Gaan we na corona weer net zoveel vliegen als eerst?
787.000 reizigers telt Schiphol in april die van, naar of via de luchthaven vliegen. April vorig jaar zijn dat er slechts 127.000. Nog voordat alle coronamaatregelen zijn opgeheven is vliegen in recordtempo weer “normaal” aan het worden. Alle goede voornemens om “beter op het milieu te letten, en minder te vliegen” ten spijt.
Rekening houden met het milieu
Vooral tijdens de eerste lockdown was iedereen te spreken over de schone luchten en de stilte. Bijna geen vliegtuig was aan de hemel te bekennen. Stemmen gingen op om voortaan minder te consumeren, minder te vliegen en meer te letten op ons milieu. ABN/AMRO liet in mei 2020 een onderzoek uitvoeren over vliegen. De resultaten waren bijzonder: acht van de tien ondervraagden zei voortaan minder vaak het vliegtuig te nemen. Een half jaar later (november 2020) publiceert de overheid een studie waaruit blijkt dat de helft van alle Nederlanders pleit voor een beperking op vliegen.
Vliegvakantie als beloning na een lastige coronatijd
Op weg naar “het normaal” worden deze goede voornemens en masse aan de kant geschoven. “Mensen willen weer op vakantie, willen vliegen. Ze hebben het idee dat hen iets is ontnomen”, legt Chantal van der leest, gedragspsycholoog en columniste uit. “Ze voelden zich opgesloten en vinden dat ze de vliegvakantie verdienen.” “Genot en gemak winnen het altijd”, vult Koelemeijer aan.
Vluchten nemen weer toe
Uit cijfers van Schiphol blijkt inderdaad dat het aantal reizigers weer toeneemt. Afgelopen maand werden 787.000 reizigers geteld die van, naar of via Schiphol vlogen. In april 2020 bedroeg het cijfer 127.000. Maar in vergelijk met april 2019 is het huidige cijfer nog magertjes: toen waren het 6,1 miljoen . Ook het aantal vrachtvluchten is toegenomen. Zelfs meer dan in april 2019. Twee jaren geleden waren dat er 1124. Nu: 2070. Mevrouw Winnie de Wit uit Assendelft ondervindt het aan den lijve. Haar nachtrust is weer afgelopen. Over haar huis denderen op 600 meter hoogte weer elke nacht 30 tot 60 vrachtvliegtuigen. “Ik ruik de kerosine weer tot in mijn slaapkamer”.