Expert bouwbesluit kritisch op plaatsing trapliften gemeenten
Meldpunt heeft de afgelopen jaren diverse uitzendingen gemaakt over het verkeerd plaatsen van trapliften. Gemeenten kiezen liever de goedkopere, onveiligere oplossing. Zelfs als dit tegen de bouwregels is…
Onveilig geplaatste trapliften
Fabrikanten plaatsen trapliften, al dan niet in opdracht van de gemeente, voornamelijk aan de muurzijde, waardoor er onvoldoende loopruimte overblijft voor de gewone trapgebruikers en de trapleuning wordt verwijderd, met als gevolg: valpartijen. Trapliften aan de andere zijde van de trap (de spilzijde) zijn duurder. Fabrikanten en politiek lijken Oost-Indisch doof voor de bezwaren. Dr. ir. Nico Scholten van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) schreef onlangs hierover een column in het vakblad Bouwwereld. Hieronder vindt u een samenvatting van deze column.
‘Het regent klachten’
“Na 3 uitzendingen van het programma ‘Meldpunt’ van Omroep MAX regent het klachten. Leveranciers van trapstoelliften en medewerkers van de afdeling Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hechten namelijk meer waarde aan de lage kosten van zo’n traplift, dan aan het veilig gebruik door de valide medemens. Denk aan de partner, een hulpverlener, familie of mantelzorger. Tweede Kamervragen zijn tot 3 keer toe gesteld, maar leidden niet tot het serieus nemen van het vraagstuk. Ook niet door de ministeries Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Er is enkel een brochure uit voortgekomen die inhoudelijk strijdig is met de bouwregelgeving.
De brochure
De laatste vragen dateren van 19 april 2024, de laatste uitzending van ‘Meldpunt’. De nietszeggende antwoorden kwamen na uitstel pas op 3 juni. De toenmalige minister Conny Helder (VWS) meldt niet bekend te zijn met onveilige situaties en neemt de klachten niet serieus. De strijdigheden betreffen, bij het plaatsen van een traplift, het verwijderen en niet terugplaatsen van de leuning, te kleine aantreden en een te smalle doorgang. De Wmo-afdelingen van gemeenten weigeren medewerkers van de afdeling vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) vooraf te laten beoordelen of de aanbieding van de trapliftleverancier wel leidt tot een veilige situatie, zoals voorgeschreven in de bouwregels, het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Op vragen wat prevaleert, ‘de wettelijke eisen of de brochure van het ministerie’, antwoordt de grootste leverancier: de brochure. Dit geeft ernstig te denken.
‘Er kan en mag geen onveilige situatie ontstaan’
De uitzendingen van ‘Meldpunt’ lieten schrijnende situaties zien. Bewoners uit meerdere gemeenten hebben al om hulp gevraagd bij het ERB. Er lopen ook bezwaarprocedures en zelfs beroepsschriften bij de rechtbank. Schrijnend is ook dat gemeenten de rekening om alsnog een veilige situatie te creëren, bij de bewoner neerleggen. Er kan en mag geen onveilige situatie ontstaan in opdracht van het college. In veel gevallen blijft de trapstoellift eigendom van de gemeente. Het college moet dan alsnog zorgdragen voor een veilige situatie. Dat is dan wel handhaven tegen onjuist handelen van de gemeente zelf. Het is een trieste constatering dat die onveiligheid eerder regel is dan uitzondering. Het wordt hoog tijd dat gemeenten en leveranciers de regelgeving serieus nemen en veiligheid laten prevaleren boven een goedkope, onveilige oplossing.”
Hoe komt u erachter of uw traplift wel veilig is geplaatst?
Hier vindt u meetinstructies om te bepalen of de trapliftsituatie in uw woning veilig is. Via de link vindt u eveneens een door het ERB bijgestelde brochure met een correcte uitleg van de bouwregelgeving. Ook staat hier een voorbeeldbrief die naar het college van B&W kan worden gestuurd als de afdeling Wmo en de leverancier niet voor een veilige situatie willen zorgen.