- Dit onderwerp bevat 9 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren geleden door .
Rariteit bij Eneco
Heb een variabel vrij contract bij eneco (sinds 1970) de uitleg van eneco zelf (recentelijk in juli 2022) = Dit is een contract waarbij jouw leveringstarief voor een jaar gelijk blijft. Je tarief verandert dus maar één keer per jaar. Het moment waarop je jouw jaarnota ontvangt(juli 2022) wijgigen de tareiven voor het komende jaar. Ondanks de stijgende tarieven in de markt nu, veranderen jouw tarieven voorlopig niet. (einde quote van eneco) Voor einde juli 2022 ontving ik gericht dat de nieuwe tarieven vastgesteld werden. t.w.:0,39186 kwh normaal en 0,33555 kwh dal. dit was 0,18808 normaal en 0,16787 dal. Ik zou zeggen dat deze nieuwe tarieven voor een jaar vaststaan. Echter nee want in aug. 2022 komt een bericht dat de tarieven opgetrokken worden per 30 okt. 2022 naar 0,94280 normaal en 0,71499 dal. Mag eneco deze laatste tarieven toepassen? Gezien hun eigen uitleg hierboven vermeldt.
-
-
Max Paymeer dan een maand geleden
Hallo Dick. Mooie vraag! Ik ben niet aangesloten bij Eneco en beschik niet over een dergelijk contract maar uitgaande van het feit dat Eneco niet bekend staat als een wetsovertreder neem ik aan dat ergens in de kleine lettertjes, de statuten, de verwijzingen naar bijlagen (enzovoort) zal staan dat ze, onder bepaalde omstandigheden, kunnen / mogen / zullen afwijken van hetgeen U voor waar aannam. Een goed excuus zou de oorlog in Ukraine kunnen zijn of de sancties tegen Rusland. Maar u mag er gerust een paar bij bedenken als Corona, personeelstekort enzovoort. Op zoek naar de kleine lettertjes dus?
Bijna vergeten, U kunt Eneco eens bellen hierover? Ben erg benieuwd..meer dan een maand geleden -
Dick van der Meermeer dan een maand geleden
Natuurlijk heb ik eneco benaderd de medewerkster frontoff. melde dat dat een variabel contract als het ware meelift met de prijzen. Ik bleef deze dame bestoken met hetgeen eneco zelf verwoorden maar zonder resultaat. Overigens werden de eerste verhoogde tarieven (0,39… en 0,33…) reeds toegepast over de maanden juli, augustus en september.
meer dan een maand geleden -
Alex van Kampenmeer dan een maand geleden
Hun meningen en schijnbaar ook contracten gaan mee met de markt. Net als bij reclame maken ze het mooier wanneer de energiemarkt relatief rustig en overzichtelijk is. Nu is de markt lastig, om energie in het kopen (ze kunnen dit schijnbaar niet goed, jarenlang erg rustig geweest) en moeten ze nu aan de bak. En door hun onvermogen gaan ze hun financiele risico verhalen op hun klanten. Kijk maar naar Budget Energie bij Radar van vorige week 7 nov 2022. Directeur Princen geeft mensen met zonnepanelen de schuld en zegt dat de kosten worden verhaald bij klanten zonder zonnepanelen.
Schandelijk hoe zij hun onvermogen proberen recht te praten en alles af willen schuiven. Ik denk dat dit ook min of meer voor Eneco geldt.meer dan een maand geleden-
Max Paymeer dan een maand geleden
Hallo Alex. Ik denk dat Directeur Princen alles aan zal pakken om een schuld neer te leggen. Als “energie tussenhandel” (want dat is Budget energie) zit hij op flinterdun ijs op dit moment. Daarnaast heeft Budget Energie investeerders en aandeelhouders dus natuurlijk(!!) gaan die risico’s en verlies doorberekenen (afwentelen) op hun klanten. Zo werkt de liberale wereld nu eenmaal. En reclame is altijd (voor elk product) mooier dan het is….. Het is gewoon een spannende tijd op de energiemarkt met veel onzekerheden en speculanten. Dan krijg je dit soort paniek. Met zijn tussenhandel zit Directeur Princen op flinterdun ijs….
meer dan een maand geleden -
Alex van Kampenmeer dan een maand geleden
De liberalisering van de energiemarkt is fijn wanneer dat de prijs drukt en de kwaliteit verbeterd. Maar de risicos verhalen bij de klant zonder zonnepanelen en zeggen dat je dat oneerlijk vindt voor die klanten terwijl ze dat zelf doen en daarom het salderen willen afschaffen of te wel hun werk makkelijker maken onder het mom van eerlijker voor de klant daar kan echt niet tegen, dat goed praten van hun eigen handelen.
meer dan een maand geleden
-
-
Max Paymeer dan een maand geleden
Hallo Alex en Dick. Ik keek even hier naar:
Dit betreft antwoorden op Kamervragen over de maandelijkse saldering van zonnepanelen. (even op de pdf-link klikken). Zo ik het lees wordt de wet (binnenkort) daar verscherpt / aangepast / uitgebreid.
Nu brengt de opmerking van Alex wel wel aan het denken. Kan het zijn dat men bij variabele contracten de energieprijzen per kwartaal (of maand) gaat bepalen of al bepaald? In mijn optiek (!) logisch want anders is het geen variabel contract maar een jaarcontract? Had u niet een jaarcontract en is dat, om een of andere reden, omgezet naar een variabel (of kwartaal) contract? Ik denk dat ik maar eens ga zoeken op internet hoe dit zit. Nog steeds een goede vraag dus.
meer dan een maand geleden -
Max Paymeer dan een maand geleden
Hallo Dick, op de website van Eneco lees ik dit:
[QUOTE]
Meestal wijzigen de tarieven een keer per jaar, rond het moment waarop je je jaarnota krijgt. In uitzonderlijke situaties kunnen we daarvan afwijken.
[……….]
Als je tarieven wijzigen, krijg je op tijd een bericht van ons over je nieuwe variabele tarieven en voor hoe lang ze gelden.
[UNQUOTE]Dus, ja, ze mogen bij “uitzonderlijke situaties” de tarieven voor een, door hun bepaalde duur, aanpassen. U krijgt daarvan kennelijk bericht. Overigens, het is even doorklikken maar er staan enorm veel vragen en antwoorden op hun website:
http://www.eneco.nl/klantenservice/contract-tarieven/energietarieven/
Omdat er zoveel verschillende contracten bestaan kan ik niet bepalen welk contract U nu precies heeft. U kunt dat zelf bekijken in de “Eneco app”. Voor een buitenstaander is het namelijk een eindeloze reeks van mogelijkheden en combinaties. Misschien kunt u het op die manier uitvinden?
meer dan een maand geleden -
Dick van der Meermeer dan een maand geleden
Bedankt, ik verder zoeken. Maar blijf er bij dat de bericht geving misleidend is. Vermelden een wijziging een keer per jaar om vervolgens …….. te doen. Wordt vervolgd.
meer dan een maand geleden -
Alex van Kampenmeer dan een maand geleden
Ik ben bang (weet zeker)dat er druk gelegd wordt op van alles, hopelijk houd Jette zijn rug recht. Deskundige willen van dat afschuiven af, zag ik net op het journaal van gisteren 8 uur. Waarnaar toe weet ik nog niet. En helaas wordt er meer naar de letter van een wet gekeken dat naar de zin van de wet.
meer dan een maand geleden
-