Een noodpakket: wat zit erin en wanneer heeft u dit nodig?
Zorg, gas, water en elektriciteit lijken vanzelfsprekend, maar zijn dat niet. Een noodpakket is aan te raden zodat Nederlanders zich ten minste 48 uur kunnen redden zonder hulp. Dit pakket is zoals de naam al zegt, bedoeld voor noodgevallen. Maar aan wat voor situaties moeten we dan denken? En wat moet er in zo’n noodpakket zitten?
We moeten ons beter voorbereiden op noodsituaties
We lezen er inmiddels bijna dagelijks over en zelfs de koning sprak erover in de Troonrede: we moeten ons beter voorbereiden op crisis- en noodsituaties. Met bijna dagelijkse ‘speldenprikken’ van Poetin, de oorlogsdreigingen in het Midden-Oosten en Oekraïne én de mogelijke gevolgen van de klimaatcrisis zitten we in een onrustige periode. De overheid wil dat we daarvan bewust zijn en ons beter voorbereiden op onzekere situaties. En daarom komt er vanaf komend jaar een nieuwe voorlichtings- en bewustwordingscampagne.
Wat zit er in een noodpakket?
Voor bepaalde situaties is het van belang om voorbereid te zijn. Een noodpakket kan dan uitkomst bieden. Hierin zitten allerlei handige en broodnodige producten. Waarschijnlijk heeft u een deel al in huis. Hieronder zetten we op een rij wat de website Denk Vooruit van de Rijksoverheid aanbeveelt.
- Een EHBO doos
- Zaklamp
- Opgeladen accu en batterijen
- Contant geld
- Uitgeprinte kopieën identiteitsbewijzen, lijst met telefoonnummers en andere belangrijke documenten
- Radio op batterijen of opwindbare radio
- Kaarsen en lucifers
- Dekens
- Gereedschap (zaag, hamer, kniptang)
- Reservesleutels van huis en auto
- Wc papier en natte doekjes
- Zeep
- Desinfecterende gel
- Maandverband
- Tandpasta en tandenborstel
- Fluitje
- Waterfilter
- Water: ten minste 3 liter per persoon per dag. Optioneel: lang houdbare melk
- Eten dat u lang kunt bewaren zoals vis, groente, bonen en fruit in blik, noten, havermout, energierepen, soepen, pasta en rijst
Hoe kunt u een noodpakket het beste bewaren en bijhouden?
Om er zeker van te zijn dat u het noodpakket kunt gebruiken als het erop aankomt, is het belangrijk dat u dit goed bewaart en bijhoudt. Bewaar de spullen op een goed bereikbare plek, in een waterdichte verpakking zoals een rugzak. Zo kunt u het hele pakket gemakkelijk meenemen als u plotseling moet evacueren. Controleer ook elk half jaar of de voorraad nog compleet is en of de producten nog houdbaar zijn. Hou hierbij rekening met veranderingen binnen uw persoonlijke situatie, denk bijvoorbeeld aan babyvoeding en medicijnen.
Wanneer is een noodpakket nodig?
Als we het over het nut van een noodpakket hebben, wordt er gesproken over noodsituaties, rampen en calamiteiten. Dit klinkt nogal drastisch, en dat is in sommige gevallen ook zo. Maar er zijn ook minder dramatische situaties, die alsnog veel impact kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een langdurige internetstoring. Hierdoor kunt u al gauw niet meer bij belangrijke documenten of boodschappen kopen, tenzij u contant geld heeft. Ook bij extreme weersomstandigheden en natuurrampen zoals overstromingen of een aardbeving kan het bijzonder handig zijn om een noodpakket in huis te hebben.
Uiteraard zijn er ook nog extremere gevallen zoals het uitbreken van oorlog en de dreiging van terrorisme. Ook een virusuitbraak en ontploffingen in bijvoorbeeld een chemische fabriek of kerncentrale kunnen een noodsituatie zijn waarin u een noodpakket nodig heeft. Tot slot kan het voorkomen dat er iets gebeurt waardoor we zonder gas, water of elektriciteit komen te zitten. Ook dan wilt u voorbereid zijn.
Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website Denk Vooruit van de Rijksoverheid.
(Bron: Denk Vooruit, Rijksoverheid, Voedingscentrum. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Goed initiatief!!
Ik heb al een paar jaar een goed noodpakket in een plastic bak.
Vraagje: heeft u voor mij een aantal stikkers fie ik erop kan plakken om duidelijk zichtbaar te maken??
Mijn email is hene.kersten@gmail.com