Registeren Inloggen
Elze
Elze
meer dan een maand geleden

Stadsverwarming

meer dan een maand geleden

Wij hebben stadverwarming en dat zou volgend jaar losgekoppeld worden omdat wij te veel betaalde voor deze soort verwarming. Wat schets mijn verbazing dat er bericht onder warmtemeters staat, dat wij geen prijsplafond krijgen. Hoe kan dit, dit kan toch niet waar zijn? Weten jullie hier meer van? je wordt gek van die onzekerheid.
Vr.gr. Elze van Ooy

    • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
      meer dan een maand geleden

      Beste Elke,
      Ik ben ook in afwachting van nadere informatie, want zoals de plannen er nu liggen valt de consument met een warmtepomp of stadswarmte buiten de boot.
      Ik las dit op Margriet.nl (quotes);
      ****Puk van Meegeren, energie-expert bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, legt uit dat er nog een nadere uitwerking volgt van het prijsplafond waar deze huishoudens ook in meegenomen zullen worden.
      ****huishoudens met een aansluiting op het warmtenet, oftewel: stadsverwarming. Zij verwarmen hun huis en water via bijvoorbeeld aardwarmte of de restwarmte van een fabriek of centrale. Geen gas dus, maar ook geen elektriciteit.De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vroeg al aandacht voor deze groep. “De tarieven voor warmte zullen komend jaar naar verwachting ook fors omhoog gaan”, schreef de toezichthouder in reactie op het kabinetsplan. De ACM wijst er daarbij op dat de warmteprijs is gekoppeld aan het tarief voor gas. Ook Milieu Centraal benadrukt het belang om duidelijkheid te geven aan mensen met een warmtenet-aansluiting. “Het gaat wel om 5 procent van de mensen”, zegt Van Meegeren. “Dat is dus geen kleine groep.”

      Lees meer via: https://www.margriet.nl/es-b9d5b1df

      meer dan een maand geleden
    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Hallo Elze. Misschien een rare redenatie van mij? Bij stadsverwarming of een warmtenet wordt de warmte centraal opgewekt. Dit kan in een ketelhuis gebruik makend van elektriciteit, gas of olie. Dit kan ook nog een restwarmte installatie zijn. Deze warmte wordt dan verdeeld over de aangesloten klanten. De klant zelf produceert dus geen warmte of gebruikt geen energie daarvoor. De producent van de warmte gaat in een paar minuten door de verbruiksgrens die is afgesproken voor het prijsplafon en komt ook niet in aanmerking. De producent is dus duur uit en zal de kosten doorberekenen aan de klanten. Hierdoor komt U dus niet in aanmerking.

      Zoals SuperBitch al opmerkt hebben ook de mensen met een warmtepomp pech. Een warmtepomp gebruik namelijk nogal veel elektriciteit (echt veel). Zolang er voldoende elektriciteit is en de prijs laag is dat een prima oplossing. Maar nu de prijs erg hoog is heeft de warmtepomp bezitter duidelijk een probleem. Evenals iedereen die veel energie verbruikt. Het is, voor een klein land als Nederland, niet op te brengen voor een overheid om iedereen dan te gaan compenseren. Dan moeten belastingen met, misschien wel 500%, omhoog en dat kunnen we ook niet opbrengen?

      meer dan een maand geleden
    • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
      meer dan een maand geleden

      MaxPay en Elze,

      Ik begrijp jullie beiden.

      Huishoudens die zijn aangesloten op warmtenetten, betalen een te hoge energierekening, omdat de prijs van stadswarmte aan de gasprijs is gekoppeld.
      De wet om dat te veranderen is vertraagd, waardoor de situatie in ieder geval tot volgende winter voortduurt.
      Zo’n half miljoen Nederlandse huizen krijgen hun warmte via een warmtenet.

      In februari 2022 werd er door minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie nog gerept over een “eerlijke prijs” voor stadswarmte. Deze warmte komt vrij in een elektriciteitscentrale of een afvalverwerker. De prijs voor stadswarmte is gekoppeld aan de gasprijs en is daarom recentelijk flink gestegen.

      Achter de schermen wordt er gewerkt aan een ontkoppeling van de prijzen van stadswarmte en gas. De wet waarin dat geregeld wordt, komt nu later, in 2023: de vertraging wordt o.m, veroorzaakt omdat Jetten ook nog afspraken wil maken over wie de eigenaars zijn van de warmtenetten.
      (Hier is bijv.de Gemeente 100% eigenaar en is de stadsverwarming voor hen een belangrijke inkomensbron.)

      Zo’n half miljoen Nederlandse huizen krijgen hun warmte via een warmtenet.
      Dit zou klimaatvriendelijker zijn en nooit duurder dan gas.
      Zij kunnen niet zelf een energieleverancier kiezen.
      De tarieven die zij betalen wordt bepaald door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de gasprijs.

      En daarom blijven huishoudens de hogere energierekening betalen: voor warmte èn alles wat verder elektra gebruikt (bijv.de warmtewisselaar, het kooktoestel etc.).

      Maar vooralsnog geen cent tegemoetkoming; net als de mensen met een warmtepomp.

      Kortom; ben je klimaatvriendelijk bezig, dan voelen velen zich in de rug gestoken door minister Jetten (Klimaat en Energie).

      Natuurlijk kan niet alles gecompenseerd worden maar als het prijsplafond niet voor deze groepen geldt betalen zij de tekorten van de engergiemaatschappijen en dekken zij d.m.v. belastingen de gemeente- en staatskas.

      meer dan een maand geleden
    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Hallo SuperBitch. Ik ben het grotendeels met je eens. Wel heb ik (natuurlijk) kanttekeningen. Dat een overheid iets stimuleert wil niet zeggen dat je, zo het tegenvalt, aanspraak kunt maken op compensatie. Ik doel hier op de warmtepomp. De regering stimuleert om te stoppen met roken. Als ik dus stop maar toch longkanker krijg kan ik ook niet bij de overheid aankloppen? Uiteindelijk kies je zelf bewust voor een warmtepomp (meestal) en kun je weten dat de elektriciteit kosten erg hoog zijn. Daarnaast, waar wil je de “compensatie” laten stoppen? Tuinders klagen, hun paprika’s en tomaten moeten warmte. Kunnen we een tijdje zonder bloemen of moeten we de kwekers compenseren? Bakkers is ook weer een probleem…. compenseren? Hoogovens klagen ook… compenseren?

      Stadsverwarming is inderdaad een ander probleem omdat mensen daar (meestal) niet voor kunnen kiezen of zich laten afsluiten. Je schrijft:
      [QUOTE]
      als het prijsplafond niet voor deze groepen geldt betalen zij de tekorten van de engergiemaatschappijen en dekken zij d.m.v. belastingen de gemeente- en staatskas.
      [UNQUOTE]
      Wie denken jullie dat de compensatie(s) via belastingen uiteindelijk betaalt? Juist, dat zijn U en ik en elke andere Nederlander. Gemeenten… dat zijn de inwoners bij elkaar. Die betalen het dan. Zwembadje dicht dan maar? Kortom, lag het maar zo simpel allemaal….. Geld ontstaat meestal niet uit het niets.

      meer dan een maand geleden
      • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
        meer dan een maand geleden

        MaxPay,

        Ik heb verplicht stadsverwarming.
        Ik betaal (met driedubbel glas en vloer-, muur- en dakisolatieisolatie ) nu een fiks bedrag per maand wat dit jaar al voor de derde maal is verhoogd: verhoging nummer 4 is aangekondigd.
        Zonder de door mij getroffen maatregelen (geen subsidie) zouden de kosten nog hoger geweest zijn.
        Ik ben verplicht het onderhoud e.d. door een bedrijf aangesloten bij de stadsverwarming uit te laten voeren én de warmtewisselaar te huren.
        Kassa!!

        Vergeet niet dat iedereen uiterlijk in 2030 ‘gasloos’ MOET zijn: u vindt het kennelijk te vroeg om met deze transitie te beginnen én als men het wel doet moet men zwijgen?!?
        Maar deze burgers mogen uit solidariteit wel de pot vullen voor de subsidies?

        Nu is het bij mij nog geen probleem maar in mijn directe omgeving (o.m. in mijn werk) zie ik al heel wat problemen.

        En dan gooit u het nu op solidariteit: dat is een two way street.

        Zolang de prijzen voor stadsverwarming gekoppeld blijven aan de gasprijzen en dus ook higa stijgen lijkt het mij redelijk niet alleen de nadelen hiervan te dumpen bij de gebruikers van de stadsverwarming maar ook hen in aanmerking te brengen voor het voordeel genaamd prijsplafond.

