VIDEO: Boetes en verzekeringproblemen: Kwart campers te zwaar beladen
Op campings staan steeds meer campers. Inmiddels zijn er meer dan 115.000 campers in Nederland. Maar een kwart van alle campers is te zwaar beladen. En dan heeft u een probleem. U kunt honderden euro’s boete krijgen, of moet na controle in het buitenland spullen achterlaten. Het kan zelfs zijn dat uw verzekering niet uitkeert als u een ongeluk veroorzaakt.
Een te zwaar beladen camper kan een vervelende boete opleveren en bovendien tot onveilige situaties leiden. Toch weten veel camperaars niet wat hun volgeladen camper weegt als zij ermee op reis gaan. Met de campagne Weet wat je weegt wil Europa’s grootste camperclub NKC daar verandering in brengen. De campagne bestaat onder andere uit 5 weegmomenten, waarbij camperaars verspreid door het land kosteloos hun camper kunnen wegen.
2 op de 5 camperaars weegt de camper niet
Uit een peiling op de website van de NKC blijkt dat 2 op de 5 camperaars hun camper nog nooit gewogen heeft. 1 op de 4 van de campers is wel eens te zwaar beladen op pad gegaan. Nog eens 20 procent heeft daarnaast geen idee of hun voertuig wel eens te zwaar beladen is geweest. Stan Stolwerk, directeur van de NKC: “We schrikken van deze cijfers.” Overgewicht voorkomen begint volgens Stolwerk bij bewustwording van het gewicht. “Wanneer je weet wat je weegt, kun je maatregelen nemen. We proberen de drempel naar de weegbrug te verlagen. Het is waarschijnlijk geen kwade opzet van de overbeladen camperaar, maar eerder onwetendheid over de gevolgen.” Want weet u bijvoorbeeld dat de camperverzekering in sommige gevallen eventuele schade niet dekt?
Maximaal toegestane gewicht
Als een camper overbeladen is beïnvloedt het gewicht de rijstabiliteit. Ook het remvermogen kan verminderen, de achteras kan breken, u kunt een klapband krijgen of een gebroken veer. Niet echt bevorderlijk als u bijvoorbeeld in Oostenrijk in bergachtig gebied rijdt. Een camper heeft een toegestane maximummassa, dit is ook terug te vinden op het kentekenbewijs. Dit is het maximale gewicht dat de camper mag wegen, inclusief belading en passagiers. Alles wat de camper meer weegt dan de toegestane maximummassa is overgewicht. NKC heeft een handig overzicht gemaakt waarin u terug vindt hoeveel zaken die in de camper mee gaan gemiddeld wegen:
Gewicht camper opwaarderen
In Nederland mag met een B-rijbewijs een voertuig bestuurd worden met een maximale toegestane massa van 3.500 kilogram. De meeste campers op de Nederlandse markt worden echter in het buitenland geproduceerd, waar andere regels gelden. Er is vaak weinig laadvermogen over, omdat het verschil tussen het ledige gewicht van de camper en de toegestane maximummassa klein is. NKC raadt aan een laadvermogen van minimaal 500 kilogram te hanteren. Het gewicht van bagage en passagiers loopt namelijk heel snel op, zoals u ook in het overzicht hierboven kunt zien. Lukt het niet uw camper bij het beladen op het maximaal toegestane gewicht te houden, dan kunt u bij de RDW het gewicht van de camper laten opwaarderen naar een hogere toegestane maximummassa. Afhankelijk van wat de technische maximummassa toelaat. Vanzelfsprekend moet u dan wel ook een rijbewijs C of C1 halen.
Weegmomenten
Tijdens de weegmomenten van de NKC zijn camperaars welkom om de camper kosteloos te laten wegen op een locatie vlak bij de snelweg. De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. Zo weet u wat de camper reisklaar weegt. Neemt u de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kunt u zelf de rekensom maken.
Boetes per land bij overgewicht
Een juist geladen camper biedt niet alleen een betere veiligheid, u voorkomt tevens boetes voor overgewicht. Een boete kost u op z’n minst 10 euro, maar kan oplopen tot wel 6.000 euro. NKC heeft het per land voor u op een rij gezet: