Navigatiesystemen raken misschien zelf de weg kwijt
In de nacht van zondag 7 april 2019 om 19 seconden voor 01.00 uur Nederlandse tijd, dreigen navigatiesystemen zelf de weg kwijt te raken. Dit komt door een zogeheten ‘GPS-omwenteling’. Updaten is het advies.
Oude apparaten
In de nacht van 7 april 2019 zal er een GPS-omwenteling plaatsvinden waar vooral oudere GPS-apparatuur mee te maken krijgt. Onder meer de systemen van TomTom worden getroffen. Hiervoor waarschuwt onder andere het Agentschap Telecom in Groningen. Wat er precies gebeurt, verschilt van systeem tot systeem. Bij sommige apparaten zal de interne klok uitvallen, waardoor de verwachte aankomsttijd niet meer wordt getoond. Andere GPS-systemen zullen helemaal op zwart gaan. Dit gebeurt omdat het automatisch terugzetten van de kalender kan leiden tot miscommunicatie tussen GPS-satellieten en- ontvangers. GPS-navigatie gebruikt zeer nauwkeurige tijdsmeting om positie te bepalen. Doordat de tijdsmeting van het GPS-systeem en de satellieten na de omwenteling niet meer gelijk lopen, raken ze de weg kwijt. Wat er gebeurt is een beetje hetzelfde als vroeger, wanneer de kilometerteller na 99.999 kilometer weer op 0 springt. “Het is niet duidelijk welke systemen wel en niet worden getroffen”, aldus de woordvoerder van TomTom. “Over het algemeen gaat het om apparaten van 8 jaar en ouder. Nieuwere navigatiesystemen houden al rekening met het datumprobleem. Deze blijven functioneren.” TomTom is een Nederlands bedrijf dat navigatieproducten maakt. De producten van dit bedrijf worden verkocht in zo’n 50 landen. Ook gebruiken verschillende automerken zoals Fiat, Renault, Masda, Lexus en Toyota de autosystemen van TomTom.
Eigen apparaat controleren
Als u wilt nakijken of dit ‘probleem’ ook voor uw apparaat geldt, dan kunt u dat gemakkelijk achterhalen. Ten eerste is het belangrijk om te kijken hoe oud uw navigatiesysteem is. Er wordt dan uitgegaan van de productiedatum en niet het moment waarop het apparaat gekocht is. Het is immers goed mogelijk dat het product dat u koopt al jaren in de winkel verkocht wordt. Om te controleren of uw navigatie nog werkt na 7 april kunt u op onder andere de website van TomTom het serienummer van uw apparaat invullen. Het serienummer van uw navigatiesysteem kunt u vinden op de streepjescode van het apparaat. Bij nieuwere systemen kunt u het ook vinden in het venster ‘Informatie/Over het systeem zelf’. Een serienummer bestaat uit 12 tekens en begint met 1 of 2 letters. Heeft u een navigatiesysteem dat niet van TomTom is, dan kunt u op de website van het navigatiemerk kijken of de klantenservice bellen.
Renault eigenaren
Renault-eigenaren die een Twingo, Clio, Captur, Megane, Zoe, Kangoo of een Trafic in hun bezit hebben die gebouwd is tussen 2009 en 2019, lopen ook het risico dat ze vanaf 7 april zonder navigatie komen te zitten. De modellen zijn uitgerust met een zogenoemde R-Link of Carminatsysteem, met navigatiesoftware van TomTom. Bij de R-Linkapparatuur zal de klok uitvallen en het Carminatsysteem zal volledig vastlopen. Renault heeft de klanten per brief en e-mail op de hoogte gesteld over deze dreigende problemen. De mensen die in het bezit zijn van een Renault kunnen een gratis update downloaden, of ze kunnen kosteloos terecht bij de dealer. Bij de nieuwe R-Link-2-versie speelt het probleem niet.
Verkeersveiligheid
De omwenteling veroorzaakt geen problemen met betrekking tot de verkeersveiligheid, stelt TomTom. “Het is erg vervelend dat het gebeurt, maar niet gevaarlijk.”
(Bron: AD, Volkskrant, Agentschap Telecom)