Registeren Inloggen

Check uw verzekering even voordat u zonnepanelen laat leggen

Heeft u er weleens bij stilgestaan wat de impact is van zonnepanelen op uw dak? Behalve een alternatieve energiebron kan het ook een vuurbron zijn. Of een paneel kan van uw dak afwaaien bij een storm. Het Verbond van Verzekeraars adviseert de zonnepanelen te rapporteren aan uw verzekering.

Energiecentrale op uw dak

“Ons advies is om de aanleg van zonnepanelen op uw dak eerst even te melden bij uw verzekering,” zegt Barbara van der Rest, woordvoerster van het Verbond van Verzekeraars. “U legt namelijk toch een soort ‘kleine energiecentrale” op uw dak. Dat betekent toch wel iets voor uw verzekering.” Ze doelt hiermee op de mogelijkheid van brand door oververhitte zonnepanelen. Want heet worden ze.

“U wilt vooral niet onderverzekerd zijn. Mensen veranderen van alles aan hun huis. Dat gaat van een nieuwe keuken tot nieuwe meubels. Maar dan moet u dat wel aangeven. Anders blijft u verzekerd voor alleen die zaken die bij sluiting van de verzekering genoemd zijn. Het beste is dus eigenlijk om vooraf even overleg te voeren met uw verzekeraar. Want dan weet u het zeker.”

Hogere premie

Bij tussenpersoon Gabriël Financiële Bescherming in Amersfoort vragen ze klanten bij het afsluiten een opstalverzekering altijd of er zonnepanelen op het dak liggen. Dat gebeurt standaard. En dat kan de hoogte van de premie beïnvloeden, vertelt een medewerkster. Dat kan verschillen per verzekeringsmaatschappij.

Opstalverzekering

Dat werpt de vraag op onder welke verzekering zonnepanelen eigenlijk vallen. “Dat is de opstalverzekering, want die dingen zitten aan uw huis vast,” legt Van der Rest uit.

Stormschade

En wat als zonnepanelen van het dak afwaaien, waar valt het dan onder? “Landen ze in uw eigen tuin, dan vallen ze nog steeds onder nog steeds onder de opstalverzekering. Dan komt de schade-expert langs. Komt die terecht in de tuin van uw buren, dan valt het onder uw wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA).”

Erkend installateur

Een laatste tip van het Verbond van Verzekeraars is om alleen in zee te gaan met een erkend installateur. “Er zijn nogal wat partijen actief op de markt momenteel. Daardoor is het werk van wisselend niveau,” verklaart Van der Rest.

“Maar met de juiste installateur weet u zeker of het voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften. Die kijkt namelijk naar brandveiligheid, isolatiematerialen onder de dakpannen en of het op de juiste manier is bevestigd. Daarnaast inspecteren zij ook of uw dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen wel aankan.”

Geef een reactie

Reactie

    Steeds weer wordt uitgegaan van de situatie dat zonnepanelen alleen op koopwoningen aanwezig zijn. Maar er zijn ook huurders met zonnepanelen. Maak je gebruik van de regeling dat de verhuurder zonnepanelen plaatst, dan is de verzekering daarmee ook gedekt in de opstalverzekering van de verhuurder. Maar er zijn ook huurders, die zonnepanelen laten plaatsen tegen eigen kosten. Dan is het ook handig om goed af te stemmen met de verhuurder wie in voorkomende gevallen aansprakelijk is. Daarnaast kun je bij veel verzekeraars de inboedelverzekering uitbreiden met Huurdersbelang (standaard of compleet). Zonnepanelen zijn dan voor een fors bedrag meeverzekerd. Noot: Wist u trouwens dat huurders geen subsidie krijgen voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. De verhuurder (eigenaar) kan dit wel krijgen, maar als die niets doet aan deze maatregelen, dan zul je zelf iets moeten. Dat kan met toestemming van de verhuurder, maar … geen subsidie. Ongelijke behandeling?