75-plussers moeten vaker naar CBR voor dure rijtest: is dat discriminatie?
De politie heeft in 2023 meer dan 1.500 75-plussers naar het CBR gestuurd vanwege gevaarlijk rijgedrag. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Ze moeten daar een verplichte, dure test doen om hun rijbewijs te behouden. Ouderen en hun advocaten spreken van leeftijdsdiscriminatie, meldt het Algemeen Dagblad (AD).
Meer ouderen naar CBR gestuurd
In 2023 moeten 1.589 75-plussers zo’n rijtest afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), blijkt uit nieuwe cijfers van het instituut. Bijna 600 van hen zijn ouder dan 85 jaar. Een jaar eerder is dat 10 procent aan 75-plussers minder: 1.436 mensen. Een directe verklaring voor de stijging is er niet. Wel zou het te maken kunnen hebben met de toenemende vergrijzing. In het jaar 2000 is bijvoorbeeld 13 procent van de Nederlanders ouder dan 65 jaar, terwijl dat inmiddels al meer dan 20 procent is.
De reden dat mensen worden doorgestuurd naar het CBR, is omdat een agent twijfelde of de persoon in kwestie “wel in controle was”. Dat kan gebeuren na een aanrijding of ander, opvallend verkeersgedrag.
Peperdure rijtest
De ouderen die worden doorgestuurd naar het CBR krijgen vervolgens een keuze. De ene optie is hun rijbewijs inleveren, wat betekent dat ze de auto de rest van hun leven moeten laten staan. De andere optie is het afleggen van 2 testen om te laten zien dat ze niet gevaarlijk zijn op de weg. De ene test is een theoretische toets van de verkeersregels. Tijdens de 2e test wordt de rijvaardigheid gecontroleerd. Beide testen kosten niet alleen tijd, maar samen ook nog eens meer dan 400 euro.
Is er sprake van leeftijdsdiscriminatie?
Ouderen die dit meemaken en hun advocaten, vermoeden nog weleens dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Want zou een jonger persoon dezelfde behandeling krijgen na dezelfde fout op de weg? En wordt er wel voldoende rekening gehouden met de omstandigheden waarin iemand verkeert op het moment van de fout? Daarover bestaan twijfels.
Al in februari 2023 maakt Meldpunt een uitzending over hetzelfde thema. In de uitzending vertelt de heer Segers dat hij op een kruispunt de verkeerde afslag neemt en daardoor een paar meter tegen het verkeer in rijdt. Hij corrigeert zijn fout snel, maar krijgt alsnog een bekeuring wegens spookrijden. De agente maakt ook melding bij het CBR. Het instituut bepaalt dat middels de dure rijtest moet worden getoetst of Segers veilig auto kan rijden. De heer Segers voelt zich echter gediscrimineerd, want hij denkt dat een jongere automobilist slechts een boete zou hebben gekregen. Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel is het hiermee eens, en dient bezwaar in bij het CBR. Zij vinden de klacht gegrond. Meneer Segers krijgt daarom alsnog, zonder tests te doen, zijn rijbewijs terug.
Bezwaar maken
Hoewel het wellicht lijkt alsof voornamelijk ouderen te maken krijgen met het CBR, zijn volgens het instituut zelf automobilisten tussen de 18 en 49 jaar het vaakst de klos. Toch kan het natuurlijk, net als in het geval van de heer Segers, zo zijn dat u het niet eens bent met het besluit van het CBR. In die situatie kan bezwaar maken lonen. Dit kunt u zelf, of iemand namens u, doen via deze link naar de website van het CBR. Ook kunt u gratis juridisch advies inwinnen. Tot slot heeft u ook nog de optie om bezwaar in te dienen met de hulp van een verkeersrechtadvocaat. Blijkt het besluit gegrond en moet u de rijtest doen? Volg dan voorafgaand enkele rijlessen bij een lokale rijschool. Zij kunnen u helpen de test goed door te komen. Ouderenorganisaties bieden ook opfriscursussen aan. Om online uw kennis te testen, kunt u hier klikken.
Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt.
(Bron: AD, ANP, CBR, Archief. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben ook de dupe. 60 jaar geen schade nu 1 x een fiets tegen mijn auto n ik moet opnieuw examen doen en theorie kosten samen 740 euro. Dat vind ik het ergste.
Het kan toch ook wat goedkoper? Ik moet ook gekeurd worden en ik had pas mijn rijbewijs verengd tot 2028. En een bewijs van de oogarts halen en eerst opleg geld betalen 470 euro voor 21 maart dan weer 250 euro als de exmanentest wordt afgenomen ook therorie.
Het staat in het Algemeen Dagblad van gisteren en op de pc ook een stuk van het Algemeen Dagblad met mijn foto erbij door journalisten geschreven.
Ik lijd er vreselijk onder. Meer omdat een voorbijganger de politie waarschuwde anders had ik het met die jongeman alles makkelijk afgehandeld, die later gewoon wegfietste.
Ik heb gewoon pech.
Het zijn altijd de ouderen die van alles fout doen, maar ga eens bij jongeren kijken wat het percentage is die gevaarlijk rijgedrag hebben.
Persoonlijk vind ik dat een agent je niet mag melden aan het cbr, als iemand niet capabel is om te rijden moet hij eerst langs een huisarts . als er een verkeersfout of overtreding is begaan moet die op dezelfde wijze worden beoordeeld als bij anderen en niet omdat je zichtbaar ouder bent direct rijbewijs kwijt. wat een maatschappij. de enige die iets kan invorderen moet de rechter zijn.
