Verschillende wachttijden bij autopech in het buitenland: waarom?
Autopech is nooit leuk, maar al helemaal niet tijdens een vakantie in het buitenland. Uiteraard wil elke automobilist zo snel mogelijk weer de weg op, maar niet in elk Europees land worden gestrande automobilisten even snel geholpen. Hoe dat komt? Wij zoeken het uit.
Hulp van de wegenwacht
In Nederland kunt u zich bij verschillende organisaties verzekeren voor pechhulp in Europa. De wegenwacht, onderdeel van de ANWB, is de grootste organisatie en wordt in de zomerperiode dan ook verreweg het vaakst gebeld door gestrande reizigers. Om hulp te krijgen via de Nederlandse wegenwacht, moeten reizigers in de meeste gevallen eerst de alarmlijn van de ANWB bellen. De (Nederlandssprekende) mensen die hier werken zorgen ervoor dat de hulptroepen uitrukken, maar hoe snel deze bij de kapotte auto zijn, verschilt erg per situatie en per land.
Sneller hulp in land mét wegenwacht
In landen met een eigen wegenwacht krijgt u meestal binnen afzienbare tijd hulp. Het is niet mogelijk om ‘binnen afzienbare tijd’ te definiëren, omdat dit ook erg afhangt van de plek waar de auto staat en wat ermee aan de hand is.
Hoewel er dus geen gemiddelde wachttijd te noemen is, is het dus wel zo dat mensen met autopech in landen met een wegenwachtservice vaak sneller geholpen kunnen worden dan in landen zonder zo’n organisatie. De volgende Europese landen hebben een eigen wegenwacht:
Duitsland, Cyprus, Italië, België, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië, Griekenland, Zweden, Finland , Polen, Ierland, Hongarije, Luxemburg, Groot-Brittannië, Spanje, Tsjechië, Portugal, Noorwegen, Roemenië en Slovenië.
De ANWB werkt samen met de wegenwachtorganisaties in deze landen, waardoor mensen die hier langs de kant van de weg komen te staan alleen maar naar de ANWB Alarmcentrale hoeven te bellen. Zij regelen de rest.
Hulp in landen zonder wegenwacht
Wat nu als u pech krijgt in een ander Europees land en u bij de ANWB verzekert bent voor pechhulp in het buitenland? Dan is het protocol iets anders. Als u bijvoorbeeld in Frankrijk langs de kant van de weg strandt, moet u in eerste instantie zelf hulp inroepen. Dit doet u door te bellen naar noodnummer 112 of u kunt zich wenden tot een praatpaal. Deze palen staan langs de kanten van snelwegen. Als u op een andere plek pech krijgt, kunt u dus het best 112 bellen. Het is verstandig om meteen aan te geven dat u pech heeft. De Franse term hiervoor is en panne, uit te spreken als an pan. Ook is het verstandig om de naam van de weg alvast op te zoeken voordat u hulp inroept. Hier zal zeker naar gevraagd worden. U kunt er ook voor kiezen om de gratis app SOS Autoroute te downloaden in uw appstore. Hierdoor kunnen hulpdiensten direct zien waar u bent. Het nadeel is wel dat deze app alleen in het Frans en Engels beschikbaar is.
Vervolgens zal er een zogenoemde dépanneur (berger) naar u toekomen. Deze persoon sleept uw auto weg naar een garage in de buurt, waar er gekeken wordt wat er aan de hand is en of het gemaakt kan worden. Eenmaal aangekomen bij de garage belt u pas de ANWB alarmcentrale. Door de tussenkomst van de dépanneur duurt het allemaal wat langer voordat u echt geholpen wordt.
Bel bij twijfel
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat u in landen waar wel een wegenwacht is een bezoek moet brengen aan de garage. In sommige landen kunnen deze garages op sloperijen lijken. Niet per se een geruststellende aanblik, maar ook niet direct reden voor zorgen. Het uiterlijk zegt vaak niet zoveel over de kwaliteit van de reparaties, weet de ANWB. Als u toch twijfelt kunt u altijd opnieuw contact opnemen met de alarmcentrale. Het nummer is +0031 70 314 14 14.
Bron: MAX Vandaag