- Dit onderwerp bevat 6 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 3 maanden geleden door .
Energielabel woning
Als je je huis gaat verkopen, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) vermelden in advertenties waarin je huis te koop wordt aangeboden, bijvoorbeeld op Funda of Facebook. En je moet het label aan de koper overhandigen op het moment van overdracht. Doe je dat laatste niet, dan kun je een boete krijgen.
Wij hebben een energielabel B gedateerd oktober 2020, kostte zo’n € 15.
Woning is voorzien van 3-dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en gebouwd in 1989.
Voor energielabel A moesten we zonnepanelen of warmtepomp aanschaffen, aldus de erkende inspecteur,
Nu is het energielabel per 1 januari 2021 veel duurder (ca. € 350) geworden want de controle zou veel strenger en beter zijn m.i.v. voormelde datum.
Wat schetst nu onze verbazing: een woning voorzien van dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en gebouwd in 1989 krijgt energielabel A.
Heeft iemand soortgelijke ervaring?
-
-
Debreemeer dan een maand geleden
Nee, maar ik snap het wel. Het is namelijk een zooitje geworden sinds zogenaamde deskundigen nu tot 500 euro mogen vragen voor een label inspectie. Daarover is ook een uitzending geweest van kassa of radar die ik heb gezien. Ze doen maar wat. Soms vijf woningen per dag. Leuke bijverdienste en geen enkele deskundigheid. Ik heb mijn woning uit 1980 net voor de ingang van het verplichte label laten checken. Gratis. Ik heb nu label c. De enige reden dat ik geen b kreeg was dat in de isolatiefactuur van mijn zijmuur niet was vermeld dat mijn spouw 9-20 cm. breed was.
meer dan een maand geleden-
SuperBitch – scherp & hulpvaardig-meer dan een maand geleden
Dat was een uitzending van het televisieprogramma Radar van 29 maart 2021.
Er was te zien hoe voor één woning drie op onderdelen afwijkende labels werden geregistreerd. Naar aanleiding van de uitzending zijn een aantal acties ondernomen.
Als eerste zou door de certificerende instelling de woning worden bezocht om een controle audit uit te voeren.
Als tweede zou het gesprek gevoerd worden met InstallQ en de certificerende instellingen om te kijken hoe eventuele fouten tijdig aan het licht kunnen komen en hersteld kunnen worden.Maarreh: we zijn bijna een jaar verder en nog steeds is het een puinhoop.
Hier (Metropoolregio Amsterdam) presteren ze (=verkopende partij en makelaar) om een huis wat veel minder geïsoleerd (vanaf de bouw in 1989 NIETS extra aan isolatie of isolatieonderhoud gedaan) is dan ook.m. het onze (in 2018 3 dubbel glas, isolatie-update e.d.) , gewoon met een geregistreerd energielabel A in de verkoop te zetten en zo een 20 tot 35 duizend euro extra te vragen (en te krijgen).Je (klein)kind zal het maar kopen.
meer dan een maand geleden -
Henk Terpstrameer dan een maand geleden
Maar mevrouw,
Als u uw huis aan kind of kleinkind gaat verkopen is dit wel een voordeel.
U kunt belasting vrij schenken door het huis ( het is een barrel met een laag label.) voor een zacht prijsje over te doen. U bent creatief genoeg om een goede oplossing te bedenken. Groet, Henk.meer dan een maand geleden -
SuperBitch – scherp & hulpvaardig-meer dan een maand geleden
Meneer Terpstra,
Heeft u nog iets inhoudelijks toe te voegen aan dit topic?
Onzin wordt er al genoeg verkondigt en mensen worden genoeg gebasht.meer dan een maand geleden
-
-
Henk Terpstrameer dan een maand geleden
Dat hele energielabel is een ongeregelde zooi.
Ons huis is van zomer 1997. Goed geïsoleerd. Wij hebben label B. Als ik mijn HR CV ketel van 1997 vervang voor een HR.ketel van 1998 krijg ik label A. Mijn vorige woning had in 1994 al een HR ketel.
Maar volgens de overheid bestonden HR ketels toen nog niet. Nu kent een ieder wel de energie ellende veroorzaakt door Cowboys die door verkopen. Staan ze automatisch ingeschreven bij de kamer van koophandel als energie bedrijf. Let wel zonder scholing en kennis van de materie.
En de slecht geschoolde gemeente politiek huurt in mijn gemeente Ooststellingwerf het “energie bedrijf” in om uit te zoeken hoe een waterstof te bouwen in de gemeente. Nu heb ik een telefoon nr. doorgegeven. waar ze gratis informatie kunnen krijgen en het advies gegeven stop met die onzin.
Ze hebben al vele miljoenen verspild aan klimaat onzin en 6 zonpanelen velden tegen de rechtelijke uitspraak in laten leggen zonder aansluiting op het net. Ook Urgende is zo dwaas dat ze niet de kennis hebben dat elektrische energie niet draadloos kan . Begint daar wel te dagen.
Nog wel een tip. Vraag de label taksateur naar zijn kennis met bewijzen . Dat kaartje met een gemeente stempel heeft geen deskundigheids waarde. De gemeente huurt een bedrijf in en die stuurt mensen met te weinig scholing en kennis om te oordelen. Het is een politiek onzin verhaal. Geld. Niet voor niets, dat mijn CV ketel van 1997 nog steeds goed functioneert. Daar is nog nimmer een hampelsman met zijn handen aan geweest. Binnenkort 25 jaar. 24000 m3 gas verbruiktEenmaal de ontsteking vernieuwd. Ruime vrijstaande woning. De overheid heeft nog steeds niet door. welke scholing en vaardigheid belangrijk is om een land te laten functioneren. .Techn vragen? plaats ze! groet Henk.meer dan een maand geleden -
AHgsmmeer dan een maand geleden
Energielabels. Op deze manier complete onzin.
Mijn huis staat te koop. Energielabel A , maar tegen label B aan. Grens tussen A en B is een gasverbruik van 1740 m3 bij een woning van 100 m2. Een woning met 214 m2 woonoppervlak zou dan 2,14 x1740= 3723 m3 gas verbruiken. Omdat ik iets lager zit zou het bij mij 3689 m3 gas verbruik per jaar zijn. Evenwel mijn daadwerkelijke gasverbruik bedraagt 1650 m3 per jaar inclusief douchen en koken en de hele woning altijd 20 graden verwarmd is. De energie prestatie van de woning is daarom dusdanig dat deze daarmee in categorie A++ valt. De geregistreerde gecertificeerde ‘deskundige’ club die dit uitgerekend heeft hanteert forfaitaire waarden ( alles lekker makkelijk op Rc=2,5 zetten ) en is niet geïnteresseerd in de werkelijke situatie. Dus een label gekregen terwijl het daadwerkelijke energieverbruik van de woning meer dan 2 x lager is dan wat er is uitgerekend. Energie’deskundige’ wil niet aanpassen want ze hebben het ‘goed’ gedaan vinden ze. Dit is dus de waarde van een Energielabel. Gewoon helemaal niks. Pure geldklopperij. Waarom deze onzin optuigen !Veel slimmer is met het gasverbruik voor verwarming over een aantal jaren het gemiddelde uitrekenen, met nog wat specifieke vraagjes en dit gemiddelde energieverbruik per jaar delen door : ( vloeroppervlakte / 100 ). vervolgens kijken naar de labeltabel. Op deze manier heb je een veel betere indicatie van de energie-reststoffen van de woning.
meer dan een maand geleden
-