Strenge taxibusregels sluiten mensen met scootmobiel uit van vervoer
Mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel en gebruik willen maken van een taxibusje worden vaak niet meegenomen vanwege strenge veiligheidsrichtlijnen. Hoe kan dit voorkomen worden?
Gevolgen scootmobiel niet mee met taxi
Stel u maakt gebruik van een scootmobiel en wilt graag gebruikmaken van een taxibusje. Wanneer deze er eenmaal is, blijkt dat u niet mee mag. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld het missen van belangrijke afspraken en in isolement raken. Momenteel zijn er ongeveer een half miljoen mensen die gebruik maken van een scootmobiel in Nederland. Dit aantal neemt door de vergrijzing alleen maar toe. Het is daarom een punt van grote zorg om deze groep niet uit te sluiten van taxivervoer.
Waar moet u op letten als u een scootmobiel heeft?
Het bestellen van een taxibusje bij Valys of regiotaxi kan verwarrend zijn. Vooral als het gaat om het vervoer van scootmobielen en rolstoelen. Er zijn namelijk specifieke regels die moeten worden gevolgd, zoals beschreven in de code VVR (Veilig Vervoer Rolstoelinzittenden). Deze hanteren zowel Valys als alle regiotaxi’s.
Zo is het belangrijk om te weten dat u een scootmobiel niet als zitplaats in een taxibusje mag gebruiken. Dit betekent dat de chauffeur de scootmobiel via een lift in het busje plaatst en vastzet. U moet vervolgens zelfstandig op een stoel in het voertuig plaatsnemen. De chauffeur kan hierbij wel enige ondersteuning bieden. Maar het is dus niet toegestaan om op de scootmobiel te blijven zitten terwijl deze de bus in wordt gereden (en nogmaals: ook daarna niet in het busje zelf).
Regels rolstoelen
Bij rolstoelen gelden andere regels. Een rolstoel mag u wel als zitplek gebruiken als deze is voorzien van een gele sticker met een HAAK-symbool. Dit symbool geeft aan dat de rolstoel is gekeurd volgens de normen om te worden gebruikt als zitplek tijdens het vervoer.
Deze regels zijn eveneens te vinden in de code VVR en kunt u opvragen bij het Sociaal Fonds Mobiliteit. Sommige van de vervoerders hebben standaard een extra rolstoel aan boord. Zo kunnen mensen gemakkelijker overstappen van een scootmobiel naar een taxi. Het is echter niet verplicht om een extra rolstoel aanwezig te hebben. Dit neemt immers extra ruimte in beslag en dat is niet efficiënt voor het vervoer.
Controleer regels voordat u taxi boekt
De opstellers van de vervoersregels gaan er onterecht vanuit dat scootmobielgebruikers in staat zijn om kleine afstanden te lopen en soms zelfs zelfstandig de taxi kunnen instappen. Dit kan verwarrend zijn voor reizigers. Het is belangrijk om van te voren op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften om een soepele en veilige reiservaring te garanderen. Vraag daarom als u een taxi bestelt naar een transport- of vervoersrolstoel om te voorkomen dat ze u niet meenemen.
(Foto: MAX)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als de redactie de reglementen goed doorgenomen had, dan zie je waarom iemand niet in een scootmobiel mag blijven zitten. Een scootmobiel is niet crash getest met passagier erin en voldoet daarom niet aan de regels. Deze regels zijn er echt voor de veiligheid! Als er een ernstig ongeluk gebeurt en de passagier op de scootmobiel vliegt door de taxibus heen, dan haalt het ook alle kranten…waarom men de veiligheid van passagiers niet goed
regelt?
Wat ik niet goed begrijp is waarom de passagier niet op de lift mag blijven zitten. Als je het sleuteltje uit de scootmobiel haalt, dan staat deze volledig in het slot, net zoals bij een elektrische rolstoel die uit staat. Een transfer in een taxibus kan iemand vaak nog wel maken. Het opstapje is het probleem vaak.
Er is zelfs een uitspraak van de rechter dat het hier om veiligheidseisen gaat waar een taxibedrijf zich aan moet houden. En dat het niet gezien kan worden als discriminatie. https://oordelen.mensenrechten.nl/oordeel/2021-63
Mijn dochter heeft MS en kan niet in een taxibusje stappen. Dankzij de nieuwe richtlijn, die elke vervoerder nu strikt volgt, kan mijn dochter niet meer met zo’n busje naar het ziekenhuis. Nu moet ze verplicht met een rolstoel waardoor ze haar zelfstandigheid inlevert en voor en na de rit afhankelijk is van derden, want haar handen laten niet toe dat ze zelf de rolstoel voort kan stuwen. En dit terwijl het allemaal makkelijk kan; laat de persoon in kwestie zelf op de lift rijden, zet de scoot uit en als de lift boven is kan de persoon de bus inrijden en plaatsnemen op een stoel in de bus. Wie gaat deze domme regeling aanvechten!
Even een update op mijn eerdere reactie. Ik heb de code VVR grondig doorgenomen en kom tot de conclusie dat menigeen dit stuk verkeerd interpreteren en ook verkeerd uitvoeren. Het stuk geeft aan dat de scoot zonder berijder op de lift gezet moet worden en in de bus gereden moet worden. (Door de chauffeur van de bus). De betrokkene kan of zelfstandig instappen of kan op de lift gaan staan waarbij de chauffeur de betrokkene ondersteund. Dit laatste wordt door geen enkele vervoerder als oplossing geboden. De betrokkene gaat dus op een stoel van de bus zitten waardoor aan beide voorwaarden van de code VVR is voldaan. Ik heb deze verkeerde aanpak kunnen vaststellen bij o.a. CZ, Taxbus, Valys.