        By the way: de energiemaatschappijen zullen de kosten verdisconteren in de prijs welke ingaat boven het prijsplafond.
        Zelfs consumenten met de voordelen van het prijsplafond zullen dit voelen in hun portemonnee.

        V.w.b. evt.gezondheidsklachten t.g.v. roken (ben goddank gestopt-op eigen kosten voor de hulpmiddelen-): de kosten worden volgens het solidariteitsbeginsel verrekend in de premie die iedereen ouder is dan 18 jaar moet betalen. Zelfs een evt. tegemoetkoming inkomstenderving t.g.v. ziekte wordt solidair opgehoest.

        V.w.b. het zwembad hebben we hier al de aanzegging gehad dat èn de WOZ hiervoor (deels) verhoogd wordt en de losse kaartjes duurder.

        Wij zijn het niet eens en zullen het niet eens worden in deze kwestie.
        So be it.

        meer dan een maand geleden
      • Max Pay
        meer dan een maand geleden

        Hallo Superbitch. We zijn het meer eens dan je denkt. Zoals ik schreef, ben je met handen en voeten gebonden aan stadsverwarming en mag je er niet van afsluiten dan zou er wat mij betreft een compensatie mogen komen. Je kunt echter niet eindeloos overal voor compenseren is mijn punt.

        Daarnaast bestaat kennelijk de indruk dat ik niet met de transitie bezig ben? We zijn er bijna mee klaar…. Overvloed aan zonnepanelen, alles geïsoleerd, HR-glas, verwarmen met een airco (bevalt uitstekend) en over 2 weken komt een adviseur om te bekijken of- en hoe we het met het warme water gaan doen. Verkeerde indruk dus, we zijn (ijs- en weder dienende) dit jaar van het gas af.

        Kortom, qua mening verschillen we dus hooguit op details. En dat is goed.

        meer dan een maand geleden
    • Bas van ergens
      meer dan een maand geleden

      Wij hebben ook een vorm van stadsverwarming, we hebben dan nu (het geluk) nog het oude bedrag per gigajoule wel tot 31-12-2022, daarna is het voor iedereen bibberen
      Iemand schreef hier over verplicht stadsverwarming en dat het bedrag al 3 maal verhoogd is dit jaar , nu wil ik daar even wat op zeggen dat mag uiteindelijk nooit hoger zijn als de ACM in 2021 aan het einde van het jaar heeft gepubliceerd, hier staat ook dat de btw van 21% naar 9% is gegaan ook deze is maar tot en met 31-12-2022 geldig de overheid heeft deze voor niemand verlengd daarom het prijsplafond, stadsverwarming en blokverwarming is nog ongewis

      meer dan een maand geleden
      • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
        meer dan een maand geleden

        Bas Van Ergens,
        De verhogingen dit jaar volgen ná het juichende hoezee-verhaal : ‘per 01.01.2022 is onze prijs 25,8% goedkoper dan de prijs die door de ACM is vastgesteld per 01.01.2022’.
        En dan wordt de prijs van onze warmte via de Stadsverwarming in 2022 verhoogd tot nu 1,5% onder de prijs die door de ACM is vastgesteld per 02.01.2022.
        En ze blijven aandringen om het maandbedrag drastisch te verhogen.
        Tel daarbij nog de verplichte huur van de warmtewisselaar.
        Menigeen zit in de stress v.w.b. alle kosten.
        Zelf reserveer ik per maand geld om evt.bij te betalen als de eindafrekening is opgemaakt.

        Maar het punt is en blijft: vooralsnog geen cent tegemoetkoming, geen prijsplafond voor de gebruikers van stadswarmte.

        meer dan een maand geleden
      • Bas van ergens
        meer dan een maand geleden

        Ik ben het er ook niet mee eens hoe hier mee wordt omgegaan, het zijn onze warmte leveranciers die hier al jaren van profiteren dat het gekoppeld is aan de gasprijs, ben dan ook een flinke jongen als je klanten er niet meer zo goed voorstaan en deel dan het leed en breng dan je “winst” wat naar beneden, uitbreiding van netwerken is nu toch te duur dus bevries de investeringen en verhoog de prijs van warmte dan niet
        Ten tweede zou men ook de kWh en de m3 gas kunnen omrekenen naar KWh , en dit zou ook voor gigajoule naar KWh kunnen
        En dan beslist ACM daar de maximale prijs uit bijvoorbeeld
        We kunnen daar veel over klagen, maar om nu de rest van Nederland over te halen voor bv warmte pomp of stadsverwarming of blokverwarming, men denkt nog wel eens twee keer langer na

        meer dan een maand geleden
    • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
      meer dan een maand geleden