Ik vind het zo erg, lig er wakker van en ben intussen zwaar overspannen. Moet ik ook nog theorie doen en examen rijden (dat is niet zo erg. ) Maar het geld is veel te veel. Waar gaat dat naar toe? Ook de keuring nog 65,– gzondheidsverklaring 44,- euro. al betaald. Komt op totaal zeker 800 euro en ik heb net mijn rijbwijs al verlengd tot 2028. Dit is gewoon zoeken en proberen uit ouderen een geldslaatje te slaan.
Nu nog de oogarts. twee bezwaarschriften ingediend. Het helpt niet. De jongen die tegen mij aanreed bij een rotonde fietste later gewoon naar huis. Een voorbijganger was zo aardig de politie te bellen ja, dan begint de ellende. Ik had het makkelijk zelf kunnen afhandelen met de jongeman.
Ria Veldhoven, het is intriest dat je op deze manier gepakt word. Notabene na 1 aanrijding waarvan de fietser gewoon weg kon rijden. De persoon die de politie belde is er zeker gauw van door gegaan zeker. De politie had ook anders kunnen reageren. Bovendien is het LEEFTIJDS diskreminatie, de bedragen die ze hanteren zijn ronduit belachelijk. Heeft niets met veiligheid te maken, alleen om de schatkist te spekken. Vooral mensen met een pensioen worden dubbel gepakt. Kan je geen adokaat in de arm nemen op de een of andere manier.
Ik raad u sterk aan om wat rijlessen te nemen want het rijden is echt wel veranderd door de jaren heen. Het rijgedeelte wordt gereden in een lesauto (dubbele bediening vanwege het feit dat u aangemerkt ben als onveilge rijder) en ook hiervoor kunt u opdraaien voor de kosten.
In mijn vroegere werkzame leven bij de politie heb ik een paar duizend van deze meldingen opgemaakt. Het gros betrof alcohol-, grove snelheidsovertreding- en a-sociaal rijgedrag gevallen . Een paar honderd betrof geschiktheidszaken. Er is in de Regeling Maatregeling Rijvaardigheid en geschiktheid strikt omschreven in welke verkeersgevallen toegestaan is een melding bij het CBR te doen. Voor een simpele verkeersovertreding oid kan dit niet, er dient sprake te zijn van gevaarszettend rijgedrag. Daarnaast komt het regelmatig voor dat wanhopige kinderen melding maken van gevaarlijk rijgedrag van een ouder of dementie en de politie verzoeken een dergelijke melding bij het CBR. Aan dit verzoek kan de politie niet voldoen omdat een agent zelf moet vaststellen of iemand vermoedelijk niet meer geschikt is.
Belachelijke regeling !, weer zoiets om mensen geld uit de zak te kloppen !!
Indertijd reed mijn man ook niet meer goed. Ik heb hem toen voorgesteld contact op te nemen met een instructeur van een rijschool om een uurtje te rijden in zijn eigen auto met de rij instructeur naast hem. Bij mijn man was het al snel duidelijk. Hij kon inderdaad maar beter niet meer in de auto stappen. Te gevaarlijk. Dit kostte ons het bedrag van 1 uur rijles, toen der tijd ongeveer 60 euro. Voor wie gelijk dit slechte nieuws te horen krijgt en geen theoretische test meer hoeft te doen, is dit een heel wat goedkopere oplossing. Voor wie nog prima rijdt zou dan een theorietest kunnen volgen. Maar die zal geen 340 euro kosten( 400-60 euro) Of je de werkwijze van nu discriminatie moet noemen , ik weet het niet. Ik vind het wel een schandalige uitbuiting van (meestal) oudere mensen. Er wordt blijkbaar gedacht ” ze willen zo graag rijden, we kunnen rekenen wat we willen, ze betalen wel.”
Ik ben nu 81 jaar , hebt toen ik 76 jaar was mijn rijbewijs bewust niet meer verlengd !!
Reden ; ik merkte aan mij zelf dat ik niet meer alert meer bent o.a. in het verkeer !
Dus ik pak nu de de bus / trein als het nodig is !
Wat ik als een schandaal ondervind is o.a. Het drastische inkrimping van het OV ! juist de zwakkeren zijn hierdoor te dupe !!
En dat hebben we te danken aan het kabinet Rutten met zijn VVD en CDA!!!
De vorderingen die de verbalisant doet zijn mogelijk in strijd met de wettelijke bepalingen. Tot een vordering zijn bevoegd: “a. De korpschef zoals bepaald in artikel 27 van de Politiewet 2012, en zijn aangewezen plaatsvervangers.
b. De commandant zoals beschreven in artikel 4, derde lid, van de Politiewet 2012, en zijn aangewezen plaatsvervangers.
c. De betrokken officier van justitie.
d. De directeur van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).
Deze personen hebben de autoriteit om de schriftelijke mededeling te doen zoals vereist volgens de wetgeving.” Er is geen mandaat van de korpschef te vinden naar ondergeschikten.
Het lijkt me verstandiger jongeren tussen de 18- en 30 jaar met drank op
en met lachgas of drugs in hun bloed 4 jaar rijontzegging te geven
Net als in de UK.
Ouderen ondergaan hier duidelijk discriminatie en worden financieel
uitgekleed. Schandelijk Nederland!!!!!!