Defecte lift in appartementencomplexen of zorginstellingen? Zo dwingt u reparatie af
Meldpunt ziet in de regionale pers opvallend veel berichten over defecte liften in appartementencomplexen en zorginstellingen. Vooral voor ouderen en mensen met een beperking is dit heel vervelend. Wie is verantwoordelijk voor reparatie? En zijn er middelen om dit af te dwingen zoals huurverlaging?
Van Nuenen tot Purmerend, Rotterdam en Amsterdam-IJburg: overal defecte liften
Defecte liften in appartementencomplexen en zorginstellingen zorgen voor grote problemen, vooral voor ouderen en mensen met een beperking. Ze kunnen niet meer naar buiten toe om een boodschap te gaan doen, waardoor ze letterlijk in hun woning gevangen zitten. Of ze kunnen hun huis juist niet meer bereiken. De reparatie van liften laat vaak lang op zich wachten, omdat personeel of materiaal ontbreekt. Dat kan leiden tot ernstige gevolgen zoals sociaal isolement en eenzaamheid.
Dit jaar hebben zich meerdere incidenten voorgedaan, onder andere in Nuenen, Rotterdam, Amsterdam-IJburg en Purmerend. Zo zaten bewoners in een seniorenflat in Nuenen 10 dagen vast omdat de lift niet functioneerde. Omroep Brabant ziet een ‘ware epidemie’ in de eigen provincie en noemt nog veel meer incidenten. Ook in Amsterdam-IJburg kampt een complex met aanhoudende liftstoringen, wat voor rolstoelafhankelijke bewoners rampzalig is. Elke vorm van de al lastig voor elkaar gekregen zelfstandigheid voor de inwoners met een beperking is tijdelijk totaal vervlogen.
Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor reparatie van lift?
Bij verhuurders
De verantwoordelijkheid voor de reparatie van liften ligt bij de beheerder van het pand, vaak de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VVE). In sociale huurwoningen kunnen huurders de verhuurder (woningbouwcorporatie) schriftelijk aanspreken. De Woonbond (voor huurders) is hier duidelijk over.
Als de problemen blijven kunnen zij een gebrekenprocedure starten bij de Huurcommissie. Dit kan leiden tot huurverlaging, soms wel tot 40 procent van de huurprijs. Voor huurders in de vrije sector is de procedure afhankelijk van het huurcontract. Wat staat daar precies in vermeld? Als de Huurcommissie volgens dat contract niet kan worden ingeschakeld, dan moet men direct naar de kantonrechter stappen. Het Beleidsboek Gebreken is toevallig in juli 2024 door de Huurcommissie geüpdatet.
Bij VVE
Voor eigenaren in een appartementencomplex is de VVE verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van de lift. Het is belangrijk dat de VVE snel actie onderneemt om verdere problemen en juridische stappen te voorkomen.
Trapliften
Over liften in huis is ook veel te doen. Meldpunt besteedt al jaren veel aandacht aan de correcte installatie van trapliften in seniorenwoningen. Die moet aan de spilzijde en niet aan de muurzijde zoals vaak voorkomt. Wie wil nagaan of zijn traplift op de juiste wijze is ingemeten, doet er goed aan dit artikel te lezen.
(Bron: Omroep Brabant, De Telegraaf, Het Parool, archief. Foto: Shutterstock)