilt u weten wat er verder allemaal in een noodpakket moet zitten? En wanneer een noodpakket nodig is? In dit artikel zetten we alles op een rij.
(Bron: Voedingscentrum, De Gelderlander, LINDA, Quest, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)