Grote prijsverschillen tussen WA-autoverzekeringen
De jaarpremies van WA-autoverzekeringen lopen behoorlijk uiteen, terwijl de voorwaarden in de meeste gevallen grotendeels hetzelfde zijn. Dat constateert de Consumentenbond. Zij bekeken de algemene voorwaarden en prijzen van ruim 30 WA-autoverzekeringen in Nederland.
Verschil van 400 euro
Volgens de Consumentenbond heeft SNS gemiddeld de laagste jaarpremie met 327 euro. Gevolgd door Vereniging Eigen Huis (het ledentarief) en ZLM Verzekeringen. De Kilometerverzekering is gemiddeld de duurste met 760 euro. Dit is de prijs voor een polis gericht op weinig rijden. Daarna volgt op flinke afstand Aegon die 574 euro per jaar rekent en Nationale-Nederlanden. Bij deze laatste verzekeraar kost een polis via een adviseur 562 euro.
Duurder is niet per se beter
Een dure verzekering biedt niet per se een betere dekking. Zo betaalt een 40-jarige man uit Amersfoort met 5 schadevrije jaren 26 euro per maand voor de verzekering van zijn 6 jaar oude Volkswagen Polo via Allianz Direct. Bij Nationale-Nederlanden betaalt hij 54 euro. Terwijl de dekking van Allianz in het onderzoek een betere beoordeling (8,1) krijgt dan die van Nationale-Nederlanden (7,2).
Kleine lettertjes
De verzekeringen dekken allemaal dezelfde basis, namelijk schade aan anderen. De verschillen zitten ‘m vooral in de kleine lettertjes. Denk aan de acceptatiecriteria, de premieopbouw en het effect van schadeclaims. Maar ook in de opzegtermijnen, aanvullende dekkingen en regelingen voor een tweede auto in het gezin zitten verschillen.
Eindoordeel
De meeste verzekeringen scoren rond de 7. Maar drie verzekeraars scoren lager. Zero, een verzekering van Nationale-Nederlanden scoort het slechtst. Die verzekering biedt naast de basisdekking nauwelijks extra’s. Zero krijgt als enige een onvoldoende, namelijk een 5,4. Hema en InShared scoren het best met een 8,6. Zij hanteren een ruim acceptatiebeleid en hebben – voor een WA-dekking – relatief uitgebreide hulpverlening in Nederland en het buitenland. Ook is er bij beide een ruime keuze uit aanvullende dekkingen.
Bron: de Consumentenbond