Buurt- en dorpshuizen staan op omvallen door de exorbitant gestegen energiekosten. Het zijn vooral de multifunctionele centra in de kleinere dorpskernen die kopje onder dreigen te gaan. Soms telt één gemeente 25 van deze dorpscentra. En 25 keer de prijsverhoging van de energie betalen, trekken deze gemeenten niet.
De gemeente Oss is een voorbeeld van zo’n gemeente. Petra Manders is secretaris van dorpshuis De Berchplaets in Berghem, dat valt onder de gemeente Oss. Het is behalve een ontmoetings- en cursusplek ook een priklocatie en een bibliotheek. “De verwachting voor het komende jaar is dat alleen de verwarmingskosten stijgen met 30.000 euro”, zegt Manders. “En dan beschikken we al over een warmtepomp.” Het liefst nemen ze ook zonnepanelen, maar dat staat de gemeente niet toe.
De afgelopen jaren is het takenpakket van dorpscentra uitgebreid, maar laten de vergoedingen te wensen over. Volgens Theo Andreae van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen is dit een landelijk probleem. Hij is te gast, samen met Roy de Witte, gedeputeerde voor de Provincie Overijssel.
Na twee uitzendingen van Meldpunt heeft Rail & OV, het pensioenfonds van spoorpersoneel en buschauffeurs, vele honderden aanvragen ontvangen voor een pensioennabetaling ontvangen waardoor het totaal ligt op ruim duizend. Stellen die voor de eeuwwisseling gelijktijdig pensioen opbouwden, waarvan een van de twee bij Rail & OV, hadden vaak al jarenlang recht op compensatie voor een te lage pensioenopbouw. Maar omdat veel gepensioneerden dit niet wisten, vroegen zij die niet aan. Kees Lakerveld (79) zag de uitzendingen van Meldpunt, deed een aanvraag en ontving ruim 17.000 euro aan pensioennabetalingen. Kees staat niet alleen: de meerderheid van de aanvragers blijkt net als Kees recht te hebben op een nabetaling en een hoger pensioen. MAX Ombudsman Rogier de Haan ging deze maand langs bij pensioenfonds Rail & OV en doet verslag.