Zo gaat u goed verzekerd op reis
Steeds meer mensen gaan onderverzekerd op reis. Dat kan voor onverwacht hoge kosten zorgen, zoals bij presentator Ron Boszhard en zijn gezin. Zijn vriendin Emilie wordt onwel tijdens een vakantie in Turkije en moet volgens de lokale artsen met spoed geopereerd worden aan haar nek. Bij terugkomst in Nederland blijkt dat de kosten voor de operatie, ruim 11.000 euro, niet vergoed worden. Hoe gaat u goed verzekerd op reis? We vragen het aan Angela Looyé, van alarmcentrale Eurocross.
Hoe ga je goed verzekerd op reis?
”Het is van groot belang om je verzekering voor vertrek goed te checken. Met een basiszorgverzekering ben je alleen verzekerd voor wat de behandeling in Nederland zou kosten. Je hebt dan een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering nodig, waarbij spoedeisende zorg in het buitenland wordt vergoed. Wanneer je activiteiten als wintersport, duiken en bergbeklimmen gaat ondernemen dan heb je vaak nog een extra module nodig bovenop je verzekering. Het beste is de eigen verzekeraar of een vergelijkingsite te bellen om advies op maat te krijgen. Zo weet je precies wat er wel en niet vergoed wordt. En vergeet ook niet een werelddekking af te sluiten als je reist buiten Europa. Deze extra dekking bij je zorg- of reisverzekering is slechts een klein bedrag, vaak niet meer dan een euro per maand.”
Reis- of een aanvullende zorgverzekering?
”Als je op vakantie gaat, sluit dan altijd een reisverzekering af. Een doorlopende reisverzekering is handig als je veel op vakantie gaat of regelmatig een stedentrip plant. Een reisverzekering is er niet alleen maar voor je bagage. De medische kosten van bijvoorbeeld een ziekenhuisopname worden (deels) gedekt door de basiszorgverzekering, die spoedeisende zorg in het buitenland vergoedt. Een belangrijke kanttekening is dus dat de basiszorgverzekering alleen dekt wat een behandeling in Nederland kost.”
“Medische kosten in het buitenland kunnen echter veel hoger zijn. Je reisverzekering met dekking medische kosten buitenland voorkomt dat je die hoge kosten moet betalen. Een reisverzekering dekt ook extra reis- en verblijfkosten, bijvoorbeeld het omboeken van vliegtickets en de hotelkosten voor je partner als je zelf in het ziekenhuis ligt. Verder dekt een reisverzekering ook de terugreis van de medereizigers, vaak samen met de patiënt. En als je alleenreizend bent en in het ziekenhuis terecht komt, dekt de reisverzekering ook de overkomst van een familielid.”
Hieronder ziet u welk prijskaartje er hangt aan diverse zorg in het buitenland, in vergelijking met Nederlandse tarieven.
Hoge medische kosten buitenland
”Bij het Spanje voorbeeld kunnen veel mensen zich niet voorstellen dat de kosten in Europa zo hoog kunnen oplopen. Maar landen waar private en publieke zorg naast elkaar bestaan, zoals Spanje, kennen vaak grote verschillen in de zorg(kwaliteit). In het voorbeeld van Spanje gaat het om de zorgkosten van een privékliniek (operatie, opname, dokterskosten) en niet de kosten van een staatsziekenhuis. Dat maakt vaak een groot verschil.”
“In staatsziekenhuizen in Zuid-Europa zijn de (medische) faciliteiten niet altijd toereikend, maar Nederlanders die terecht komen in een privékliniek kunnen dus met deze hoge kosten te maken krijgen.” De zorgkosten in Amerika of Zuid-Amerika rijzen helemaal de pan uit. Zo kunnen de medische kosten bij een vroeggeboorte in Amerika al gauw oplopen tot 500.000 euro.”
Wat moet u doen als u naar een dokter of het ziekenhuis moet in het buitenland?
“Bel altijd zo snel mogelijk de alarmcentrale. Wij maken een dossier aan, zoeken alles uit, bespreken jouw situatie en wat je moet doen. We checken ook je verzekering. Belangrijk om te weten is dat wij het aanspreekpunt zijn voor de consument. Wij hebben contact met artsen en verzekeringsmaatschappijen, zodat je niet iedereen apart hoeft te bellen.”
“Wij zijn hulpverleners, we helpen je naar het juiste ziekenhuis, de juiste dokter, een tolk en zorgen voor je terugreis naar Nederland. In een geval van een ziekenhuisopname hebben wij een speciaal opgeleid medisch team die gespecialiseerd zijn in beoordeling op afstand en het vervoer van patiënten. Vaak is er ook nog contact met de arts in het buitenland. Bel ons zo vaak je wilt, zeker als je je ongerust voelt of een update hebt. Wij helpen je stap voor stap verder.”
Wat is planbare zorg?
Heb je een operatie nodig en ben je in het buitenland? Dan wordt alleen een spoedeisende operatie, een die dus echt niet kan wachten, vergoed door de verzekering. Als je verzekering na raadpleging van het medisch team zegt dat jouw operatie planbare zorg is, dan is er geen directe noodzaak voor operatie. Je kunt dus wachten en de operatie ondergaan in Nederland. Als je je desondanks toch laat opereren in het buitenland worden die kosten niet vergoed.”
De wintersportvakantie staat voor de deur, wat is wijsheid?
”Voor wintersport heb je een aparte dekking nodig omdat het een risicosport is. Denk er aan dat in wintersportgebieden vaak peperdure privéklinieken staan die de rode loper uitrollen, maar waar je al snel 10.000 euro betaalt om daar te liggen. En ook bij andere risicosporten, zoals duiken en bergbeklimmen, moet je je apart verzekeren.”