Zo functioneert uw airco in de auto het best in de zomer
Goed gebruik van de airco op warme dagen is essentieel in de auto. Alleen dan functioneert het apparaat zoals het bedoeld is, namelijk ter verkoeling. Lees hier enkele tips voor een optimaal werkende airco.
Bij instappen: airco niet meteen al op maximaal zetten
Erg veel verschilt het gebruik van een airco in de auto nu ook weer niet van een airco in uw huis. Maar vaak gebruiken we de airco in de auto toch enigszins verkeerd. Het begint bijvoorbeeld al met het apparaat op een bloedhete dag meteen op maximaal te zetten. Beter is het om deze eerst nog helemaal niet aan te zetten. Maar hoe moet het dan wel?
Zet als eerst alle ramen en eventueel uw schuifdak open. Laat bij het wegrijden zo 5 minuten lang eerst de ergste hete lucht uit uw auto stromen. Dit is vergelijkbaar met uw huis eerst even goed laten doorluchten met alle ramen open. Zet na het sluiten van de ramen en het dak van uw auto pas de airco aan. Dan zult u onmiddellijk het verschil merken.
Gebruik de ‘recirculatie’-stand bij hitte
Haal de airco van de fresh air-stand af als het buiten echt heet is. Want die heerlijk ‘frisse lucht’ komt wel uit de hete buitenlucht. Met andere woorden: uw airco moet dan extra hard werken om die lucht voortdurend af te koelen. Dat kost veel extra brandstof. Zet daarom het apparaat op de recirculatiestand. Dan koelt die de hele tijd dezelfde lucht in uw auto. Dat gaat stukken eenvoudiger. Er is 1 ‘maar’ in dit verhaal: wie het vies vindt om de hele tijd dezelfde lucht in te ademen, moet zo nu en dan toch geloven aan de fresh air-knop. Maar dit kost dus wel meer brandstof.
Gebruik de bovenste uitstroomopeningen
Als u denkt dat er niet genoeg koelte is, komt dat vaak niet door de temperatuurafstelling, maar doordat de uitstroomopeningen verkeerd zijn gericht. U kunt deze beter niet op uw gezicht of lichaam richten, maar gewoon naar boven. Dan wordt de gekoelde lucht gelijkmatig over de auto verdeeld en heeft u er voelbaar meer profijt van.
Airco te koud zetten is niet goed voor u
Tijdens een hittegolf, zoals in sommige van de laatste jaren is voorgekomen, is de neiging groot om de temperatuur veel te koud te zetten. De ideale situatie is echter een verschil van maximaal 8 graden Celsius tussen binnen en buiten. Als u last heeft van uw bloedsomloop, kunt u van een te groot verschil zelfs flauwvallen. Maar wat dacht u van een stijve nek? Die krijgt u ook sneller bij een constante te koude luchtstroom.
Zet airco uit als uw auto te zware inspanning moet leveren
Rijden over leuke bergweggetjes, kan veel vergen van uw auto. Elke andere extra belasting van uw voertuig kan dan voor problemen zorgen. Schakel in zo’n geval beter uw airco uit.
Schakel airco kwartiertje voor aankomst vast uit
Door de airco al een kwartier voor aankomst uit te schakelen bespaart u brandstof, terwijl de auto koel genoeg blijft. In de tussentijd stijgt de binnentemperatuur wel licht, waardoor de overgang naar de buitenlucht aantrekkelijker is voor u als u weer uitstapt. Anders gaat u direct van koud naar bloedheet.
Onderhoud aan airco
Verschillende automerken hebben net iets andere normen voor onderhoud, ook aan de airco. De vuistregel is wel om de filters om de 15.000 tot 20.000 kilometer te vervangen. En ook het koelmiddel zal u bijtijds moeten (laten) aanvullen. Dat staat allemaal in de gebruiksaanwijzing.
We hebben het hier over het gebruik van de airco in de zomer, wanneer u de airco waarschijnlijk dagelijks gebruikt. In de winter is het echter ook belangrijk dat die af en toe even draait. 1 keer per week 10 minuutjes is voldoende. Het voorkomt schimmelvorming. Dat is slecht voor uw airco, maar als hij aanstaat ook voor uw luchtwegen. Vieze airco’s zijn nooit bevorderlijk voor de gezondheid.
Voorkom hoofdpijn
Gebruik van de airco in de auto kan ook tot hoofdpijn leiden. Dat komt door de droge lucht. Die veroorzaakt een droge neus en keel, een enkele keer een loopneus of verkoudheid. Wie deze verschijnselen vertoont, krijgt daar haast automatisch hoofdpijn van. Ook hier geldt weer de regel van een temperatuurverschil tussen binnen en buiten van maximaal 8 graden.
(Bron: De Gelderlander, AD, ANWB, United Consumers. Foto: Shutterstock)