Bosbranden in vakantielanden: kunt u kosteloos annuleren en wat te doen als u er al bent?
Verschillende landen, zoals Griekenland en Italië, hebben in de zomer 2023 te maken met bosbranden. Maar wat als dit u vakantiebestemming is, kunt u dan nog kosteloos annuleren? En wat moet u doen als u er al bent?
Bosbranden in Europa
Er woeden bosbranden vooral in de zuidelijke delen van Europa. En dat zorgt voor onzekerheid en veel vragen bij bewoners, maar ook bij vakantiegangers. Wat moet u bijvoorbeeld doen als u nog een reis gepland heeft staan naar een gebied met bosbranden? Of als het vuur dichterbij komt dan in eerste instantie gedacht?
De Europese Commissie gebruikt het meetsysteem Copernicus om in kaart te brengen waar de bosbranden woeden of waar ze gemakkelijk ontstaan. Wilt u zelf kijken waar momenteel bosbranden zijn? Op de website van Copernicus kunt u ze op de voet volgen.
Bosbranden bij uw vakantiebestemming
Op het moment dat er in uw buurt bosbranden gaande zijn, is het vooral belangrijk om goed naar de lokale autoriteiten te luisteren. In getroffen landen komen bosbranden meestal vaker voor, waardoor politie en brandweer al enige ervaring en kennis hebben. Zij kunnen de situatie het beste inschatten en vertellen wat u moet doen. Neem voor aanvullende informatie contact op met de verhuurder van uw accommodatie of de reisorganisatie waarmee u gekomen bent.
Moet u nog gaan? Dit is wanneer u geld terug krijgt
Zijn er bosbranden in de buurt van uw vakantiebestemming? Dan kan het voorkomen dat u niet meer kunt of wilt gaan. Wanneer de touroperator de reis annuleert, heeft u recht op uw geld terug. Maar als u de vlucht en accommodatie los heeft geboekt, dan kunnen er nog wat haken en ogen aan de zaak zitten. Wilt u bijvoorbeeld niet meer gaan, maar is het gebied toegankelijk? Dan is de kans groot dat de verzekeraar de gemaakte kosten niet vergoedt wanneer u de reis annuleert.
Is het in principe mogelijk om te gaan, maar twijfelt u? Neem dan contact op met de touroperator of de vakantie-accommodatie. Zij kunnen de situatie inschatten en u adviseren. Bij uw reisorganisatie kunt u kijken of het mogelijk is om de reis om te boeken naar een ander moment of een andere bestemming.
Bent u van plan om alsnog te gaan? Houd dan de plaatselijke media goed in de gaten en overweeg om uw gegevens achter te laten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo kunt u snel op de hoogte worden gebracht van eventueel gewijzigde reisadviezen. Bovendien bent u beter vindbaar wanneer de situatie uit de hand loopt.
Wat te doen bij medische klachten?
U gaat er liever niet van uit, maar het kan voorkomen dat u lichamelijk letsel oploopt of medische klachten krijgt na het inademen van rook. Neem bij een arts- of ziekenhuisbezoek altijd contact op met de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar. Deze kan u helpen met verschillende zaken. Bijvoorbeeld met het vinden van een medisch specialist of een goed ziekenhuis, een vertaler regelen en als het nodig is, zich ontfermen over de zorgkosten.
Tips bij een bosbrand
Komt het vuur dichtbij? Probeer dan rustig te blijven en doe vooral zelf geen pogingen om het vuur te blussen, maar vlucht naar veiliger gebied. Zoek de openbare weg op, anderszins grote verharde terreinen of de bebouwde kom. Om de kans kleiner te maken dat het vuur u inhaalt of insluit, kunt u beter niet voor de brand uit of in de richting van de brand lopen. Loop in plaats daarvan haaks op het vuur.
Bel zodra u daartoe in staat bent het alarmnummer. In bijna alle EU-landen is dit 112. Geef uw locatie zo nauwkeurig mogelijk door en volg de aanwijzingen van de autoriteiten zorgvuldig op. Meer weten over het voorkomen van een bosbrand en wat u moet doen als u er 1 tegen het lijf loopt? Lees dan dit artikel.
Het programma MAX vakantieman heeft in de uitzending van maandag 24 juli 2023 uitgebreid stilgestaan bij de bosbranden in Griekenland. Gemist? Kijk hier de uitzending terug.
Natuurgeweld op vakantie: 5 vragen over verzekeringen aan een expert
(Bron: Archief, MAX vakantieman, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Copernicus. Foto: ANP)