Veilig speelgoed kopen? Let op deze valkuilen
Om aan de wensen van uw (klein)kinderen te voldoen, is al lastig genoeg bij de aanschaf van speelgoed. Maar het is niet het enige om op te letten. Past het bij de ontwikkeling van het kind? Of het speelgoed wel veilig is, is misschien wel de belangrijkste vraag. Wij hebben tips.
Let op de juiste leeftijdscategorie
Op de verpakking van speelgoed staat altijd wel een leeftijdsaanbeveling. Die staat er niet zomaar op. Dit heeft vaak niet zozeer met de veiligheid van het kind te maken als wel met de ontwikkelingsfase van het kind. Als er staat 3-4 jaar is het bijvoorbeeld ongeschikt voor baby’s.
Check de Europese keurmerken bij speelgoed
Om de veiligheid van het kind te waarborgen zijn er keurmerken in het leven geroepen. De bekendste daarvan is wellicht het CE-logo. Die CE-markering (door velen gezien als een keurmerk) is verplicht op de Europese markt. Het laat zien dat het in overeenstemming is met de Europese regelgeving (en dus voldoet aan de Europese veiligheidsnormen).
Andere échte keurmerken als zodanig zijn het GS-keurmerk, TÜV-keurmerk, FSC-keurmerk, Oeko-TEX standard 10 (voor textiel) en GTOS. Ze richten zich allemaal op specifieke veiligheidsaspecten, duurzaamheid en de afwezigheid van schadelijke stoffen zoals ftalaten in plastic. Let vooral daar heel goed op, want kleine kinderen stoppen alles in hun mond. De site ‘Wat zit waarin?’ is een handig gereedschap hierbij. Als u tweedehands kinderspeelgoed aanschaft, ruik er dan ook even aan. Soms zit er een rooklucht aan? Nicotine is vooral schadelijk voor jonge kinderen. Maar misschien kunt u het speelgoed nog schoonmaken?
Geen losse of scherpe onderdelen, knoopbatterijen of magneten
Scherpe randjes zijn uiteraard uit den boze voor álle kinderen, ongeacht de leeftijd. Voor de allerkleinsten is speelgoed waar bepaalde delen los van zitten of kunnen afbreken gevaarlijk. Het kind kan het namelijk inslikken en er dan in stikken. Knoopbatterijen inslikken is extra gevaarlijk. Ze kunnen inwendige brandwonden veroorzaken, terwijl magneten in de ingewanden elkaar kunnen gaan aantrekken en zo de darmwand kunnen perforeren. Hoe ouder het kind is, hoe minder kans hierop.
Als vuistregel kunt u aanhouden dat een solide constructie van het speelgoed belangrijk is. Bij speelgoed dat geluid maakt, moet u eerst even checken hoe hard dat geluid is. U wilt namelijk geen gehoorschade aanrichten bij het spelende kind.
Houd rekening met allergieën
Sommige kinderen hebben extra zorg en oplettendheid nodig van hun verzorgers, inclusief leraren en crèchepersoneel. Houd daarom rekening met allergieën of gevoeligheden. Zoek kinderspeelgoed uit dat hiermee in overeenstemming is.
Wat kunnen (groot)ouders zelf doen? Lees de recensies
Lees altijd de beoordelingen en recensies, vooral als u het niet zeker weet. Andere (groot)ouders zijn u voorgegaan en hebben misschien recensies achtergelaten op het internet. Dat kan heel waardevol zijn. Wees verder altijd alert. Houd daarom af en toe een inspectie van het speelgoed. Is het nog steeds veilig? Of is er onderhoud nodig? Gooi het anders weg en vervang het door iets anders, wat wel veilig is. Uw gezonde verstand is feitelijk al genoeg.
Waar is veilig speelgoed te koop?
Koop het liefst speelgoed in betrouwbare winkels waar ze de gerenommeerde merken verkopen. Daar is de kans het hoogst dat er speelgoed is van een hoge kwaliteit, dat voldoet aan de (Europese) veiligheidsnormen. Hetzelfde gaat op bij online shoppen. Vermijd het kopen van speelgoed van onbekende bronnen. De prijzen zijn vaak niet in orde of u krijgt (vaak bij aankopen buiten Europa) iets anders dan u besteld had. En ook aan de veiligheid kan er van alles schorten.
(Bron: VeiligheidNL, Kinderveiligheid, Waar zit wat in?, Rijksoverheid, Ideale Mama. Foto: Shutterstock)
Voorkom teleurstelling bij online aankopen: controleer deze zaken bij webshops voordat u bestelt