Waarom zijn juist loyale klanten van schadeverzekeraars vaak duurder uit? Dit is ‘margepersonalisatie’
Loyaliteit wordt bij veel schadeverzekeraars niet beloond, integendeel zelfs. Dat is de belangrijkste conclusie na onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een hogere premie voor iemand die 10 jaar bij dezelfde verzekeraar zit, vergeleken met iemand die pas 2 jaar klant is? Het wordt ook wel margepersonalisatie genoemd en het komt bij meerdere schadeverzekeraars voor.
‘Margepersonalisatie’ komt vaak voor bij verzekeraars: wat betekent dit?
De AFM heeft in de jaren 2021, 2022 en 2023 liefst 47,7 miljoen schadeverzekeringen bij 31 verzekeraars onder de loep genomen. Het gaat hierbij om inboedel-, aansprakelijkheids- en autoverzekeringen (WA, WA+ (beperkt casco) en allrisk (volledig casco)). Zit er verschil in de premies die nieuwe en loyale klanten betalen voor deze verzekeringen? Ook al hebben ze hetzelfde risicoprofiel?
‘Nieuwe klanten’ zijn in dit AFM-onderzoek gedefinieerd als klanten, die 1 of 2 jaar bij dezelfde verzekeraar zitten, maar geen welkomstkorting meer ontvangen. En wie minstens 9 jaar bij dezelfde verzekeraar zit, geldt in dit onderzoek als loyale klant. En ja, er zit dus verschil tussen nieuwe en loyale klanten. Want vaak zijn deze loyale klanten dus duurder uit dan nieuwe klanten.
14 verzekeraars, ongeveer de helft dus, hebben minstens 1 verzekering waar dit het geval is. Iemand die 2 jaar klant is, betaalt dan bijvoorbeeld een jaarpremie van 750 euro voor een autoverzekering. Maar een vergelijkbare klant die al 10 jaar bij dezelfde verzekeraar zit, is 900 euro per jaar kwijt voor dezelfde autoverzekering. De AFM noemt dit ‘margepersonalisatie’. Vooral bij auto- en aansprakelijkheidsverzekeringen komt deze margepersonalisatie vaak voor.
Waarom betalen juist loyale klanten soms een te hoge premie?
Loyale klanten kunnen sowieso een kwetsbare doelgroep zijn. Vaak gaat het om ouderen, lager opgeleiden en consumenten met een laag inkomen. Zij zijn minder snel geneigd om over te stappen naar een andere verzekeraar. Veel klanten geven aan dat ze tevreden zijn over hun verzekeraar en de voorwaarden van hun verzekering, waardoor ze aan boord blijven. Maar er zijn ook veel klanten met beperkte digitale vaardigheden, die bijvoorbeeld moeite hebben om een goede vergelijking tussen verzekeringen te maken. Zij blijven vaak uit gemak bij dezelfde verzekeraar, ook al zouden ze elders voordeliger uit kunnen zijn.
Dat juist deze loyale, maar kwetsbare klanten vaak een hogere premie betalen, is de AFM een doorn in het oog. ‘Het personaliseren van winstmarge op basis van klantduur kan in strijd zijn met de eerlijke behandeling van klanten’, klinkt het. De hoogte van uw autoverzekering hangt weliswaar van veel verschillende factoren af, of u in de buurt van een druk kruispunt woont bijvoorbeeld. Maar hoelang u al klant bij dezelfde verzekeraar bent, zou niet van belang moeten zijn voor uw premie.
Wat gaat de AFM doen aan margepersonalisatie bij verzekeraars?
Daarom zijn de bewuste verzekeraars die aan margepersonalisatie doen, zonder dat ze hier een gegronde reden voor hebben, berispt door de AFM. ‘De AFM blijft de ontwikkelingen rondom margepersonalisatie in de verzekeringssector monitoren’, concludeert de financiële waakhond. Mogelijk legt de AFM in de toekomst boetes op, als er dan nog steeds verzekeraars zijn die zich schuldig maken aan ongeoorloofde margepersonalisatie.
Hoe zorgt u zelf voor een passende verzekering?
En wat kunt u zelf doen, om te zorgen dat u niet te veel betaalt voor uw schadeverzekering? Elk jaar goed blijven vergelijken, is het voor de hand liggende antwoord. Via verschillende vergelijkingswebsites kunt u bepalen welke soorten verzekeringen u nodig heeft. En welke maand- en jaarpremie u hieraan kwijt zou zijn, bij de verschillende verzekeraars. Misschien blijkt u wel voordeliger uit te zijn, als u naar een andere verzekeraar overstapt.
Heeft u moeite om de weg te vinden op dit soort online vergelijkingsplatforms? Vraag gerust of iemand uit uw omgeving hiermee kan helpen. Daarnaast zijn er speciale cursussen om uw digitale vaardigheden te vergroten, bijvoorbeeld in de bibliotheek. En wat u verder kunt doen om een goedkopere autoverzekering af te sluiten, leggen we in dit artikel uit.
(Bron: MAX Vandaag, Autoriteit Financiële Markten, ANP, NOS, Business Insider, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)
Deze verzekeringen zijn verplicht (en deze zijn nuttig om erbij te hebben)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Allemaal mooi, maar probeer op mijn leeftijd 84 jaar, maar eens over te stappen naar een andere verzekeraar, de meesten willen jou helemaal niet meer, en de ABN waar ik al heel lang ben is een van de weinigen die daar niet naar kijkt hoe oud je bent, vandaar en duur zijn ze ook niet, 1 van de goedkoopste….