Registeren Inloggen

Eten en drinken in het openbaar vervoer: mag dat in coronatijd?

Sinds 1 juni 2020 is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Maar wat als u iets wil eten of drinken in het ov? Mag u ‘m in zo’n geval af doen?

Mag het wel, of niet?

Eten en drinken in het ov: normaal gesproken niets geks, maar mag dit ook tijdens de coronacrisis? U moet het kapje dan immers afzetten en of dat nu zo slim is? De Rijksoverheid, die de mondkapjes-regel heeft bedacht, schrijft er het volgend over op de website: “Houd het mondmasker in trein, bus, tram, metro of op de veerboten naar de Waddeneilanden op. Wilt u toch iets eten of drinken? Doe dat zoveel mogelijk voor of na de reis. Op het perron of bij haltes hoeft u geen mondkapje te dragen.”

Uitzonderingen

Hieruit valt op te maken dat het dus niet de bedoeling is om te drinken of eten in het ov, maar echt verboden lijkt het ook niet te zijn. Zoals bij veel regels lijkt de overheid er ook in dit geval vanuit te gaan dat mensen hun gezonde verstand gebruiken. Is het eten of drinken nodig om lichamelijke klachten af te wenden? Of moeten bepaalde medicijnen echt worden ingenomen met eten of drinken? Waarschijnlijk is het in dit soort gevallen geoorloofd om even het mondkapje af te zetten. Als het niet echt nodig is, blijft het kapje op.

Naleving van de NS

Althans, als het aan de Rijksoverheid ligt. Op Twitter laat treinvervoerder NS weten dat het afzetten van het mondkapje best mg als iemand even een slokje koffie wil nemen.

Toch lijken niet alle NS-medewerkers hiervan op de hoogte te zijn. Een NS-reiziger antwoord namelijk het volgende op de tweet van de NS.

Regels bij andere vervoerders

Bij de NS is het dus niet helemaal duidelijk of eten en drinken wel mag, maar bij andere vervoerders is men wel eenduidig. “Om te kunnen eten en drinken moet je je mondkapje afzetten in het voertuig en dat is dus niet toegestaan.”, schrijft het Rotterdamse OV-bedrijf RET op de website. Ook in de voertuigen van de Haagse vervoerder HTM is eten en drinken verboden. Dit is voor corona overigens ook al het geval. In het Utrechtse stadsvervoer van vervoerder U-OV geldt deze regel ook al tijden. In de metro’s van de Amsterdamse vervoerder GVB mag eten en drinken normaal wel, maar aangezien dat zeer lastig wordt met een mondmasker voor mag dit nu niet. Het kapje afdoen om even snel wat te drinken of eten is dus niet toegestaan.

In de (trolley)bussen van regiovervoerders Connexxion, Breng, Hermes, OV-Overijssel, Overal en Texel Hopper is eten en drinken ook niet toegestaan, maar een slokje water nemen mag onder normale omstandigheden  wel. Ook dat is nu niet de bedoeling. “Dan moet iemand het mondmasker afdoen en dan riskeert hij of zij een boete”, aldus een woordvoerder. In de bussen en treinen van Arriva gelden deze regels ook. Vervoerder Keolis vraagt reizigers ook om niet te eten en te drinken in de bussen en treinen. Niet alleen omdat het mondkapje dan af moet, maar ook omdat de verpakkingen van eten en drinken mogelijk bronnen van besmetting zijn.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie