Goede of slechte mosselen? Met dit trucje weet u het
Een pannetje verse mosselen is voor menigeen iets om naar uit te kijken als het mosselseizoen weer van start gaat. U kunt ze in een restaurant eten, maar ook heel eenvoudig zelf bereiden. Maar van een verkeerde mossel kunt u behoorlijk beroerd worden. Het is dus zaak ze goed te controleren voor u ze kookt. Hoe u dat doet? Daar is een heel eenvoudige manier voor.
De ‘r’ in de maand is een misverstand
Er wordt nog wel eens gezegd dat mosselseizoen start als de ‘r’ in de maand zit. Dat is een misvatting, want het seizoen loopt van juli tot april van het volgende jaar. Dit misverstand stamt nog uit de tijd dat vis niet gekoeld vervoerd kon worden en de mosselen pas in de koudere maanden aan de man werd gebracht. De mossel is dus praktisch het hele jaar door te eten. De echte Zeeuwse mosselen zijn van half april tot begin juli niet geschikt voor consumptie. Dat heeft te maken met het voorplantingsproces.
Voorselectie
De selectie van de goede en slechte mosselen begint voor u ze kookt. Wanneer u mosselen koopt, koopt u ze over het algemeen voorverpakt. Door die verpakking staan ze vaak al iets open en reageren ze iets trager worden. Maar om te controleren of ze goed zijn houdt u ze onder de koude kraan. Sluiten ze, dan zijn ze goed. Het kan dus zijn dat ze iets trager reageren, dus wacht even tot ze gesloten zijn. Sluiten ze niet, dan zijn ze niet goed en kunt u ze weggooien. Mosselen die gebroken of beschadigd zijn of wagenwijd open staan (en dus ook niet sluiten als u ze afspoelt) kunt u sowieso direct weggooien.
Tikken
Twijfelt u of de mossel goed is omdat hij naar uw idee niet helemaal goed sluit, geef hem dan een tik. Tik de bolle kant tegen het aanrecht. Als het een goede mossel is dan wordt hij ‘wakker’ en sluit alsnog. Blijft hij wel open, dan moet u hem weggooien. Mosselen komen rechtstreeks uit de zee, dus dat er af en toe een verkeerde tussen zit is niet vreemd. Op een pak van ongeveer 2 kilo is het niet gek dat er een stuk of 6 niet goed zijn.
Weinig vocht
Bereiden is kinderspel, want als u de mosselen heeft afgespoeld en gecontroleerd, kunnen ze de pan in. Doe er water, wijn of bier bij en breng aan de kook. Laat 5 tot 8 minuten op een hoog vuur koken met de deksel op de pan en schud af en toe de mosselen om. Er hoeft niet veel vocht bij, want de zeevruchten kookt u niet maar stoomt u als het ware gaar. Ze zijn gaar als ze open zijn.
Mosselen dicht na het koken?
En om nog maar een misverstand uit de wereld te helpen: er is altijd gezegd dat mosselen die dicht zijn na het koken, die zijn niet goed. Dat is niet waar. Ten eerste heeft u ze van tevoren met het spoelen en tikken gecontroleerd. Dat hij na het koken niet opent komt omdat deze mosselen beschikken over een sterke sluitspier waardoor ze de schelp ook tijdens het koken dicht kunnen houden. De kans is groot dat ze zelfs nog meer vlees hebben dan de open varianten. Maak hem alleen niet boven de pan open, maar op een apart bordje. Er kan slikmossel inzitten, het zand waarmee de mossel zich vol heeft gezogen. Is dit het geval, dan kunt u hem beter niet opeten.
Bron: MAX Vandaag
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Toevoeging: mosselen die na het wassen blijven drijven zijn juist niet goed. De rest kan door. En spoelen is niet ‘even spoelen’, maar ze rustig een uurtje in koud water laten liggen, omscheppen, touwstukjes eraf halen en meer. Tot slot. Ik kook ze altijd zonder water, want dat komt uit de schelp zelf. Wijn of bier zijn totaal overbodig. Prei, wortelen en uien geven wel extra smaak.