Opvallende meldingen: Voorkeurskosten op de camping, energiecontract op eigen naam zetten na overlijden partner lukt niet en weinig beschikbare woningen voor senioren
Iedere week komen er diverse vragen en klachten binnen bij de redactie van Meldpunt. Deze week mailt een dame ons dat ze een plek op de camping heeft geboekt. Maar na het verblijf ziet ze ineens op de factuur ‘voorkeurskosten’ staan, omdat ze een plek mocht uitkiezen. Mag dit wel in rekening gebracht worden?
Energiecontract UnitedConsumers overzetten op eigen naam na overlijden partner lukt niet
Verder meldt een mevrouw ons dat ze probeert om het energiecontract, dat op naam van haar onlangs overleden partner staat, op haar eigen naam te krijgen. Dit lukt echter niet, ondanks de overlijdensakte en het aantonen van hun samenlevingscontract. Energiebedrijf UnitedConsumers eist namelijk een verklaring van erfrecht. Mag het bedrijf hierom vragen? En wat kan mevrouw nu het beste doen?
Oproep: wordt u weggepest uit uw woning of heeft u moeite met een nieuwe woning vinden?
Tot slot doet Jantine een oproep. Onlangs kreeg een oudere dame een briefje van haar buren waarop ze haar vroegen of het niet eens tijd werd om te verhuizen. Ze zou namelijk in haar eentje een ruim huis bezet houden, terwijl er sprake is van woningnood. Gelukkig kreeg mevrouw veel lieve kaarten en steunbetuigingen van mensen uit heel het land. Toch is de redactie van Meldpunt benieuwd: Zou u wel willen verhuizen, maar is er weinig voor u te vinden? Of heeft u ervaringen met wegpesten? Laat het ons weten door een mail te sturen naar meldpunt@omroepmax.nl.
Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt van 29 april 2024.
(Foto: MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb een fijn appartement en ondervind nooit last van mensen die er wat van vinden.
Maar dat neemt niet weg dat de sfeer in Nederland m.i. steeds verder afglijd en dat ik mijn levensplezier zie verdampen net als mijn geld door de absurde prijzen en kosten.
Daarom wil ik mijn appartement verkopen en naar Spanje verhuizen. Het is niet te moeilijk en het leven is er aangenaam, goedkoper en dan nog het klimaat, zowel qua weer en het sociale klimaat.
Ik ben alleenstaand.
We hebben inmiddels contact gehad met deze mevrouw. We vinden het erg vervelend dat er onduidelijkheid is ontstaan bij het verzoek om het contract over te nemen.
In de situatie van een overlijden komt er veel op de erven af. We begrijpen dat de administratieve afhandeling dan als een hoop gedoe kan aanvoelen. Graag leggen we uit waarom er een aantal vereisten zijn bij het beëindigen of de overname van een contract:
Zoals Jantine terecht aangeeft in het videofragment van Meldpunt (OmroepMax), is een energiecontract persoonsgebonden. Na het overlijden van de contracthouder is een kosteloze overlijdensakte nodig om het contract op te zeggen. Dit document helpt vergissingen en fraude te voorkomen en beschermt de privacy. Daarna kan eenvoudig een nieuw contract op naam van de nabestaande worden opgestart. Ondanks dat dit proces bureaucratisch kan lijken, is het essentieel voor een correcte afhandeling.
Bij UnitedConsumers, waar klanten naast energie ook kunnen kiezen voor diensten zoals zorgverzekeringen, tanken, mobiele telefonie en autoverzekeringen, bouwt elke contractant een persoonlijk kortingstegoed op. Bij contractovername is het van belang dat dit tegoed naar de rechtmatige erfgenaam gaat. Hiervoor is een kopie van het erfrecht nodig wanneer een nabestaande een bestaand contract wil overnemen.
Indien er geen erfgenaam of erfrechtdocument beschikbaar is, kan bij opzegging van het contract het opgebouwde kortingstegoed worden uitgekeerd op de bij ons bekende IBAN, zodat het alsnog bij de rechtmatige erfgenamen terechtkomt, bijvoorbeeld via de executeur.