Registeren Inloggen

7 Feestelijke drankjes zonder alcohol

Bij een feestje hoort een drankje, toch? Maar dat hoeft niet per se een alcoholisch drankje te zijn. Zeker nu niet, met steeds meer non-alcoholische versnaperingen en recepten. Wij zetten er 7, met recept, voor u op een rij.

Oud maar goud

Het simpelste, en meest klassieke feestdrankje, van allemaal? Alcoholvrije champagne! U hoeft er niks voor te blenden of te schudden. Nee, dit schenkt u gewoon in een mooi champagneglas en het feest is compleet. En voor de kinderen kunt u natuurlijk ook kinderchampagne halen.

Virgin Mojito

Een beetje tropisch, maar deze mag niet ontbreken. Een virgin mojito is fris en valt (bijna) altijd in de smaak.  Voor deze cocktail zonder alcohol heeft u, voor 4 personen, een aantal dingen nodig. Namelijk:

  • 2 limoenen
  • 4 takjes verse munt
  • 2 el rietsuiker
  • 12 ijsblokjes
  • 1000 ml tonic (of bruisend water)

Zo maakt u het: Als eerste snijdt u de limoen in partjes. Daarna verdeelt u de blaadjes van de takjes munt met de limoenpartjes en rietsuiker over de 4 glazen. Wrijf met een blaadje munt langs de glasranden. Is alles verdeeld? Stamp dan met de steel van een houten pollepel op de munt en limoen, zodat de smaken vrijkomen. Doe in elk glas wat ijsblokjes en vul aan met de tonic of het bruisend water. Alleen nog even roeren, en voila! De alcoholvrije mojito is klaar.

Klein maar fijn

Een heel simpel drankje, maar wel erg lekker: vlierbloesemsiroop met bruisend water en ijsblokjes. Nou, dat is dan ook het enige dat u nodig heeft. Ideaal toch, in alle drukte van de feestdagen?

Zo maakt u het: doe een klein beetje vlierbloesemsiroop in een mooi glas met bruisend water. U kunt hier eventueel nog munt of limoen aan toevoegen. Ook leuk: plaats een schijfje limoen op de rand van het glas en laat een munttakje uitsteken.

Advocaat

Dit doet ons toch zo denken aan vroeger: advocaat. En hoewel deze vaak met alcohol is, kunt u deze ook zelf, en geheel alcoholvrij, maken. Wat heeft u daarvoor nodig?

  • 3 verse eieren
  • 250 ml amandelmelk
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 scheutje rum aroma naar smaak
  • 2 tl vanille extract

Zo maakt u het: Klop als eerste de 3 eieren in een kom. Verwarm daarna de 250 ml amandelmelk in een grote pan. Voeg bij de eieren al kloppend kleine lepeltjes van de verwarmde melk toe. Zijn de eieren opgewarmd, giet dan de rest van licht afgekoelde amandelmelk erbij en meng het samen met het geheel. Voeg als laatste nootmuskaat, rum aroma en het vanille extract toe, en meng het door elkaar. Laat daarna de advocaat heel goed afkoelen, het liefst zelfs een hele nacht. Is dat gelukt, dan is dit heerlijke drankje klaar om opgediend te worden.

Roze kerstdrankje

Een vrolijk kleurtje met bubbels en ook nog een beetje in de kerstsfeer. Het drankje is zo gemaakt, maar wat heeft u allemaal nodig?

  • 3 el biologisch zwarte-bessiroop
  • 600 ml bruisend mineraalwater
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 2 el granaatappelpitjes

Zo maakt u het: Verdeel de siroop over de glazen en schenk het bruiswater erover. Roer dit goed door. Brand daarna voorzichtig de puntjes van de rozemarijnnaaldjes. Doe dit niet langer dan 10 seconden boven het gasfornuis (of een aansteker) en stop wanneer ze geuren. Steek ze daarna in het glas. Om het helemaal af te maken, garneert u het drankje met granaatappelpitjes. Kies een mooi glas, zoals een champagnecoupe of martiniglas.

Fris, fruitig en kruidig

Heeft u zin in een fris, fruitig maar kruidig drankje? Dan is de alcoholvrije cocktail met cranberrysap en gingerbeer wat voor u. Wat heeft u nodig voor 4 personen?

  • 2,5 perssinaasappels
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • 8 ijsblokjes
  • 250 ml cranberry drink
  • 600 ml ginger beer

Zo maakt u het: Maak de sinaasappel schoon en rasp de helft van de oranje schil. Pers daarna dit deel van de vrucht uit. Meng vervolgens het sinaasappelrasp op een schoteltje met suiker. Halveer de andere sinaasappel en snij de helften in dunne plakjes. Maak daarna de randen van de cocktailglazen vochtig door er een sinaasappelschijfje langs te halen. En doop de randen in de sinaasappelsuiker. U bent nu bijna klaar. Alleen nog de sinaasappelschijfjes en wat ijsblokjes over de glazen verdelen. Verdeel het cranberrysap, het sinaasappelsap en ginger beer over de glazen. Roer dit goed door en schenk het in mooie glazen.

Om het helemaal af te maken: snij de helft van een sinaasappel in dunne schijfjes en snij deze een beetje in. U kunt deze nu op elke glasrand plaatsen.

Gezond feestelijk sapje

Wilt u liever iets anders dan een alcoholvrije cocktail, voor tijdens het kerstontbijt- of brunch? Dan kunt u ook zelf verse sappen maken met een sapcentrifuge of blender. Denk bijvoorbeeld aan gembersap. Want dit drankje heeft verschillende voordelen. Zo werkt gember ontstekingsremmend en is het een boost voor je immuunsysteem. En laten we dat tijdens deze koude dagen nou net goed kunnen gebruiken. Dus, wat heeft u hiervoor nodig?

  • 1 liter water
  • 1 groot stuk verse gember

Zo maakt u het: U schilt de gember met een dunschiller of rasp totdat de schil eraf is. Daarna snijdt u de gember in grove stukken en doet u deze samen met het water in de blender. Laat deze ongeveer 1 minuut draaien. U kunt hier ook nog honing aan toevoegen als u het sapje wat zoeter wilt maken. Als laatste haalt u het gembersap door een fijne zeef. Schenk het in een mooi glas, voeg er een feestelijk rietje aan toe en u bent klaar!

 

11 tips voor de leukste goedkope uitjes in december

Bron: Allerhande, JuicePlus, De Keukenboef, Suushi

Geef een reactie