ANWB: 1 op de 5 fietsers voelt zich vaak onveilig op fietspad
Lang niet iedereen voelt zich veilig tijdens het fietsen in de stad. Van de fietsers geeft 1 op de 5 aan zich vaak onveilig te voelen op fietspaden binnen de bebouwde kom. Dat meldt de ANWB na onderzoek onder ruim 6.000 fietsende leden.
Leden vinden fietspaden onveilig
Veelvoorkomende redenen dat fietsers zich onveilig voelen zijn volgens de leden de toenemende drukte en snelheidsverschillen op en rond de fietspaden. Ook weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels houden zorgen voor een gevoel van onveiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om bestuurders die hun mobiele telefoon gebruiken, geen richting aangeven of naast elkaar fietsen op het fietspad.
Oudere fietsers
Fietsers van 67 jaar of ouder voelen zich nog vaker dan gemiddeld onveilig door gedrag van scholieren in het verkeer. Ook ingehaald worden zonder dat de medefietser belt, zorgt voor deze groep bovengemiddeld vaak voor een onveilig gevoel op het fietspad. Jongeren voelen zich juist vaker onveilig door weggebruikers die geen richting aangeven, onvoldoende rechts houden of slingeren.
Mogelijke oplossingen
Op de vraag wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn, geeft ongeveer de helft van de betrokken leden aan dat bredere fietspaden de veiligheid zal verbeteren. Maar ook de kwaliteit van de fietspaden zou verbeterd kunnen worden. Zo geven ondervraagden aan dat zij last ervaren van boomwortels die omhoogkomen, scheuren in het asfalt en scheefliggende tegels. Daarnaast verwachten veel fietsers dat ook handhaving kan bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid.
ANWB in gesprek over veiligheid
De ANWB gaat met gemeenten in gesprek over deze uitkomsten. Want volgens de organisatie is de fiets een belangrijk en duurzaam vervoersmiddel dat gestimuleerd moet blijven. ”Maar dan moet de veiligheid van de fietser ook een prioriteit zijn,” schrijft de ANWB. Bent u benieuwd naar het gehele rapport? Dan kunt u dat hier lezen.
E-bike, stadfiets, tourfiets of fitnessfiets. Welk type fiets moet ik aanschaffen?
(Bron: ANWB, ANP. Foto: ANP Foto)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Kan zo zijn maar het alternatief dat door veel fietsers wordt gekozen is gevaarlijk voor een andere grote groep: het trottoir.
De wandelaars worden voorbij gesjeesde aldanniet onder verbaal geweld van de fietser.
Ik ben vorig jaar aangereden op de stoep door een fietser, die vervolgens geen hulp bood maar er snel vandoor ging.
Artikel 5 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat fietsers verplicht zijn om het fietspad te gebruiken. Als er geen fietspad is, moet je op de rijbaan fietsen.