Registeren Inloggen

10 tips om autodiefstal of auto-inbraak te voorkomen

Autodieven worden steeds inventiever. Ze omarmen constant nieuwe technieken. Maar u kunt zelf iets tegen hun praktijken ondernemen. Want kleine veranderingen in uw gedrag en enkele investeringen in materiaal kunnen u flink helpen. Als u het de dieven moeilijk maakt, slaan ze uw auto liever over. Lees onze 10 tips tegen autodiefstal of auto-inbraak.

1. Parkeer op veilige, drukbezochte, goedverlichte plek

Wat zeker uitmaakt, is waar u uw auto parkeert. Zet uw auto direct onder een lantarenpaal. Geen autodief staat graag in de spotlights. Als u even ergens stopt om iets af te geven, zet ook dan uw auto even op slot. Een parkeergarage met cameratoezicht is natuurlijk het veiligst. Bij parkeren op eigen terrein of in uw garage is een lamp of camera met bewegingsmelder een uitkomst.

2. Geen waardevolle spullen achterlaten

U moest eens weten hoeveel mensen hun smartphone of iPad “onzichtbaar” verstoppen onder hun stoel. Vergeet het maar: tegenwoordig is niets meer onvindbaar. Want criminelen hebben apparatuur die het signaal van uw telefoon oppikken. Ze weten dat die er ligt. Auto-inbraak is dan niet langer uitgesloten. Mocht u wat langer parkeren? Laat dan ook uw handschoenenkastje openstaan. Zo kunt u laten zien dat er niets te halen valt.

3. Bevestig uw nummerplaat steviger en graveer uw kenteken in de ruiten

Om te voorkomen dat criminelen uw kentekenplaat meteen omwisselen na de autodiefstal, kunt u hem net zo goed wat steviger bevestigen. Een krachtige lijm doet wonderen. Maar pas écht vervelend vinden ze het als u uw kenteken in de ruiten laat graveren. Want die ruiten vervangen is een veel te duur grapje voor deze autodieven. Ze laten uw auto dan liever staan.

4. Gebruik intern én extern stuurslot

Nog iets wat autodieven uitermate vervelend vinden: een stuurslot. In elke moderne auto zit er een. Dat is uw interne stuurslot. Als u de sleutel uit het contact haalt, geeft u uw stuur even een klein knikje. Bij de klik valt uw stuur in het slot. Draai het liefst uw stuur richting de stoeprand. Bij een poging uw auto weg te slepen stuurt uw auto dan net de vervelendste kant op. Als aanvulling hierop kunt u voor weinig geld ook nog een extern stuurslot aanschaffen. Dan loopt elke autodief liever door.

5. Gebruik pedaalslot

Met een pedaalslot kunt u uw koppeling en rempedaal ook nog vastzetten. Verder zijn er nog speciale versnellingsbak- en handremsloten te koop. Wie dat nog niet genoeg vindt, kan zelfs een wielklem aanschaffen.

6. Bewaar uw keyless-entry op grotere afstand

Het keyless-entry (sleutelloze entree) systeem werkt zo: als u naast uw auto staat, gaat die vanzelf open. Als de sleutel maar in de buurt is, maakt die vanzelf contact met uw auto. Moderne autodieven zijn gek op nieuwe technieken. Daarom gebruiken ze ook hightech apparatuur om keyless-entry systemen te kraken. Hoe doen ze dat? Stel: u hebt uw auto voor uw huis geparkeerd. En die supersonische sleutel ligt in uw halletje binnen de 6 meter afstand van uw auto? Met zijn eigen ontvanger (relay attack) pikt de autodief het signaal op en versterkt het. Uw auto denkt dat u het bent, en 2 minuten later rijdt een dief in uw auto weg. U kunt ervoor kiezen om het keyless-entry systeem uit te zetten. Lees daarvoor de handleiding van uw auto goed na of ga naar uw dealer. Wat ook helpt, is uw sleutel in een metalen blik stoppen. Zo creëert u uw eigen “kooi van Faraday”, en is het signaal niet op te pikken. Ook niet binnen die 6 meter. Daarnaast zijn er RFID-sleutelhoezen verkrijgbaar die de radiografische straling onderbreken.

7. Installeer een alarmsysteem

Wat echt afschrikt, is een ingebouwd alarmsysteem dat hard geluid maakt en veel licht geeft. Volg bij het inbouwen wel de eisen van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Sommige verzekeraars eisen dit namelijk in hun voorwaarden. Er is wel 1 nadeel: zo’n beveiligingssysteem werkt in feite tegen het hierboven beschreven keyless-entry systeem. U kunt nog steeds daarmee uw eigen auto openen, maar u moet er wel aan denken het alarm uit te zetten.

8. Gebruik een voertuigvolgsysteem

Niet elke autodiefstal valt te voorkomen. Mocht u hier slachtoffer van worden, dan helpt een voertuigvolgsysteem bij het terugzoeken. Dit apparaatje dat vaak met een magneetje in uw kofferbak of onder de motorkap geplaatst is, heet ook GPS-tracker. De politiecentrale kan zo het signaal opvangen en uw auto terugvinden. Dat gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Het gemiddelde terugvindpercentage ligt tussen de 40 a 45 procent op jaarbasis. Dit is zelfs 57 procent in de eerste week na de autodiefstal.

9. Doe direct aangifte

Snelheid is geboden als uw auto is gestolen. Doe daarom dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. U moet dan ook uw auto als gestolen registreren bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Wat u daarbij nodig heeft zijn uw kentekenbewijs, de meldcode (de laatste 4 cijfers van uw chassisnummer) en de groene poliskaart van uw autoverzekering.

10. Sluit altijd een autoverzekering af

Voorkomen is beter dan genezen. Maar als uw auto dan toch gestolen wordt, dan komt een goede autoverzekering wel van pas. Autodiefstal kunt u slechts claimen met een WA Beperkt Casco of WA Casco (All Risk) verzekering. Maar let op: dat kan alleen als de auto goed afgesloten was, de sleutels niet in de auto lagen en alle ramen goed gesloten waren.

Auto’s met keyless entry-systeem zijn gemakkelijk, maar ook doelwit voor diefstal: zo voorkomt u dat

(Bron: Archief, ANWB, OHRA, CCV, United Consumers, Beveiliging Wijzer. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Door een omstandigheid kwam ik onlangs in aanmerking voor zgn ‘invalidenparkeerkaart’ ook wel ‘gehandicaptenparkeerkaart’ genoemd.
    Deze bij parkeren achter de voorruit duidelijk toonbaar achter de voorruit te plaatsen parkeerkaart blijkt voor ongewenste gegadigden een makkelijk te stelen parkeerhulp. De autoruit is snel ingeslagen.
    Tip politie: Tegen slechts een paar tientjes euro’s zijn er zgn. autoparkeerkaartkluizen te koop waarmee de parkeerkaart middels een afsluitbare haak aan het autostuur wordt vastgezet en zichtbaar is achter de voorruit.