Ook dingen met ingebouwde batterijen zoals vapes en verjaardagskaartje met geluid horen niet bij het huisvuil: dit zijn de risico’s
Lege batterijen mogen niet bij het gewone huisvuil. Dat is bekend. Ze brengen veiligheidsrisico’s met zich mee voor mens, dier en milieu. Datzelfde geldt 1 op 1 voor dingen met een ingebouwd batterijtje zoals vapes en verjaardagskaarten met een muziekje. De toch al omstreden vapes (e-sigaretten) veroorzaken regelmatig branden in vuilniswagens.
Wat zijn de risico’s van batterijen?
In de jaren 60 en 70 gooiden de mensen rustig hun batterijen nog weg bij het gewone huisafval. Wisten zij veel. Door de jaren heen is er veel veranderd op dat gebied. Door heel veel voorlichting en nieuwe wetten is er veel veranderd. Als geheugensteuntje noemen we hier de grootste gevaren van batterijen bij het huisvuil:
- Vervuiling: batterijen bevatten schadelijke stoffen. Daar zitten zware metalen en chemische stoffen bij. Die mogen niet zomaar in het milieu terechtkomen. De onvermijdelijke water- en bodemverontreiniging die dan volgt, is schadelijk voor elke vorm van leven. Uiteindelijk dus ook voor de mensen zelf.
- Brandgevaar: batterijen zijn bijzonder gevoelig voor kortsluiting, vooral lithiumbatterijen. Bij verkeerd weggooien, zoals in vuilnisbakken, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Onder druk in vuilniswagens waar het afval geplet wordt, raken ze beschadigd. Dat leidt dan weer tot brand. Lithiumbatterijen zijn extra brandgevaarlijk. Bij welk afval die batterijen dan wel thuishoren, komt hieronder nog aan de orde.
Hetzelfde probleem doet zich voor bij dingen met ingebouwde batterijen en kleine apparaten
Niet alleen losse batterijen, maar ook dingen/kleine apparaten met ingebouwde batterijen, vormen dezelfde risico’s. Voorbeelden hiervan zijn:
- elektrische tandenborstels
- smartphones
- vapes (elektrische sigaretten)
- bepaald speelgoed of wenskaarten met geluidseffecten
Veel mensen beseffen dat niet. Ze zien kleine apparaten niet als elektronisch afval en gooien het achteloos bij het gewone afval. Door de ingebouwde batterijen komt brand dan ook vaak voor.
Parallel met lachgascilinders
Net als batterijen in vapes worden ook lachgascilinders vaak verkeerd weggegooid. Deze cilinders komen onder druk te staan in afvalverwerkingsinstallaties. Daar kunnen ze de boel laten ontploffen. Dat dat grote materiële schade en onveiligheid veroorzaakt, behoeft nauwelijks uitleg.
Uitdaging voor PR
Beide hierboven besproken problemen zijn lastig te beheersen door de afvalverwerkende industrie. Neem het voorbeeld van de vapes. Goede informatie over het brandgevaar zou helpen. Maar juist daar wringt zich de schoen voor de stichting OPEN, die zich onder meer inzet voor correcte afvalverwerking en recycling. PR over het veilig weggooien van vapes kan namelijk onbedoeld de promotie ervan teweegbrengen. Die e-sigaretten zijn op zich al omstreden genoeg in een tijd, waarin de overheid roken ontmoedigt, omdat het de gezondheid in gevaar brengt. Het is lastig balanceren tussen deze 2 uitersten.
Waar kunt u terecht met uw batterijen, vapes, smartphones, wenskaarten etc.?
Als u het niet zomaar mag weggooien, waar kunt u dan terecht met uw batterijen, vapes, smartphones, wenskaarten, speelgoed etc.? Er zijn diverse inleverpunten in uw buurt. Vaak kunt u batterijen inleveren in supermarkten. Tot die tijd kunt u ze veilig thuis bewaren in een potje of doosje. Het batterijtje in een wenskaart kunt u er waarschijnlijk met niet al te veel moeite uit knippen en op dezelfde manier bewaren. Voor kleine apparaten en accu’s is inleveren bij de milieustraat in uw gemeente de aangewezen plek. Wilt u meer weten over afvalscheiding? Lees dan dit artikel.
(Bron: Stichting OPEN, Renewi, Wecycle, Rijksoverheid, Milieu Centraal, MAX Vandaag, NRC, archief. Foto ANP)