Registeren Inloggen

Aardlekschakelaar 2 keer per jaar testen voorkomt ongelukken

Dat het ophangen van een brandmelder verplichte kost is in huis, weten we intussen allemaal wel. Maar dat u de aardlekschakelaar in uw meterkast 2 keer per jaar zou moeten testen, is minder bekend. Techniek Nederland wijst op de gevaren die zich kunnen voordoen als u dat achterwege laat.

Regelmatige test van aardlekschakelaar is noodzakelijk maar blijft vaak uit

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de aardlekschakelaar niet regelmatig testen. De helft van de consumenten doet het zelfs nooit, volgens brancheorganisatie Techniek Nederland. Noem het onwetendheid, maar het is niet vanzelfsprekend dat de aardlekschakelaar in uw meterkast goed werkt.

Wat doet een aardlekschakelaar eigenlijk?

Een aardlekschakelaar beveiligt tegen elektrische lekken door de inkomende en uitgaande stroom met elkaar te vergelijken. Bij afwijking schakelt deze de stroom direct uit. Dat wijst namelijk op een mogelijk probleem: slechte aarding. Sinds 1975 is de installatie van een aardlekschakelaar verplicht.

Wat moet u doen als plotseling de stroom uitschakelt?

Als plotseling de stroom uitvalt, door een kortsluiting ergens in huis (niet door een algehele stroomuitval), dan moet u actie ondernemen. Waar ligt dat aan? Volg deze stappen:

  • Zet alle groepsschakelaars en apparaten uit. Nog beter: trek alle stekkers eruit
  • Schakel de aardlekschakelaar en groepen daarna opnieuw in
  • Sluit de apparaten één voor één weer aan om zo het defecte apparaat te vinden. Zodra die uit de keten is verwijderd, zou het probleem verholpen moeten zijn
  • Bij problemen zonder duidelijke oorzaak: bel een erkend installateur

Waarom 2 maal per jaar die test van de aardlekschakelaar?

Elektrotechnisch expert John van Vugt van Techniek Nederland gaat in op het belang van 2 maal per jaar testen van de aardlekschakelaar: “Functioneert de aardlekschakelaar niet, dan kan een defect in de elektrische installatie, in een apparaat of in de verlichting leiden tot ernstige ongevallen, zoals een elektrische schok of een woningbrand.” De verantwoordelijkheid voor de elektrische installatie -en dus ook voor het testen van de aardlekschakelaar- ligt bij de bewoner.

Als een ezelsbruggetje om de test(s) te onthouden, gebruiken sommige mensen het begin van de zomer- en wintertijd als testmomenten. Dat zijn handige markeringspunten op uw kalender en in uw agenda. Maar het kan natuurlijk op 2 willekeurige momenten in het jaar, bij voorkeur met enige maanden ertussen.

Zo werkt de test

  • Druk op de testknop (T of Test).
  • De stroom moet uitvallen. Zo niet, laat een installateur de schakelaar controleren.
  • Zet de schakelaar terug. Werkt dit niet? Schakel dan een professional in.

Van Vugt waarschuwt: “Ga nooit zelf klussen aan de elektrische installatie in huis. Werken aan elektra vraagt om gespecialiseerde vakkennis.”

Haal en houd de meterkast zoveel mogelijk leeg

In vele huishoudens is de meterkast ook in gebruik als opslag van allerlei brandbare dingen (verf, motorolie etc.). Ook staan er vaak apparaten in, routers van uw internet enzovoorts. Door gebrekkige ventilatie kan dat leiden tot oververhitting. Dat is heel brandgevaarlijk, zeker als u bedenkt dat ook de gasleiding vaak op die plek uw huis binnenkomt. Techniek Nederland adviseert daarom de meterkast zo leeg mogelijk te houden. Test uw aardlekschakelaar en check uw kast daarom tegelijk.

De situatie van brand in de meterkast is vergelijkbaar met die van het onveilige laden van een fietsaccu in huis. Ook dat leidt regelmatig tot oververhitting met brand tot gevolg.

(Bron: Techniek Nederland, Energie Veilig, MAX Vandaag, archief. Foto: Techniek Nederland)

Ga zorgvuldig om met opladers en accu’s. Zo voorkomt u brandgevaar

 

Geef een reactie

Reactie

    In 2022 door een erkend installatie bedrijf een nieuwe groepenkast laten zetten en de laatste 2 maanden deed de wasmachine het niet meer op de rechtse stopcontact en linker kant wel en nam contact op met het bedrijf ivm 10 jaar garantie en monteur kwam en keek waar de fout zat en wat bleek 1 groep waar de wasmachine aan zat bleek het kleine schroefje los te zitten en na deze goed aangedraaid te hebben ging hij met elektrische gereedschap boven kijken of er stroom weer op zat bij de rechterkant stopcontact en ja er was weer stroom en beneden alle kleine schroefjes ook strak aangedraaid en dit valt gelukkig onder de garantie. Maar zelf eraan zitten neen dan valt de garantie weg. Daarom het bedrijf gebeld.