      Bas Van Ergens,
      De (stads)warmteleveranciers vulden en vullen hun zakken.
      Hier is de stadsverwarming 100% in handen van de Gemeente (tot 2014 NUON) incl.de verplichte huur warmtewisselaar en de selectie van bedrijven die je als woningeigenaar in mag huren voor werkzaamheden aan de (stads)verwarming -bijv.de warmtewisselaarleidingen zijn voor rekening woningeigenaar- warmwaterleidingen e.d.
      Maar ook elders zijn gemeentes fie stadsverwarmingsbedrijven uit de grond stampen om neveninkomsten te genereren.

      En hun klanten in deze energiecrisis tegemoet komen? Nee joh, dat doen ze niet.

      Ik zal i.i.g. niemand in Nederland overhalen om voor stadsverwarming of blokverwarming te kiezen.

      meer dan een maand geleden
    • Bas van ergens
      meer dan een maand geleden

      Beste SuperBitch – Scherp & Hulpvaardig,

      Als ik dat zo lees bij u situatie, ga ik mij toch eens achter de oren krabben, huren en dan toch alles zelf betalen van werkzaamheden aan de installatie, hier is dat te strengste verboden, reparatie wordt hier door de leverancier zelf geregeld
      Als ik in u situatie zou zitten zou ik toch eens met de toezichthouder contact opnemen (ACM)
      Het komt er bijna zo uit of alles uit elkaar is getrokken voor ieder scheet zelf betalen
      Als stadsverwarming net als gas moet zijn , zou de installatie en alles daaromheen ook minimaal gelijk moeten zijn, je huurt een combi ketel met service voor 25€ per maand als voorbeeld
      In stadsverwarming is alles apart opgedeeld, toch oneerlijk
      Toch zou ik eens verhaal halen bij de ACM , of zien om onder die stadsverwarming uit te komen, hier wel opletten dat je een goed alternatief hebt anders kom je er lastig vanaf , zo is dat eens bij een uitzending geweest in het begin van deze crisis, of het bij radar of dergelijke is geweest dat laat ik maar even open
      Naar mijn idee wordt u levend opgehangen met ondersteuning van de dikke teen om nog net in leven te blijven

      meer dan een maand geleden
      • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
        meer dan een maand geleden

        Dat hebben we collectief gedaan en wachten nu al ruim 9 maanden op een antwoord.
        I.g.g. kunnen we niet van de stadsverwarming af: andersoortige verwarming ernaast kan wel (wat wij doen zodra de zonnepanelen zijn geplaatst) en voor het warme water zoeken we nog een alternatief.
        Goddank zijn we hier wel georganiseerd aan het klagen: nu er iedere keer om meer geld wordt gevraagd om zgn.bijbetalen te voorkomen zij er nog meer sceptici.
        Dadelijk valt het boeltje om en zijn de centjes weg…..
        Wij kunnen het betalen (met tegenzin) maar ik zie ook mensen om mij heen waar dat (net) niet (meer) gaat.

        By the way: Het kabinet Rutte heeft de definitieve niveaus bekendgemaakt van het prijsplafond voor gas en stroom dat gaat gelden in 2023. Vanaf volgend jaar geldt voor gas een maximaal tarief van 1,45 euro bij een jaarverbruik tot 1.200 kuub. Voor stroom geldt een maximaal tarief van 0,40 euro tot een jaarverbruik van maximaal 2.900 kWh.
        Maar……..geen woord over stadsverwarming.

        meer dan een maand geleden
      • Bas van ergens
        meer dan een maand geleden

        Gelukkig, stadsverwarming is een plafond van 47,39 euro per gigajoule
        Hopelijk komen jullie met meerdere gebruikers tot een goed resultaat, want dat wat bij u gebeurt dat is meer als schandalig
        En als niet anders is vol inzetten op van die maffiosi praktijken af te komen
        Want ook al heeft u straks geen gebruik meer van de stadsverwarming, het vastrecht blijft helaas

        meer dan een maand geleden