- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 10 maanden geleden door .
Vakantieparken dumpen hun ‘vaste’ huurders
Afgelopen jaren heeft een aantal vakantieparken hun parken verkocht aan grote parken met als gevolg dat de ‘vaste’ huurders op deze parken met hun stacaravans, chalets of woonboten moeten vertrekken in kader van ‘herstructurering’ om plaats te maken voor: luxere vakantiewoningen en kort verblijvende huurders of toeristen.
Vaste huurders en ontbreken van huurbescherming
Vaak zijn de ‘vaste’ huurders oudere mensen, die al jaren (20-40 jaar) met grote tevredenheid de grond of percelen huren waarop hun stacaravans staan. Compensatie voor gemaakte kosten (investeringen in caravans, schuren, meubilair, tuinen, afrasteringen, enz.) of huurbescherming is niet aanwezig. Ook niet als de (nieuwe) eigenaar van het park de RECRON-voorwaarden onderschrijft. De afwezigheid van huurbescherming leidt er toe, dat dit soort huurders overgeleverd zijn aan de willekeur van de eigenaar van het vakantiepark.
Ontbreken van ‘moreel kompas’
Grote vakantieparken, zoals Qurios of Roompot, lijken niet te beschikken over een ‘moreel kompas’ en alleen te denken aan hoe zij rijke en/of jonge toeristen zo vaak mogelijk kunnen aantrekken. Hun ‘vaste’ huurders zijn hier de dupe van. Huurders, die er juist voor zorgen dat vakantieparken er divers en kleurrijk (zowel in mensen, caravans, tuinen en natuur) kunnen uitzien.
Voorbeeld van huurders die getroffen worden door herstructureringsplannen
Caravanpark De Visotter in de Woerdense Verlaat heeft afgelopen december 2020 een nieuwe eigenaar gekregen, namelijk Qurios Vakantieparken, die de ‘vaste’ huurders van dit park liet weten, dat de huur van hun percelen per 31 december 2021 niet zal worden verlengd en dat men ook voor die datum hun stacaravan op eigen kosten van het terrein verwijderd moet hebben. Daarbij komt nog dat een aantal huurders net hun stacaravans heeft gekocht en behoorlijk heeft geïnvesteerd in hun caravans en tuinen. Ze zijn ook behoorlijk misleid door de vorige eigenaar van het park (Overigens, is Qurios intussen overgenomen door Roompot, dat weer in handen is van een Amerikaanse investeringsmaatschappij).
Zie ook: De prachtige natuur en schitterende tuinen van De Visotter | Facebook
Klacht over tekort aan bescherming en ontbreken van compensatie
Hoe kan het gebeuren dat het huren van een stukje grond zo weinig bescherming biedt aan huurders, die deze grond soms al meerder jaren huren? En waarom onderneemt de politiek niets om hen betere bescherming te bieden?
-
-
Debreemeer dan een maand geleden
Bijna alle algemene voorwaarden van vakantieparken hanteren huurcontracten van een jaar en leggen de beslissing tot verlenging bij de verhuurder. Dat is hun verdienmodel en de huurders weten dat. Ze nemen zelf het risico om hun spullen te vernieuwen of niet. Vakantieparken zijn ondernemers, geen houders van een ‘moreel kompas’. Waarom zou de politiek zich daarmee moeten bemoeien?
meer dan een maand geleden
-