Registeren Inloggen

Tips en trucs voor het reizen met de nachttrein

Met de nachttrein op reis. Een mooie manier om snel en duurzaam te reizen. Maar er is een aantal zaken waar u op moet letten zodat uw reis soepel en comfortabel verloopt. In dit artikel geven wij uw tips en trucs voor de beste slaaptreinervaring.

De nachttrein vanuit Nederland is geen Orient Express

De beroemdste nachttrein is de Orient Express. Maar van luxueuze wagons is tegenwoordig vaak geen sprake. Pakt u de nachttrein vanuit Nederland? Dan kunt u terecht komen in een wagon uit het jaar 1970 of 1956. En destijds was de levensstandaard en de wens voor privacy anders. Dat kan betekenen dat u in een trein slaapt zonder airco en met meerdere personen in een coupé. Ook kan er geen elektriciteitsnet zijn waar u uw laptop of mobiel aan kunt opladen. Neemt u een trein buiten Europa, dan kan de standaard weer anders zijn. Zo zijn de bedden in Aziatische landen korter dan in Nederland, simpelweg omdat de mensen daar kleiner zijn.

Privacy kost geld

Hoe meer mensen er in een coupé slapen, des te goedkoper het kaartje voor een slaapplaats is. Privacy kost dus geld. Coupés voor 2 personen zijn gewild en vaak het snelst uitverkocht. Wees er dus op tijd bij. Vindt u het treinkaartje duur? Bedenk dat u met een slaaptrein de kosten van het hotelovernachting bespaart. Ook loont het soms om een aanbieding met hotelovernachting op de plaats van bestemming te boeken. Dit kan goedkoper zijn dan enkel en alleen een retourtje nachttrein. Er zijn verschillende vergelijkingswebsites die u kunnen helpen bij het vinden van het beste kaartje.

Kaartjes te koop

Een treinkaartje is vaak het goedkoopst als u deze rechtstreeks boekt bij de vervoerder. Lukt het u niet om dit te doen, bijvoorbeeld omdat er een wachttijd is en de kaartjes nog niet beschikbaar zijn? Of omdat u de website niet begrijpt? Vaak zijn er reisbureaus die u kunnen helpen. Zo kunt u in Azië terecht bij 12GoAsia. Voor het regelen van kaartjes bent u hun wel een kleine vergoeding schuldig. Vaak vragen zij u ook voor vertrek de kaartjes op te halen. Dit is overigens niet altijd het vertrekpunt van de trein.

Couchette of sleeperbed?

In buitenlandse nachttreinen spreekt men niet altijd van een 1e of 2e klas. Bij het kopen van een kaartje kunt u ook kiezen voor een zitplaats, een couchette of een sleeperbed. Een couchette is een coupé waarin 4 stoelen aanwezig zijn, die omgebouwd kunnen worden tot 4 bedden, 2 onder en 2 boven. Boekt u een sleeperbed coupé, dan heeft u vaak iets extra’s als een tafel, wastafel, stopcontact, kapstok, kastje of zelfs een koelkast. Check voordat u een kaartje koopt dus goed wat de verschillende opties inhouden. Google raadplegen voor reviews is vooral bij buitenlandse nachttreinen verstandig.

Oordoppen, trui en slaapmasker mee in de nachttrein

Bent u een lichte slaper? Neem dan een slaapmasker mee. In sommige landen laat het vervoersbedrijf het licht in de coupé branden, zodat reizigers ’s nachts veilig door de gangpaden naar het toilet kunnen lopen. Houdt er ook rekening mee dat in Aziatische nachttreinen de temperatuur van de airco een stuk lager is dan de temperatuur buiten. Met een trui aan onder de deken en sokken aan de voeten voorkomt dat u de hele nacht wakker ligt van de kou. En ook oordoppen misstaan niet in coupés met luidruchtige jongeren of snurkende medepassagiers.

Ervaring

Slapen in een nachttrein is anders dan in een hotelbed. De trein maakt lawaai en beweegt heen en weer, mede door de hoogteverschillen in het spoor. Ook het matras, de deken en het kussen kunnen van andere kwaliteit zijn dan u gewend bent. Houd er rekening mee dat u de volgende dag vermoeider bent. Als u zich hier van tevoren op instelt, valt het altijd mee. Want het reizen met een nachttrein blijft een hele ervaring en ook nog eens goed voor het milieu.

Nachttrein strandt in Duitsland

Dennis van den Wijngaard vertrekt op 15 juli met zijn partner in de nachttrein naar Praag. Maar midden in de nacht strandt de trein bij Bad Bentheim. Als reiziger heeft u dan recht op compensatie. In de Meldpunt-uitzending van 13 september 2024 vertelt MAX Ombudsman Jeanine Janssen waar u als reiziger dan recht op heeft.

Lees hier meer over bestemmingen van nachttreinen in Europa.

Elles de Bruin: Ga ik eens met de trein…

Geef een reactie