Registeren Inloggen

Extreme warmte komt steeds vaker voor: blijf koel met deze tips

Koel blijven tijdens warm weer lukt vrijwel altijd als de temperatuur lager is dan uw eigen lichaamstemperatuur. Maar hoe doet u dat? En hoe raakt u (ook op vakantie) niet oververhit als de temperaturen verder stijgen?

Steeds vaker (extreem) warm

Het wordt wereldwijd warmer. In het buitenland zijn er vooral in de zomer regelmatig uitzonderlijk hoge temperaturen. Zo stijgt het kwik in het zuiden van Europa in de zomer van 2023 tot ruim 40 en 45 graden, en is het in de Verenigde Staten en Afrika zelfs 50 graden Celsius. In Nederland is het (nog) niet zo heet, maar hittegolven zullen dankzij klimaatverandering wel steeds vaker voorkomen.

Tijdens (extreem) warme dagen is het belangrijk om verkoeling te zoeken. Maar goed op temperatuur blijven is in warme weken soms lastig. Niemand heeft het graag te heet, maar zeker als u op leeftijd bent, kan hitte ook risico’s met zich meebrengen. Gelukkig kunt u een aantal dingen doen om koel te blijven.

Tip 1) Zet de ramen en deuren op het juiste moment open of dicht

Ramen de hele dag open zetten als het warm is, kunt u beter niet doen. De warmte komt door middel van luchtverplaatsing op het heetst van de dag zonder problemen het huis in. Let via bijvoorbeeld een weerapp of een thermometer goed op vanaf welk moment het buiten weer koeler is dan in huis. Zet pas vanaf dat moment de ramen open en het liefst allemaal tegelijk zodat het goed doorwaait. Laat deze ook open tot het de volgende ochtend weer warmer begint te worden. Hoe u dit veilig kunt doen en de kans op inbraak via open ramen kunt verkleinen, leest u hier. Bent u op vakantie? Dan geldt hetzelfde voor uw vakantiehuis, hotelkamer, camper, caravan of tent.

Tip 2) Hou warmte tegen met zonwering of gordijnen

Als de ramen dicht zijn komt er geen warmte meer binnen door luchtverplaatsing, maar nog wel door warmtestraling. Straling gaat makkelijk door glas heen. Doe daarom zodra de zon begint te schijnen de zonwering dicht. Als u geen zonwering heeft, of als u het nog koeler wilt hebben, doe dan ook de gordijnen dicht, want deze houden ook stralingswarmte tegen.

Tip 3) Draag kleding van katoen of linnen

De bovenstaande tips dienen om uw huis koel te houden. Maar uw lichaam verkoelen is ook niet onbelangrijk. Draag daarom wijdere kleding en kies voor materialen die geen warmte vasthouden, maar juist doorluchten. De stoffen katoen en linnen ademen bijvoorbeeld goed. Zelfs wol is geschikt, want ook deze stof ademt en is antibacterieel. Polyester doet dat niet. Wilt u de zichtbaarheid van zweetplekken vermijden? Pak dan witte kleding uit de kast.

Tip 4) Drink koude dranken

Om af te koelen kunt u ook gekoelde dranken en ijs nuttigen. Maak bijvoorbeeld zelf ijskoffie of ijsthee door extra sterke koffie of thee te zetten, en dit in een glas gevuld met ijsblokjes te schenken. En drink sowieso voldoende, om uitdroging te voorkomen.

Tip 5) Gebruik een voetenbadje, natte handdoek of washand

Door uw voeten in een teiltje met water te steken geleidt veel lichaamswarmte weg. U kunt ook een handdoek of theedoek vochtig maken en die in uw hals of over uw benen leggen. Als het echt heel warm is of als u niet makkelijk zweet, dan kunt u er aan denken om een hemd nat te maken en deze goed uit te wringen voor u het aantrekt. Of spuit met een plantenspuit af en toe wat nevel over uw lichaam.

Tip 6) Plan beweegmomenten op koele momenten van de dag

Wanneer u beweegt warmt uw lichaam op. Ga daarom niet op de warmste momenten van de dag, meestal is dit tussen 12:00 en 16:00 uur, de deur uit of intensieve activiteiten doen. Doe dus ’s ochtends als het nog koel is de boodschappen en doe op het heetst van de dag juist een dutje. Moet of wilt u echt naar buiten? Zoek dan zoveel mogelijk de schaduw op en zoek eventueel verkoeling in de zee, een zwembad of meer. Neem wanneer u de deur uitgaat ook een paraplu mee om uzelf tegen de zon te beschermen.

Tip 7) Eet zware maaltijden op koele momenten van de dag

Uw lichaam wordt ook aan het werk gezet wanneer u een zware maaltijd eet. Het kan daarom lonen om op koelere momenten van de dag, zoals ’s ochtends zwaardere maaltijden te eten. Kies bijvoorbeeld uitsmijters voor het ontbijt, of een English breakfast met eieren, spek en witte bonen in tomatensaus. ’s Middags en ’s avonds kunt u dan lichtere maaltijden eten met veel groente en fruit.

Tip 8) Koel blijven tijdens het slapen

Heeft u vooral ’s nachts last van de warmte? Zorg dan dat u vroeg op de dag uw maaltijden eet zodat uw lichaam ’s nachts geen eten hoeft te verbranden en weer tot rust kan komen. Om beter af te koelen, kunt u slapen onder een dekbedovertrek zonder dekbed erin. Ook kan het helpen om uw armen en benen wijd uit te spreiden als een zeester. Heeft u een ventilator tot uw beschikking? Zet dan een koude fles water voor het apparaat om de ruimte sneller af te koelen. Is er zelfs een airco aanwezig? Schroom dan niet om deze te gebruiken.

Tip 9) Omgaan met warmte onderweg

Bent u onderweg met de auto? Hou ook dan rekening met de extreme warmte. Zorg dat u voldoende te drinken bij u heeft en dat er een doek in de auto aanwezig is waarmee u uzelf kunt beschermen tegen de zon wanneer u pech krijgt onderweg. Hoe u de airco in de auto optimaal kunt gebruiken, leest u in dit artikel. 

Wat zit er in zonnebrandcrème en is dit veilig voor uw huid?

(Bronnen: Archief, MAX Vandaag, MAX Vakantieman, Rode Kruis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] Extreme warmte komt steeds vaker voor: blijf koel met deze tips […]