Rode Kruis gaat helpen bij vervoer naar priklocaties
Het Rode Kruis gaat vanaf volgende week helpen bij het vervoer naar vaccinatielocaties van de GGD. De service is in eerste instantie bedoeld voor ouderen die vanwege een fysieke of psychische beperking de priklocaties anders niet kunnen bereiken.
Al veel uitnodigingen verstuurd
Vrijdag hebben de eerste 50.000 mensen uit de groep van 85 tot en met 89 jaar een uitnodiging van het RIVM ontvangen voor een coronavaccinatie. Ook komende week gaat dit verder en krijgen in totaal 258 duizend mensen in diezelfde leeftijdscategorie een uitnodiging. Naar verwachting wordt de volgende groep van 80 tot en met 84 jaar vanaf 9 februari uitgenodigd door het RIVM.
Niet iedereen kan priklocatie goed bereiken
“Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk een vaccinatie krijgen. Sommige mensen kunnen vanwege een beperking zelf geen vervoer regelen. Daar kunnen wij als Rode Kruis bij helpen,” zegt Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.
Wie een uitnodiging krijgt voor een vaccinatie kan telefonisch een afspraak maken met de GGD. Mocht u niet op de priklocatie kunnen komen, dan kunt u dit op dat moment telefonisch aangeven. U wordt dan doorverwezen naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het ministerie legt vervolgens contact met het Rode Kruis.
Rode Kruis helpt in alle regio’s
Als vaststaat dat mensen door een beperking geen andere vervoersmogelijkheden hebben, koppelt VWS hen aan het Rode Kruis. Rode Kruis-hulpverleners halen deze mensen vervolgens op, begeleiden ze indien nodig bij de vaccinatielocatie en brengen ze ook weer thuis. Dit kan in alle 25 veiligheidsregio’s.
Hulp voor ouderen
,,In eerste instantie is deze hulp nu voor ouderen die de komende weken een uitnodiging krijgen voor een vaccinatie.’’ Hoe lang het daarna nog doorgaat is onzeker. ,,Maar daarover blijven we vanuit het Rode Kruis zeker in gesprek met het ministerie.’’
Rode Kruis helpt vaak met vaccinaties
Het Rode Kruis ondersteunt al langer bij vaccinatieprogramma’s. Bijvoorbeeld met EHBO, een host op locatie en ook prikkers zelf worden soms geleverd. ,,We zijn dus altijd al veel in gesprek met VWS en de GGD. In deze gesprekken kwam al gauw naar voren dat er natuurlijk veel mensen thuiswonend zijn die door beperking zelf niet naar locatie kunnen komen. Denk dan bijvoorbeeld aan iemand die in een rolstoel zit of dementerend is.’’
ANWB AutoMaatje helpt ook
Mocht u niet in aanmerking komen voor hulp vanuit het Rode Kruis kunt u zich ook nog richten tot het initiatief ANWB AutoMaatje. Tegen een kleine onkostenvergoeding van 0,30 cent per kilometer rijden vrijwilligers uit de buurt u met een eigen auto naar bijvoorbeeld een priklocatie. Het gebruik van ANWB AutoMaatje is verder gratis.
Of bel uw gemeente
Dit initiatief is niet in alle gemeenten actief. In welke gemeentes ANWB AutoMaatjes rijden kunt u zien op deze kaart op de website van de ANWB. Mocht u ook op deze manier geen vervoer kunnen regelen, dan kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.