Registeren Inloggen

Hoe risicovol is een tandpastavergiftiging en wat moet u doen als uw (klein)kind dit heeft?

Het Nationaal Vergiftiging Informatie Centrum (NVIC) krijgt steeds vaker meldingen over kinderen die te veel tandpasta hebben binnengekregen. Hoe gevaarlijk is dat? En wat moet u dan doen?

Tandpasta met fluoride

Als het goed is, poetst u uw tanden 2 keer per dag met een tandpasta die u fijn vindt en doet wat het moet doen. Dat betekent: uw tanden en tandvlees beschermen en versterken. Een middel dat hiervoor zorgt, is fluoride. Dit zorgt ervoor dat het tandglazuur versterkt, waardoor de kans op gaatjes kleiner wordt. Het zit in zowel tandpasta voor volwassenen, als voor kinderen. Erg fijn. Maar niet als iemand hier te veel van binnenkrijgt.

Tandpastavergiftiging

En dat gebeurt onder kinderen nog regelmatig, blijkt uit cijfers. In 2021 ontvangt het NVIC bijvoorbeeld 285 meldingen, en vorig jaar zijn dat er maar liefst 301. De ideale hoeveelheid tandpasta is ongeveer de grootte van een erwt. Voor kinderen zelfs een rijstkorrel. Het risico op een vergiftiging is dan ook vooral aanwezig bij kleine kinderen. Zij willen soms de tube aan hun mond zetten, wanneer ze de kans krijgen. Soms wordt er zelfs een halve of hele tube opgepeuzeld. De smaak van tandpasta is immers niet vies. Maar hoe weet u of uw (klein)kind een tandpastavergiftiging heeft?

Klachten

Klachten die we hieronder opsommen kunnen erop duiden dat het kind te veel tandpasta binnen heeft gekregen.

  • Misselijkheid
  • Bleek zijn
  • Niet willen eten
  • Hangerig en trillerig zijn.

Een ander gevolg, wat niet zichtbaar is met het blote oog, is dat fluoride ook een calciumtekort kan veroorzaken. Dat kan een chronisch probleem worden wanneer uw (klein)kind stelselmatig te veel tandpasta binnenkrijgt. In ernstige gevallen kunnen er hartklachten optreden.

Tandpastavergiftiging? Dit moet u doen

De kans op een (ernstige) vergiftiging is groter wanneer een kind in aanraking komt met tandpasta voor volwassenen. Heeft het kind een kwart tube voor volwassenen opgesnoept? Het is noodzakelijk om dan meteen contact op te nemen met uw huisarts. Heeft het kind (milde) klachten die duiden op een tandpastavergiftiging? Geef dan zo snel mogelijk zuivel, zoals melk of vla. Dit zorgt ervoor dat het lichaam weer calcium binnenkrijgt, wat goed bindt met fluoride. Neem vervolgens contact op met uw huisarts voor verder advies. Deze doet ook meteen melding bij het NVIC.

Met deze antibiotica moet u de zon zo veel mogelijk vermijden

(Bron: NVIC, RTL Nieuws, AD, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie