Gooi uw vertrouwelijke documenten niet in de papiercontainer, gebruik een papierversnipperaar
De papiercontainer kan een gevaarlijke plek zijn. Onlangs lagen gevoelige documenten van Jeugdbescherming letterlijk op straat in Gouda. Zo kon iedereen crisissituaties van gezinnen inzien. Gelukkig was de vinder oprecht. Alles is netjes terugbezorgd. Maar wel na een tussenstop bij de krant. Zo werd de ernst van deze fout zichtbaar. Waarom gaat zulk vertrouwelijk materiaal niet direct in de papierversnipperaar? Maar wélke shredder?
Vragen om ellende
De papiercontainer op straat is simpelweg niet de plek om zomaar eventjes uw vertrouwelijke papieren te lozen. Dat is vragen om ellende, zoals het recente geval in Gouda aantoont. Vertrouwelijke documenten hingen half uit de container op straat. Kwaadwillende personen zouden er zo mee aan de haal kunnen gaan. Puur toeval dat een bonafide persoon ze zag liggen en ze meenam naar de krant. Daar is zijn punt gemaakt. Vervolgens is alles aan de geschrokken instantie teruggegeven. Dat werpt de vraag op waarom dat materiaal niet allang eerst vernietigd was in de papierversnipperaar of shredder.
Hoe gaat dat versnipperen?
En als er dan gekozen is voor versnipperen, hoe gaat dat dan? Welke machine moet u hebben? Want er zijn nogal wat verschillende manieren van verscheuren. De mogelijkheden gaan van brede stroken, via dunne strookjes, naar de allerkleinste snippertjes. Hoe kleiner, hoe moeilijker te reconstrueren voor criminelen. Meldpunt dook eens in de techniek achter het versnipperingsproces.
7 beveiligingsniveaus van de papierversnipperaar
Bent u van plan om een shredder te kopen? Let dan op de specificaties van de papierversnipperaars. Zo is er het zogenaamde DIN veiligheidsniveau. Zoals DIN P-3 of P-5. De letter ‘P’ staat voor de materiaal classificatie. Het cijfer geeft het veiligheidsniveau aan. Er zijn 7 beveiligingsniveaus, van DIN P-1 t/m DIN P-7. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de snipper. De beschermingsgraad varieert van niet-vertrouwelijk, tot hoog en extreem hoog. DIN P-1 is bijvoorbeeld geschikt voor meer algemene gegevens, en zeker niet voor persoonsgegevens. Het apparaat scheurt een A4-tje in 18 stroken. Het originele papier is echter zeer gemakkelijk te reconstrueren.
Stroken of papiersnippers
Bij DIN P-3 ligt het kantelpunt van de bescherming. Hier gaat het om vertrouwelijke gegevens. Uw A4-tje komt uit het apparaat in 105 stroken of 195 snippers. Reconstructie is mogelijk met inspanning, dat wel. Aangekomen bij DIN P-7 draait het om extreem geheime gegevens. Uw A4-tje komt terug in 12.474 snippers. Reproductie is zo goed als onmogelijk. Althans voor een individu, maar niet voor specialisten.
De shredder van de Stasi
Bekend is het verhaal van de 16.000 grote zakken met papieren van de Oost-Duitse Stasi. Medewerkers van de toenmalige geheime politie van de DDR verscheurden kort voor de val van de muur in 1989 ongeveer 40 miljoen papiervellen. Dat leverde zo’n 600 miljoen papiersnippers op. Deze hoop afval bevatte informatie over zowel medewerkers als slachtoffers van de Stasi.
De verwachting was dat het heel erg lang zou duren om die informatie weer boven water te krijgen. Maar niets was minder waar, want met de uitvinding van ePuzzler bleek een reconstructie toch mogelijk. Daarbij moesten al die kleine snippers eerst door de scanner gaan. Uiteraard gaat dat te ver voor huis-, tuin- en keukengebruik. Maar het zegt wel veel over wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is.
Vanaf DIN P-3 zit u goed
Hoe kunt u zelf veilig uw vertrouwelijke paperassen weggooien? Gebruik dan nooit een DIN P-1 of DIN P-2 papiervernietiger. Want deze machine maakt redelijk brede stroken in plaats van snippers. En die zijn gemakkelijk te reconstrueren en te lezen. Wat u wilt bewerkstelligen, dat zijn micro-snippers. Die zijn namelijk zo goed als onleesbaar. Vanaf DIN P-3 zit u goed. Want de dan geproduceerde snippers zijn al lastig te lezen. En een document is dan zeer moeilijk te reconstrueren. Hoe hoger de DIN-waarde, des te kleiner de snipper wordt. Zo neemt de leesbaarheid van uw geheime papieren aanzienlijk af. Bij DIN-7 bent u zelfs voor de geheime dienst nog maar lastig te lezen.
Wat te doen met papiersnippers?
Waar laat u die snippers trouwens? Die mag u nadat ze door de juiste shredder zijn gegaan gewoon dumpen in de papiercontainer. Overigens zijn er specialisten om uw data veilig te vernietigen. Let daarbij op het CA+ certificaat. Sommige bedrijven werken met een beveiligde papiercontainer met slot. Het datavernietigingsbedrijf haalt uw papieren op en vernietigt ze. Uw veiligheid is dan gegarandeerd.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Goed artikel! Mensen zijn zich zelden bewust van wat je allemaal bij het oud papier kunt vinden. Maar misschien is het handig dat u ook aandacht geeft aan het goed ¨schoonmaken” van harddisken en andere media wanneer u die naar de kringloop brengt, weggeeft of verkoopt. Gewoon wissen van de gegevens is dus niet voldoende, die zijn (bijvoorbeeld met het gratis programma Recuva) in mum van tijd weer tevoorschijn te toveren. Hoe dan ook, bedankt voor uw goede uitleg.
Toeval bestaat niet. Kreeg vandaag mijn gegevens pinpas activeren binnen. Was al onderweg naar mijn papierbak. Ben omgekeerd en heb de pincode en de brief met controle nummer verbrand in een bakje. Bedacht me namelijk: hoe makkelijk is het om in die bak te zoeken naar vertrouwelijke gegevens.