Registeren Inloggen

Minister Agema belooft uit te zoeken wat met patiëntgegevens gebeurt van failliete PGO-leverancier Drimpy

Een aantal ICT-bedrijven is in financiële problemen gekomen door de Persoonlijke Gezondheidsomgeving, PGO. Er bestaat grote onvrede bij betrokkenen over de nieuwe koers van het ministerie van VWS over PGO’s. “Er moest een eind komen aan de wildgroei in PGO’s,” reageert minister van Volksgezondheid Fleur Agema in een uitgebreid interview in Meldpunt.

Wat is een PGO?

PGO staat voor Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers lanceert in 2016 dit alternatief voor het elektronisch patiëntendossier. Met een PGO kunnen patiënten hun medische gegevens op één digitale plek, via een app of website, inzien. De minister laat het verder aan ICT-bedrijven over om nieuwe PGO’s te ontwikkelen en aan te bieden op de markt.

Wildgroei aan PGO’s

Minister Agema zegt in Meldpunt dat de overheid nu de regie wil nemen in het PGO-project: “Het is de bedoeling dat alle zorgaanbieders aangesloten raken.” VWS heeft dit jaar de opzet van het PGO-project drastisch veranderd. Door een aanbesteding is bepaald dat slechts 3 ICT-bedrijven in de toekomst een ontwikkelingsfinanciering zullen ontvangen. “Het was zo dat er sprake was van een wildgroei van PGO’s. Daar hebben we iets aan gedaan,” zegt Agema daarover in Meldpunt.

PGO-leverancier Drimpy failliet: wat gebeurt er met de patiëntgegevens?

Eén van deze PGO-bedrijven, Drimpy BV, gaat in juli 2024 failliet. De onderneming van Arnold Breukhoven, heeft op dat moment zo’n 40.000 gebruikers. Ook verschillende zorginstellingen zoals GGZ-Friesland en de Kliniek Lange Voorhout zijn afnemers van Drimpy.

Na het faillissement van Drimpy is onduidelijk wat er met de medische gegevens van gebruikers gebeurt. Breukhoven is onbereikbaar voor commentaar. Het ministerie van VWS schrijft aan Meldpunt geen toezicht te houden op faillissementen van PGO-leveranciers.

Agema belooft het uit te zoeken

Minister Agema zegt in Meldpunt dat de medische gegevens van Drimpy niet op straat zijn beland. “Je gegevens zijn van jezelf en die blijven bij de bron. Op het moment dat de app weg is, zijn de gegevens ook weg.” Toch kondigt ze aan na te zullen gaan wat zich heeft afgespeeld bij Drimpy. “Dat ga ik uitzoeken. Als u mij de gelegenheid geeft, kom ik erop terug. Ik wil het natuurlijk wel precies weten.”

Kamervragen

PvdA-Tweede Kamerlid Julian Bushoff gaat schriftelijke vragen over de kwestie stellen aan minister Agema. “Het moet snel duidelijk worden wat er is gebeurd met de gegevens van 40.000 gebruikers,” schrijft Bushoff aan Meldpunt.

Klanten van Drimpy laten aan Meldpunt weten niet op de hoogte te zijn gesteld van de financiële problemen van hun PGO-leverancier. “Wij zijn niet geïnformeerd over het faillissement van Drimpy. Het was een voldongen feit,” schrijft een woordvoerder van een medische kliniek.

Wilt u de hele uitzending terugkijken? Dat kan hier.

(Foto: MAX)

Haperend patiëntendossier ontaardt in ruzie en rechtszaak

 

Geef een reactie