Registeren Inloggen

Parkeren bij het ziekenhuis is veel te duur

Parkeren bij ziekenhuizen kan u veel geld kosten. Al jaren bestaat er onvrede over torenhoge tarieven. Verschillende pogingen om de kosten omlaag te brengen liepen op niets uit. Waar moet u op letten als u met de auto op bezoek gaat bij een ziek familielid, of zelf een afspraak heeft?

Duur ziekenbezoek

Donny van Aalst uit Buren schrikt december 2020 enorm. Zijn 70-jarige moeder krijgt een herseninfarct en moet in een ziekenhuis worden opgenomen. Hij wil zijn moeder steunen en gaat vaak bij haar op bezoek in het ziekenhuis. In totaal 11 keer. Dat kost Donny drie euro per bezoek. Belachelijk, vindt hij. ‘Je bent al vermoeid door zo’n nare periode, dan betaal je ook nog eens dit schandalig hoge bedrag voor een uurtje parkeren.’

Betalen per minuut

Donny kan het parkeren niet per minuut afrekenen. Dat leidt tot ergernis. PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuiken wil daar van af, zei ze al in oktober 2020 in Meldpunt. Betalen per minuut moet de norm worden. ‘We betalen benzine per centiliter, telefoneren per seconde, maar bij parkeren kan het zijn dat je voor een paar minuten toch een vol uur betaalt. Dat is niet van deze tijd’, vindt Kuiken. Het Sint Antonius ziekenhuis laat weten dat het parkeren per 28 minuten één euro kost. Donny heeft gewoon pech.

Petitie

De onvrede over parkeerkosten bij ziekenhuizen bestaat al jaren. In 2019 trekt seniorenorganisatie KBO-PCOB aan de bel. In de Tweede kamer wordt een petitie tegen torenhoge tarieven aangeboden. Met de titel: Maak parkeren voor ziekenhuisbezoek weer betaalbaar. De petitie is door duizenden mensen ondertekend. Gusta Willems van KBO-PCOB: ‘De minister antwoordde dat dit geen zaak is die landelijk kan worden opgelost. Ziekenhuizen of de eigenaren van parkeergarages moeten het zelf oplossen. Maar in de praktijk horen we niet dat er wezenlijke veranderingen zijn opgetreden.’

Grote verschillen

De parkeertarieven lopen landelijk ook nog eens flink uiteen. De hoogste tarieven betaalt u in Amsterdam, bij het VUmc, OLVG locatie oost en OLVG locatie west: 3 euro 53 per uur. Daarna volgen het Medisch Spectrum Twente in Enschede, 2 euro 90 per uur en het Diaconessenhuis in Utrecht, waar 2 euro 80 per uur moet worden betaald.  Independer zet jaarlijks de parkeertarieven in het hele land op een rij. Bij 71 ziekenhuizen is het parkeren duurder dan in de omgeving. ‘Dit onderwerp leeft bij onze klanten’, zegt Jochem Veerman van Independer. Op een interactieve kaart kunt u de kosten van uw ziekenhuis bekijken.

Parkeren tijdens Corona

SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven wil helemaal af van de hoge tarieven. ‘Dit probleem bestaat al lang, maar wordt steeds erger. Het hakt er enorm in. Mensen hebben vaak geen andere keus bij een ziekenhuis.’ Hij vindt dat tijdens de coronapandemie geen hoge kosten in rekening moeten worden gebracht bij bezoekers en zorgpersoneel.  ‘Sommige gemeentes hebben de parkeerkosten tijdelijk op nul gezet. Waarom gooien de ziekenhuizen de poorten nu ook niet open?’ vraag Van Gerven zich af.

Enorme stijging

Soms lopen de gemoederen hoog op over de parkeerkosten bij ziekenhuizen. Bij het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt een nieuwe parkeerterrein aangelegd. Personeelsleden zullen flink in de buidel moeten tasten: Een nieuwe parkeerplaats kost straks vier euro per dag. Dat komt neer op duizend euro per jaar voor een fulltime medewerker. Parkeren wordt vier keer zo duur als het nieuwe parkeerterrein geopend is.

Woede

En dus is het personeel is kwaad. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is ook verbolgen over de nieuwe parkeertarieven.  ‘De gemeente geeft de projectontwikkelaar de ruimte om het personeel fors hoger te belasten.’ zegt Frank van den Elsen van het ASZ. Het ziekenhuis is in beroep gegaan bij de Raad van State tegen het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente.

Vergoeding

Uw zorgverzekering vergoedt de kosten van het parkeren bij ziekenhuizen niet. Maar sommige aanvullende pakketten bieden wel een vergoeding voor de gemaakte reiskosten. Enkele ziekenhuizen bieden ook ontheffing van parkeerkosten, in bijzondere gevallen.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Personeel zou volgens mij gewoon gratis moeten kunnen parkeren. Raar dat dit nog een discussiepunt is. Wat betreft bezoekers snap ik niks van de klachten. Autoruimte kost gewoon geld. Bedragen van 3 of 4 euro vind ik heel normaal bij een ziekenhuis. En je eraan ergeren is ongezond. Anders voortaan maar een taxi nemen of de bus.

      De bus? Om dan met een rollator nog een paar honderd meter naar de ingang te moeten lopen, omdat de bushalte zo bezopen ver weg is? Parkeren bij een ziekenhuis behoort gratis te zijn, maar wordt door vele gemeentebesturen als een welkome aanvulling op het budget beschouwd. Misdadig!