COLUMN: Is uw begrafenispolis bij Yarden nog veilig?
Begin april bericht Meldpunt dat het financieel niet goed gaat met uitvaartverzekeraar Yarden. De ‘solvabiliteit’ zou in gevaar zijn. MAX Ombudsman Jeanine Janssen legt uit waarom u zich voorlopig nog geen zorgen hoeft te maken als u bij Yarden verzekerd bent.
De solvabiliteit is een cijfer dat aangeeft hoe de financiële betrouwbaarheid van een bedrijf op de lange termijn is. Het huidige cijfer geeft aan dat Yarden nét genoeg geld heeft om aan alle toekomstige verplichtingen te voldoen. Genoeg om alle polissen te kunnen uitkeren die u daar heeft lopen. Stel Yarden gaat failliet, hoe gaat dat dan in zijn werk?
Geen garantie
Yarden is een verzekeraar. Voor verzekeraars geldt géén garantieregeling zoals bijvoorbeeld bij een bank, waar u de garantie heeft dat 100.000 euro gedekt is mocht deze failliet gaan. Gelukkig staat u ook bij het faillissement van een verzekeraar niet met lege handen. Vrij recent is een nieuwe wet in werking getreden die de belangen van u als consument voorop stelt: de Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars.
Nederlandsche Bank controleert
De Nederlandsche Bank (DNB) is toezichthouder op dit terrein. Zij bekijken geregeld, en streng, hoe het er financieel voor staat met, in dit geval, de verzekeringsmaatschappij. Voldoet de solvabiliteit niet aan hun eisen, dan moeten er verbeterplannen komen. Desnoods moeten bepaalde verzekeringspakketten verkocht worden aan een andere partij.
Vergunning intrekken
Lijkt het er heel slecht voor te staan en is de grens bereikt van dat solvabiliteitscijfer, dan kan DNB de vergunning intrekken. Dat gebeurt zodra uw belang in gevaar komt. Je zou kunnen zeggen dat als DNB zijn werk goed doet, uw polis exact de waarde houdt die hij heeft. Als het goed is, wordt hun vergunning namelijk ingetrokken op het moment dat er nog wel genoeg ‘in de pot’ zit.
Dure polissen
In bepaalde gevallen kan het echter anders lopen. Bij Yarden staan niet alle polissen met de juiste cijfers in de boeken. In het verleden wilde Yarden af van de naturapolissen, polissen die de hele begrafenis regelden, van kist en begeleiding tot koffie en cake. Die polissen werden veel te duur, omdat begrafenissen flink in prijs stegen. Yarden probeerde de polissen in een (veel lagere) geldwaarde om te zetten, maar werd teruggefloten door de rechter en klachteninstituut Kifid. Ze moesten een naturapolis blijven bieden. Die polissen staan nu voor een lager bedrag in de boeken dan wat ze daadwerkelijk gaan kosten. Dit zorgt ervoor dat het er, bij de juiste waardering, financieel niet rooskleurig voor staat.
In goede handen
Aangezien u bij een eventueel faillissement altijd beter uw polis kunt houden, zal dat ook de inzet zijn van DNB en de curator. Lukt het echter niet om die polissen een op een over te zetten naar een andere verzekeraar, dan kan er ‘afgesnoept’ worden van uw rechten. Dit kan er geen verzekeraar is die u ditzelfde pakket wil bieden voor die prijs. Voor het resterende deel dat niet is overgenomen wordt u schuldeiser. Bij deze verzekeringen heeft de wetgever ervoor gekozen om u vóóraan te laten staan in de rij van schuldeisers. Dit keer mag de Belastingdienst achteraan aansluiten. U hoeft zich dus niet al te veel zorgen te maken. We gaan er voorlopig vanuit dat u bij De Nederlandsche Bank in goede handen bent.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is niet zo raar dat Yarden in de problemen zit, ze hebben destijds A.V.V.L. overgenomen en dat was VOOR A.V.V.L. LEDEN een prima regeling met o.a. veel enthousiaste leden, en vrijwillegers, dat hadden ze ook zo moeten houden maar nee plotseling konden mensen er voor kiezen om begraven te worden en…ja hoor dat was heel dom vandaar dit resultaat.